Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jak myślicie można dzisiaj pryskać axialem complete pszenżyto? Ostatni przymrozek był dwa dni temu ale to taki minimalny z - 1. Po niedzieli mówią wietrznie. A temperatury w najbliższym czasie maja być ok. Co wy na to? 

Opublikowano
30 minut temu, JarekBazydlo napisał(a):

U nas dziś jeden pryska od zielska a w nocy było -2. Ciekaw jestem efektów za tydzień...

U Mnie pryskali też przed mrozami to zboża całe żółte się porobiły 😂

Opublikowano
21 minut temu, pedro2 napisał(a):

niecałe 2400 na 20ha

To ja do znajomego napisałem, żeby mi tam dał znać co by proponował na t1,r1, t2 i do tego mikro na jeden zabieg i siarczan na 2, wszystko na 13-14ha lacznie. Przyslal mi dawkowanie. Po dwóch dniach paczka w domu. Ja ma maila, a tam faktura na 6700zl 😱😱

Opublikowano (edytowane)

13-14ha gdzies posiane

- materiał siewny powiedzmy 1 500

- zaprawa i herbicyd z jesieni coś lekko ponad 2 000

- azot jak do tej pory ~9 500

- chemia 6 700

- 5 000 wybrałem na kombajn

- paliwa nigdy nie liczyłem dokładnie, ale jakoś z 600L poszło na jesieni  (z wożeniem wapna) - niech będzie, że 3 000

Czyli mamy powiedzmy 28 000

Do tego jak będzie względnie wyglądać, to jeszcze N3 i T3 w pszenicy

No to powiedzmy te 30 -32 000 z T3 i N3

32 tys licząc powiedzmy średnio pszenżyto/pszenica 700 - 800, to ile trzeba nakosic?  Niech będzie, że w dół zaokragle i zróbmy równo 40t z 13ha. Mamy już ponad 3t/ha trzeba oddać na same materiały. 

A gdzie podatek, a gdzie własny czas, a gdzie zużycie sprzętu, a jeszcze to wapno jakoś by trzeba było rozbić na kilka lat doliczać. Czyli pewnie z jeszcze jedna tona z każdego ha. 4T/ha samych kosztów. A niech przypierdoli susza i wyjdzie tak, jak piszesz i dziękuję, do widzenia. 

Wiadomo, że wszedzie można zaoszczędzić - zacisnąć pasa i trzymać kasa na azot żeby kupić jak tani, można chemię poszukać zamienniki tańsze. No ale nie zmieni to w jakiś diametralny sposób obrazu sytuacji. 

Edytowane przez daron64
  • Like 2
Opublikowano

nie mozesz liczyc wlasnego czasu jako kosztow. fryzjer ma swoj salon, pracuje 8 h, zarabia brutto, po odliczeniu kosztow zostaje mu sie to co zarobil. gdybys wliczyl swoj czas, w pit 36 musialbys doliczyc pozarolniczy przychod ze stosunku o prace. na jedno wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

13-14ha gdzies posiane

- chemia 6 700

- paliwa nigdy nie liczyłem dokładnie, ale jakoś z 600L poszło na jesieni  (z wożeniem wapna) - niech będzie, że 3 000

32 tys licząc powiedzmy średnio pszenżyto/pszenica 700 - 800, to ile trzeba nakosic?  Niech będzie, że w dół zaokragle i zróbmy równo 40t z 13ha. Mamy już ponad 3t/ha trzeba oddać na same materiały. 

A gdzie podatek, a gdzie własny czas, a gdzie zużycie sprzętu, a jeszcze to wapno jakoś by trzeba było rozbić na kilka lat doliczać. Czyli pewnie z jeszcze jedna tona z każdego ha. 4T/ha samych kosztów. A niech przypierdoli susza i wyjdzie tak, jak piszesz i dziękuję, do widzenia. 

Wiadomo, że wszedzie można zaoszczędzić - zacisnąć pasa i trzymać kasa na azot żeby kupić jak tani, można chemię poszukać zamienniki tańsze. No ale nie zmieni to w jakiś diametralny sposób obrazu sytuacji. 

Dokładnie.

I weź jeszcze pod uwagę jakie masz ziemie. A co mowa jakby zrobić takie nakłady u nas na 4-5kl. 

Dlatego każdy musi liczyć i planować indywidualnie u siebie. Tu stówka, tam dwie, tu trzy i szybko się zbiera gromadka. Sęk w tym żeby ta drugą gromadkę trochę większą nazbierać 😉

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Roki212 napisał(a):

To ile czekacie po przymrozkach takie minimum aby wykonać zabieg herbicydowy?

Aby  ponizej 5 c nie było przez kilka dni dla mustanga czyli w tym tygodniu.

Dla axiala może być 1c umnie w tym roku to zbędny jest.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał(a):

13-14ha gdzies posiane

- chemia 6 700

Jak robiłem oświadczenie majątkowe i policzyłem wpływy z gospodarki a ile wydaje to masakra całe g zostaje a operuje na 4 klasie. Dam sobie jeszcze czas ale jak dalej tak będzie to nic innego jak wszystko obsiać łubinem i brać dopłaty tylko. Szkoda czasu i gadania że mnie wiecznie w domu nie ma bo z nocy zejdę to w pole po nocy też w pole. Drogie te hobby 

Opublikowano

Do łubinu dopłatę weźmiesz, ale zbierzesz niewiele więcej niż zasiejesz.  U nas się nikomu totalnie nie udaje. Groch tak, ale znowu groch zbierać to mordęga

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał(a):

13-14ha gdzies posiane

- chemia 6 700

Azotu dane na 6t, chemia z wiosny 500zl na ha, mówisz o N3, T3, więc koło 70k za zboże weźmiesz, czy na ile ton szacujesz plon? 

40 minut temu, Janeczko napisał(a):

Jak robiłem oświadczenie majątkowe i policzyłem wpływy z gospodarki a ile wydaje to masakra całe g zostaje a operuje na 4 klasie. Dam sobie jeszcze czas ale jak dalej tak będzie to nic innego jak wszystko obsiać łubinem i brać dopłaty tylko. Szkoda czasu i gadania że mnie wiecznie w domu nie ma bo z nocy zejdę to w pole po nocy też w pole. Drogie te hobby 

To nie lepiej w dzierżawę oddać niż się bawić? Hobby jest wtedy, gdy robisz coś z przyjemności i bez korzyści majątkowych. Żaden biznes, robiony za karę nie ma racji bytu 

Opublikowano
2 godziny temu, Roki212 napisał(a):

Ale mi chodziło o czas w jakim można wjechać w pole po przymrozku bo różnie podają, bo te minimalne temp to wszystko z tym jasne nawet na etykiecie podają 😉

W dniu oprysku żeby poprzednia i kolejna noc były ciepłe, bez dużej amplitudy dzień/noc.

7 godzin temu, koyack napisał(a):

Panowie jak myślicie można dzisiaj pryskać axialem complete pszenżyto? Ostatni przymrozek był dwa dni temu ale to taki minimalny z - 1. Po niedzieli mówią wietrznie. A temperatury w najbliższym czasie maja być ok. Co wy na to? 

Pod wieczór wiatr ustępuje.

Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie mozesz liczyc wlasnego czasu jako kosztow. 

Chodzilo mi bardziej o to, że trzebaby zysk podzielić na godziny i zobaczyć ile wyjdzie, a ile mógłbym zarobić w innej pracy w tym czasie. 

57 minut temu, Janeczko napisał(a):

Moja mnie pyta ostatnio, czy ja w ogóle tak siadam sobie i solidnie liczę dokładnie jak wychodzę na tej gospodarce. Odp "a po co się wk***iac?".

49 minut temu, raven18 napisał(a):

@daron64to i tak coś tanio ci wyszło, kombajn niecałe 400 na hektar? npk-a w ogóle nie dajesz?

W tamtym roku miałem usługę za 450, bizona by za 400 znalazł u nas. 5k po prostu wybrałem i odłożyłem - nie mam na koncie, to nie wydam 😅 ale masz racje, jeszcze trzeba będzie do tej kupki dołożyć.

Npk w tamtym roku nie dawałem, bo poszło wapno - 48t/8.5ha - gdzieś chyba koło 190zl/t wychodzi do nas. Niestety nie podolalbym finansowo jeszcze kupić wieloskladnika.

18 minut temu, Miodek11500 napisał(a):

Azotu dane na 6t, chemia z wiosny 500zl na ha, mówisz o N3, T3, więc koło 70k za zboże weźmiesz, czy na ile ton szacujesz plon? 

(5.5t saletry/13ha) x 0.34 = Średnio ~140kg N/ha - w pszenicy więcej, w pszenżycie mniej.  

Jakby mi realnie wyszła średnia z całości 6t, to byłbym zadowolony. Niestety jakoś mi nie idzie jak niektórzy tu piszą, ze sypną po 100kg N i po 7-8t zbierają. 

W tamtym roku, przy ~160kg N, na słabszej działce pszenzyto wychodziło mi w lepszych miejscach ~7t, ale niestety mam też gorsze miejsca i to na tyle dużo, że mocno zaniżają średnia. W tym roku pszenżyto jest na lepszej działce, gdzie w poprzednie lata w lepszych miejscach potrafilo się zakręcic ~7t przy ~130-140kg N. Ale też - każda górka z glina to od razu baaaardzo duży spadek plonu i średnia wychodzi zawsze taka se. 

T3 i N3, to zobaczymy jak będzie sytuacja wyglądać, czy będzie sens inwestować. 

Na dziś nie nastawiam się na nic, bo jak wcześniej tam pisałem - z początku wszędzie zboża słabo wyglądają co roku u mnie. Dopiero później coś będzie można powiedzieć. Choć jak narazie to jest słabo w porównaniu z ubiegłym rokiem. 

Opublikowano
51 minut temu, pedro2 napisał(a):

Do łubinu dopłatę weźmiesz, ale zbierzesz niewiele więcej niż zasiejesz.  U nas się nikomu totalnie nie udaje. Groch tak, ale znowu groch zbierać to mordęga

A czy za groch i łubin nie jest taka sama dopłata? Ja osobiście nie widzę w tej dopłacie takiej sumy żeby specjalnie pod nią siać. U nas łubinu to nawet na oczy nie widziałem, bobik ze strączków króluje ale też ostatnie lata się nikomu nie udaje