Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Strongman napisał:

A jak jest z tym chlorotoluron to stara substancja z 20 lat ma ale, nie wiem niektóre odmiany chyba tej substancji nie tolerują mają jakby na nią uczulenie.

Kiedyś się spotkałem na stronie czy danko czy strzelce ze tam wymieniali ze po tym straszne fito w niektórych odmianach niektóre nawet to zabija.

Chlorotoluron sam w sobie nie jest zły. Najczęściej się go łączy z DFF i to właśnie on jest winowajcą ewentualnego fito. 

Uczulenie na CTU to mają niektóre odmiany pszenic

Opublikowano
Dnia 6.11.2023 o 07:53, GRZES1545 napisał:

Pierwsze zrób badania ziemi, ja od tego zacząłem. 

No właśnie zrobiłem, czekam na wyniki

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

i postanowione na poprawkę wiosenną od chwasta pójdzie Tribenuron , koszt w max dawce 19zł/ha.

solo  stosował ktoś na wiosnę ?

jeszcze trzeba wymyślić coś na grzyba i niech się dzieje....

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

A może odpiszesz na to co pisałem wcześniej? Czemu zestawiales fungigucydy z herbicydami na zasadzie jedno kosztem drugiego?

Co do oprysku na wiosnę, to jeśli to ma być tylko poprawka, to może jednak warto byloby poczekać i zobaczyć jakie chwasty będą występowały i pod to dobrac środek?

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

A może odpiszesz na to co pisałem wcześniej? Czemu zestawiales fungigucydy z herbicydami na zasadzie jedno kosztem drugiego?

Co do oprysku na wiosnę, to jeśli to ma być tylko poprawka, to może jednak warto byloby poczekać i zobaczyć jakie chwasty będą występowały i pod to dobrac środek?

w ramach ogólnie pojętej oszczędności , i patrząc  co się dzieje na polu i w pogodzie  , myślę w tym roku nastawić się bardziej na grzyba.

a chwasty to w sumie wiem co będzie , u mnie z założenia chaber a dla mieszalni pasz czy portu przytulia.

Opublikowano

Nie rozumiem próbujesz szukać oszczędności i wybierasz między ochrona grzybowa a poprawka na chwasty ?

Ja rozumiem olać odżywki, dokarmianie dolistne, zrobić dwie ochrony zamiast 3 ewentualnie zrezygnować z regulacji ale to ? 

Opublikowano

Opryski na chwastu są śmiesznie tanie. Gdzie tu oszczędzać, jak już chcesz to daj jakiś chwastox turbo na wiosne i tyle, z grzybówki nigdy nie rezygnój.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Ale on wcześniej nie robił żadnych grzybówek także i tak idzie na rekord 😉

jeden co śledzi forum

9 godzin temu, Ziel napisał:

Opryski na chwastu są śmiesznie tanie. Gdzie tu oszczędzać, jak już chcesz to daj jakiś chwastox turbo na wiosne i tyle, z grzybówki nigdy nie rezygnój.

nie rozumiem proponujesz w ramach oszczędności chwastox za 120zł/ha gdy ja chcę pryskać za 19 zł/ha ( RÓŻNICA 101 ZŁOTYCH POLSKICH )

to przykładowo przy 100 ha daje 10100zł gdzie ta oszczędność !!! 

za te pieniądze to się chyba piękną grzybówę się zrobi.

12 godzin temu, Janeczko napisał:

Nie rozumiem próbujesz szukać oszczędności i wybierasz między ochrona grzybowa a poprawka na chwasty ?

Ja rozumiem olać odżywki, dokarmianie dolistne, zrobić dwie ochrony zamiast 3 ewentualnie zrezygnować z regulacji ale to ? 

ogólnie myślę że poprawka to tak na uspokojenie sumienia bo po samym jesiennym oprysku powino być czysto 😉

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
14 godzin temu, k16mk napisał:

gdy ja chcę pryskać za 19 zł/ha

14 godzin temu, k16mk napisał:

poprawka to tak na uspokojenie sumienia

Czyli w ramach oszczędności marnujesz 19zl/ha + paliwo + własny czas + zdrowie

Opublikowano
5 godzin temu, daron64 napisał:

Czyli w ramach oszczędności marnujesz 19zl/ha + paliwo + własny czas + zdrowie

i tu się wyjątkowo z tobą zgodzę , tak niby marnuję 19zł ale mam spokojne sumienie głównie co do przytuli i chabra.

paliwa+czas+zdrowie już nie marnuję   bo będę leciał wszystko razem😉😀