Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Powiem wam ale w lutym czy susza bedzie.

Ale ogólnie niedobory wody są,nawet teraz jak czały czas pada to niektóre stawy nadal suchę,może tak być ale nie musi.

U nas miejscami w dołkach woda staneła i w rowach gdzie były suche woda jest dosc wysoka

IMG20251106143538.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

No to właśnie są te wróżby nowonarodzeniowe każdy dzień oznacza miesiąc i można wywnioskować czy będzie urodzaj czy nie jak was rodzice nie nauczyli to strzelajcie w ślepo

Znajomy  pisał zawsze, od 3 lat nie zapisuje bo się już nie sprawdza 😉

Opublikowano

u niektóych ludzi to te zboża na jesieni to taka szczotka że hej. 

1 godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Czy ja kogoś do czegoś namawiam? Każdy musi sam podejmować decyzje w swoim gospodarstwie

A to nie jest przypadek Eter ten od powodzi w tym roku 

Opublikowano
7 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas miejscami w dołkach woda staneła i w rowach gdzie były suche woda jest dosc wysoka

IMG20251106143538.jpg

Ale urodzaj nie zależy czy zapas wody z zimy jest,tylko od deszczów, co raz, nawet niewielkich aby co raz było podlane,co z tego jak na słabych glebach może polać, jak tam pod spodem 40m żwiru pod spodem raz dwa pójdzie w spód i na długo nie starczy.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Strongman napisał(a):

Ale urodzaj nie zależy czy zapas wody z zimy jest,tylko od deszczów, co raz, nawet niewielkich aby co raz było podlane,co z tego jak na słabych glebach może polać, jak tam pod spodem 40m żwiru pod spodem raz dwa pójdzie w spód i na długo nie starczy.

Ale lepiej niech wody gruntowe bede jako takie przynajmniej na starcie...

Opublikowano
11 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

U mnie wszystkie dołki z wodą. Na polu wygląda mniej więcej jak wiosną po roztopach. Działka, która miała iść w dzierżawę jednak została i jakiś czas temu pojechałem talerzowac. 

IMG_20251108_091122199_HDR_copy_1152x2048.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał(a):

U mnie wszystkie dołki z wodą. Na polu wygląda mniej więcej jak wiosną po roztopach. Działka, która miała iść w dzierżawę jednak została i jakiś czas temu pojechałem talerzowac. 

IMG_20251108_091122199_HDR_copy_1152x2048.jpg

U nas na ilach i glinie podobnie teraz jest. Kolega chcial zaorac po QQ to ciagnik 220koni nie mogl uciagnac 4 skib

Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Przestałem się już tym zamartwiać nic nie poradzicie 

To ja szczerze powiedziawszy też.

Patrzę tylko na krótkoterminowe prognozy. Ewentualnie na jakiś tydzień do przodu, jeśli wszystkie pokazują podobne prognozy (np na N2 jest ciut za wcześnie, to patrzę co pokazują wszystkie i decyduje czy jechać wcześniej jak są warunki, czy jednak jest szansa, że będą później dobre). A tak to n1 jak najwcześniej się u mnie da (poczatek marca najczęściej, zależy czy leży śnieg, czy zapowiadają, ze już schodzi - celuje w ostatnie dni przymrozków), n2 jak są warunki po ok 4tygodniach (najwcześniej dawałem po 3, najpóźniej po 6), T1, r1  w okolicach 10-20kwietnia t1, r1 - tu najczęściej od temperatury zależy, jeśli poprawka na chwasty (raczej bardzo rzadko) to koło 20kwietnia, bo  u mnie często kwiecień jest dość zimny i chwasty bardzo długo potrafią wychodzić, no i T2 w maju - tu najczęściej deszcze, więc jak jest okienko. I tyle. Nawet nie patrzę, że np pokazują długoterminowo suszę, to nie będę robił r1, bo samo się poskraca itd. Jest czas, są warunki, to robię zabiegi.

12 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

Glinka, zazdro

Taaaa

Fajnie popatrzeć u kogoś. No i glina glinie nierówna. Już nie będę wrzucał po raz kolejny zdjęć, ale ja osobiście bardzo chętnie zamieniłbym wszystkie te górki z glina na połowę tej powierzchni, ale lżejszej ziemi. Nie mówię o piachu, ale mam różne gliny i lżejsze grunty (na papierze wszystko 3b) to nawet nie ma porównania jeśli chodzi o wschody i plonowanie. 

9 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas na ilach i glinie podobnie teraz jest. Kolega chcial zaorac po QQ to ciagnik 220koni nie mogl uciagnac 4 skib

Dramat jakiś. Jak pojechałem, to z 10ha zrobiłem 5 - gdzie jest mniej górek. A drugie 5 składa się w większości z jednej dużej górki i poprzecznego pasa gliny, to tutaj bez szans - pod górkę, jak na zdjęciu powyżej, miejscami na pusto nie dawał rady podjechać. Zostawiłem talerzowke na polu i czekam mrozu jakiegoś. Ale szczerze, to nie wiem co z tym zrobić. Na tym kawałku w przyszłym roku planuje uprawiać dopłaty, to chyba tylko talerzowke bym puścił i na wiosnę poprawka i siew. Ale narazie to nie mogę wjechać 🤦 w nocy delikatny mróz, a w dzień deszcz. W nocy mróz i śnieg, w dzień odwilż - i bagno jeszcze większe niż było. Teraz pokazują śnieg w niedzielę, a tak to bez opadów i delikatny mróz, to chyba w przyszłym tygodniu spróbuję wjechac

Opublikowano

I weź tu pilnuj planu nawożenia albo terminy wożenia obornika czy gnojowicy jak tu w pole wjechać niemożna o czasie i to pustym ciągnikiem a gdzie z maszyną. Współczuję. W rejonie Łomży od początku listopada prawie nic nie pada na polu sucho coś tam pod wierzchem jest ale w gruncie nic . Wiadomo do wiosny daleko ale ja pamiętam 2010 rok jak 30 listopada było - 28 stopni mrozu a śnieg i mróz trzymał do połowy kwietnia a nawet dłużej. Kiedyś to wróci . Pozdrawiam tych co mają same zboża bo chorowała jeszcze się opłaca 

Opublikowano

Jak nic nie pada 😳 przekroczyło 20mm już w listopadzie 

W lipcu to jest nic, ale późną jesienią 40mm w miesiącu to już jest dużo 

Wieczorami po trawach obornik wożę to darń zrywa na łąkach polnych

Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 20:54, krilan06 napisał(a):

Tak jak mój sąsiad rencista - ma całe 0,22ha zboża i przeżywa - a to że kwadracik 1mx1m nie dosiane, a to że na skraju trochę żółte się zrobiło

Mam z reguły zboża posiane 2,5-3x więcej niż on i mam podobnie. 

Opublikowano
W dniu 19.11.2025 o 20:54, krilan06 napisał(a):

Tak jak mój sąsiad rencista - ma całe 0,22ha zboża i przeżywa - a to że kwadracik 1mx1m nie dosiane, a to że na skraju trochę żółte się zrobiło

Ja mam ponad 30ha zbóż i jak ojciec zobaczy gdzieś nie dosiane 1m to żyć nie daje żeby iść dosiać ręką i zagrabić 😆

Opublikowano
35 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja mam ponad 30ha zbóż i jak ojciec zobaczy gdzieś nie dosiane 1m to żyć nie daje żeby iść dosiać ręką i zagrabić 😆

Który tata rocznik? Mój 57 i już mu przeszło powoli 

Opublikowano

Mój podobny rocznik wcześniej gadał i na końcu sam leciał teraz tylko gada... A weź zostaw parę cm w orce więcej między ok to tak nie można trzeba przejazd zrobić i na szerokość dłuta ale fakt który przyznał orze dłużej ale rowniej