Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał(a):

Dawałem 2 + 0,2.

A tribenuronu to chyba 15g substancji aktywnej powinno wystarczyć.

Przeliczysz sobie z formulacji

Ok mam ten tribenuron mocniejszy 75

Niby etykieta mówi o max 20g i zastanawiam się czy zejść do 15 czy dać 20

Opublikowano
8 godzin temu, Grab12 napisał(a):

Dałem w sobotę 2 l ctu plus 20g tribenuronu 75wg nie widzę żeby zaszkodziło

Nie dawałeś dff ?czemu czy po prostu nie masz fiolka na polu bo u mnie głównie dlatego będzie szedl

Opublikowano

Głównie chaber i miotła i gorczyca polna pole było po glifo bo perz się sieje z sąsiednich łąk a co wzejdzie jeszcze na wiosnę to się okaże na drugim polu mam bardzo dużo bodziszka ale idzie płodozmian na jare 

Opublikowano

Atletus względem Tadeusa nadal opóźniony , siany u mnie ostatni po 20 września ,  u was też słabiej rośnie ?

z plusów patrząc przez miedzę  na pszenżyto sąsiada siane później , ciemniejszy bardziej zielony i zdrowszy

20241027_115839.jpg

20241027_120037.jpg

Opublikowano

Tyle tego dziadostwa, ostatnio jak pryskalem to chmara przed lancami tego była skoczki i uj wie co jeszcze.

Opublikowano
14 godzin temu, Agrest napisał(a):

Robale

Herbicyd jeszcze nie dawany, czy dodanie czegoś na robala pomoże jak to siedzi w ziemi i zeruje pewnie nocą, albo podgryza korzenie?

Opublikowano

Pryskal ktos CTU + dff na szpilke? Zostaly mi takie ogrodki pozniej siane i nie wiem czy leciec teraz jak jest pogoda i opryskiwacz jeszcze nie schowany czy czekac? Siane 8dni temu. Reszta juz dawno opryskana z zasiewow wrzesniowych, wiec cos tam chwasta juz bylo.

@Agrest

Chyba cos o szpilce kiedys pisales?

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem zabieg herbicydowy CTU+DFF+ tribenuron. Rano była spora mgła która ok. 11 się rozeszła i było bardzo słonecznie, zabieg robiłem ok. 15.30-16 i rośliny jeszcze delikatnie wilgotne były. Czy wpłynie to jakoś negatywnie na działanie środków?

Opublikowano (edytowane)

Kusi mnie żeby opryskać dzisiaj 1,5 ha później sianego pszenżyta póki jako taka pogoda. W południe ma być 15 stopni. Słońce się przebija. Wiatr powoli się nasila, ale jeszcze nie jest źle, mam dysze eżektorowe. Najbliższy mróz w niedzielę nad ranem ma być. Z tym, że ma dopiero drugi pełny liść, nie uszkodzę go? 2 l chlorotoluron, 0,15 l dff i 15 g tribenuron. Wiem że były podobne pytania, ale nigdy nie stosowałem tego w fazie poniżej 3 liści.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano

No właśnie mnie też kusi dzisiaj lub jutro, pryskam cezaro większą dawką. Do soboty ciepło i w dzień i w nocy z soboty na niedzielę 1 stopień czyli może byc przymrozek. Jak myślicie pryskać? 🤔 Też mam 4 ha mniejszego pszenżyta gdzie można powiedzieć że wchodzi w fazę jednego liścia. 

Opublikowano
14 minut temu, robertrolnik27 napisał(a):

No właśnie mnie też kusi dzisiaj lub jutro, pryskam cezaro większą dawką. Do soboty ciepło i w dzień i w nocy z soboty na niedzielę 1 stopień czyli może byc przymrozek. Jak myślicie pryskać? 🤔 Też mam 4 ha mniejszego pszenżyta gdzie można powiedzieć że wchodzi w fazę jednego liścia. 

U mnie jutro ma być mocniejszy wiatr. Więc dylemat dziś albo wcale

Opublikowano (edytowane)

Przeszedłem się po polu, to dopiero teraz zaczęło brać zielsko - delikatnie się przebarwia. Świeżego nic nie widac.

Pasy, co mi powychodziły, to w większości nie przebiło się, ale grzebałem w ziemi, to walczy - korzenie za***iste. Ciekawe czy wyjdzie jeszcze 🤔

Siew 21.09

Oprysk 12.10 ctu + dff

IMG_20241030_110729613_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20241030_110836951_copy_918x1632.jpg

IMG_20241030_110940915_HDR_copy_734x1305.jpg

Pyśka stwierdza, że szału nie ma, ale akceptowalnie 😅

IMG_20241030_110955997_HDR_copy_908x1418.jpg

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Ładne,  pleśń śniegowa nod powinna go męczyć w razie jakiejś zimy.

Azotu wiosną i ma szansę na 17 pięterek w kłosie