Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Strongman napisał:

A te pole gdzieś niedaleko lasu, bo tak jak obserwuje to w tym roku to ta pleśń śniegowa właśnie koło lasów ludziom trochę przerzedziła jak graniczy z lasem od północnej strony.

nie ma lasów tu akurat tylko że to górka jest czyli wzniesienie , bo na dołku pszenice sieje lepsza ziemia i z pszenicą w maire ok jest tylko od strony sasiada łąki troche tez ta pleśn sniegowa wystapiła ale ujdzie najgorsze te pszenzyto 

Opublikowano

Jak masz to co roku lub tak dla twojej wiadomości jak niewiesz to zastosuj systiva 100ml na 100kg pszenżyta to mniej niż tam zalecają na etykiecie ale w zupełności wystarcza, to najlepszy środek na pleśń śniegowo jak dają te systive to już kinto czy innego środka nie dodają,tylko ta cena ale jak ktoś ma naprawdę z tym problem to warto.

• Thanks 1
Opublikowano

pierwszy rok mam z tym taki problem i to na jednym polu , nie dosć że ceny bardzo liche na zboze nawozy drogie to jeszcze ta pleśn doszła i o plonach mozna zapomniec dobrych ehh..

• Sad 1
Opublikowano
49 minut temu, Agrest napisał:

A zaprawiałeś? Jest w tym roku spoto takich mikroognisk po pleśni śniegowej. Da się poznać pola gdzie poszło bez zaprawy bądź coś tańszego z zapraw.

Ja zaprawialem kinto + nawóz i tak ja na ostatnim zdjęciu - miejscami dostało w dupe

49 minut temu, Agrest napisał:

No i ten azot dałeś dość późno, teraz zimno i efektu brak

Czy ja wiem, czy tak późno? Zależy od regionu. No i jak ze wszystkim - jaki będzie przebieg pogody. 

1 godzinę temu, warchest napisał:

pszenzyto borwo po 1 dawce azotu w postaci saletry 16 03 ok 200 kg na h

No to będziemy porównywać - też mam borwo, też siane w polowie września, pierwsza dawka azotu też 16.03 - tyle, że ~250kg saletry. Kwestia tylko ile w którym miejscu wyszło, bo byl debiut rozsiewacza.  W tamtym roku było u mnie dużo ładniejsze niż gringo. 

Opublikowano

gringo bardzo spoko odmiana siałem kilka lat i nie było czegoś takiego jak na zdjeciu moze imy lepsze trafiały , probus duzo lepiej sobie radzi i na drugi rok tylko probus bedzie zasiany ,ponoć i lepiej sie młoci probus niż borwo 

1 minutę temu, Strongman napisał:

Raz się trochę zdarzyło ludzie naprawdę mają place gołe i całkowicie nic tam nie odbje ,ale te twoje pszenżyto ci się zregeneruję co raz popaduje dobrze będzie.

2 dawke azotu i ostatnia przed swietami jechac czy po swietach ? tam piaszczysta ziemia 4b 5 klasa 

troszke 4 a  

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

pszenzyto borwo po 1 dawce azotu w postaci saletry 16 03 ok 200 kg na ha po zimie tak strasznie wygladało co zrobić by je podratowac

20230329_185330.jpg

to przez ten śnieg spadł na niezamarznieta glebe i narobił straty , niby sie łądnie zieleni ale jak to podratowac , kasacja nie wchodzi w gre , mam na innym polu siane póżniej tylko ze 10 km dalej i jest ładne , oraz probus z centrali duzo lepsze 

Kolego jak się ociepli i trochę podeschnjw to pobronuj te pszenżyto a tam gdzie masz takie gorsze to możesz i po 2-3 razy przejechać. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie, podpowiedzcie w jednej kwestii, proszę. Na jednej działce (na części) mam sporą presję ostrożenia polnego - ostu i ze względu na niego wybrałem środek Triben Super SG 50 którym można pryskać do 2 kolanka. Mamy temperatury jakie mamy więc moje pierwsze pytanie czy ten środek sobie z nim poradzi gdy ostrożeń będzie już dość wyrośnięty (aktualnie 2 liście)? 

Drugie pytanie, jak temperatury pozwolą to w pierwszej kolejności t1 czy poprawka na chwasty oraz w jakiej odległości od siebie te zabiegi, 3 dni wystarczą? Czy np. właśnie można sobie zaczekać z poprawka na chwasty i zrobić spokojnie t1?

Jutro leci n2, kolanko już się oderwało od węzła krzewienia. 

Opublikowano

Nie stosowałem nigdy tego środka, ale często pryskalem nawet bardzo duże chwasty, ale zawsze starałem się w odpowiednie warunki pogodowe + max dawka i nigdy się nie trafiło żebym miał z czymś problem (poza chabrem - z tym mam regularnie problem, tzn różne środki stosuje i bardzo często go przepuszczają). 

Co to kolejności zabiegów to jeśli gole t1, czy ewentualnie ze skracaniem, to moim zdaniem bez znaczenia. Jeśli dorzucasz do tego odżywki/mocznik/siarczan, to dałbym pierwszy herbicyd, bo po co najpierw wzmacniać rośline, która chcemy zabić? Choć nie wiem, czy w praktyce ma to jakiejkolwiek znaczenie 🤷

Co do odstępów, to robiłem te zabiegi dzień po dniu i nie widziałem żeby zboże jakoś odchorowalo.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, warchest napisał:

2 dawke azotu i ostatnia przed swietami jechac czy po swietach ? tam piaszczysta ziemia 4b 5 klasa 

troszke 4 a  

Sam zadecyduj bo te pole może na górce podmokłe bo pod spodem może być glina i tez rejon polski nie wiadomo jaki ,więc wegetacja w innym momencie,Jak wysiałeś koło 16 to dopiero 2 tygodnie więc jeszcze poczekaj zresztą teraz zimno,pewnie przed samymi świętami było by najlepiej,jak zimno to saletra nie działa ,trzeba tydzień i ciepło aby była już w roślinie a najlepiej aby jeszcze na to popadał deszcz.

No bo po swientach to dolicz jeszcze z tydzień zanim zacznie działać to już późno się robi

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek0406 napisał:

@daron64 a powiedz mi czy lepiej najpierw zrobić n2 czy chwasta zniszczyć? Pogoda na pryskanie dopiero może za dwa tygodnie będzie bo póki co zimno a n1 poszło dokładnie dwa tygodnie temu 

Tak ogólnie, to najlepiej byłoby najpierw herbicyd, żeby chwasty nie podkradała składników pokarmowych dla głównej rosliny. I tyle z teorii. W praktyce to zależy od tak wielu czynników, że ciężko dać taka jednaznaczna odpowiedź "rób to". U siebie to patrzę na prognozy pogody. Jeśli są sprzyjające dla obu zabiegów, to po prostu robię ten, który uważam za ważniejszy w danym momencie, albo na to, co mam akurat zapięte do ciągnika.  Jak jest w miarę pora i na jedno i na drugie, a np pokazują deszcz, a potem suszę, to najpierw polece z azotem. Jak pokazują suszę, a potem możliwy deszcz, to najpierw zrobię herbicyd (choć mocna susza też niespecjalnie sprzyja). Będziesz czekał na pogodę na oprysk - możesz przegapić pogodę na nawóz i na odwrót. Czasem lepiej, żeby chwast trochę podkradł azotu, ale żeby roślina dostała go na czas, kosztem jakichś strat.

No i azot to też - zanim się rozpuści, zanim się przemieści, zanim roślina go pobierze, to trochę potrwa. Jeśli przerwa miała by być tylko kilku dni, to raczej bez różnicy. Jeśli dłuższą - wypadałoby najpierw herbicyd. 

• Like 1
Opublikowano

Miałem rację - trzeba było nie iść i się nie wk***iac 😅

No, ale uj z tym - porównanie ile znaczy bardziej zadbana gleba. Działka z wczorajszych zdjęć od działki z dzisiejszych jest oddalona o jakieś 700m. Taka sama klasa, gleba bardzo podobna. Siew dzień po dniu, takie samo nawożenie. Tylko działka koło domu - co roku obornik/gnojówka (coraz mniej już, ale co roku coś tam się rzuci), pH prawie 6 vs prawie 5, zasobności wysokie/średnie vs średnie/niskie.

Na działce koło domu najgorsze miejsca wyglądają lepiej niż najlepsze na drugiej działce. Masa roślin wygląda dość kiepsko  - połowa liści elegancka zielona, a połowa taka jak na foto.

Z plusów - zielsko ani widu ani słuchu + zawsze gdzie było najsłabsze zboże (najcięższa glina) to w tym roku jak się bardziej postarałem z uprawa to już nie odstaje od reszty (2zdjecie)

IMG_20230330_122456318_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230330_123237680_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230330_123320346_copy_918x1632.jpg

Opublikowano

Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda pszenżyto u mnie, na zachodzie wielkopolski to zapraszam do filmu na kanale: https://youtu.be/IOT-d8W8WFs 

Pokazuję jak wygląda Borowik, Corado i Avokado. Muszę przyznać, że pokrzewiły się bardzo mocno i obawiam się jak zareagują na jakieś stresowe warunki na raczej słabym stanowisku. Pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano
Dnia 30.03.2023 o 13:52, daron64 napisał:

Miałem rację - trzeba było nie iść i się nie wk***iac 😅

No, ale uj z tym - porównanie ile znaczy bardziej zadbana gleba. Działka z wczorajszych zdjęć od działki z dzisiejszych jest oddalona o jakieś 700m. Taka sama klasa, gleba bardzo podobna. Siew dzień po dniu, takie samo nawożenie. Tylko działka koło domu - co roku obornik/gnojówka (coraz mniej już, ale co roku coś tam się rzuci), pH prawie 6 vs prawie 5, zasobności wysokie/średnie vs średnie/niskie.

Na działce koło domu najgorsze miejsca wyglądają lepiej niż najlepsze na drugiej działce. Masa roślin wygląda dość kiepsko  - połowa liści elegancka zielona, a połowa taka jak na foto.

Z plusów - zielsko ani widu ani słuchu + zawsze gdzie było najsłabsze zboże (najcięższa glina) to w tym roku jak się bardziej postarałem z uprawa to już nie odstaje od reszty (2zdjecie)

IMG_20230330_122456318_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230330_123237680_HDR_copy_1632x918.jpg

IMG_20230330_123320346_copy_918x1632.jpg

Bardzo ładne zboże, jak będzie suchy rok to te na glinie nawet tego nie poczuje. 

Opublikowano

Nic temu pszenżyto nie brakuje. Azot plus temperatura i 6t+

Opublikowano

Ładnie poszło, ale i obsada chyba wysoka? Z 500szt/m² siałeś?

Opublikowano

Ta siałem dużo, taki eksperyment no bo już nikt nie siał tak późno tylko jeden pszenice posiał ale to co innego.Zostało mi zaprawionych nasion i chciałem już je wysiać nie trzymać na następny rok, tez ostatnie pole,już zima była i myslałem ze jakaś tam cześć nie wzejdzie lub wo gule nic nie będzie. potem z miesiąc na tym śnieg leżał ale wzeszło no i raczej wszystko.

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Nic temu pszenżyto nie brakuje. Azot plus temperatura i 6t+

Jak tu będzie 6, to koło domu chyba 10 😅 dopiero od kolejnego weekendu mają się skończyć mrozy w nocy, a w dzień koło 10 ma się kręcić. 

Narazie poszło ~250 saletry. Na N2 w granicach 150 myślałem, ale zobaczymy jak wyjdzie.

A w ogóle co jest przyczyną tego, co widać ostatnim zdjęciu? Wiekszosc roślin tak ma, że część liści tak wyglada

21 minut temu, Strongman napisał:

A tak wyglonda moje siane 12,11,2022 po kukurydzy.Wzeszło dopiero koło 15 stycznia.

Po lewo od śladu przejazdu te ciemniejsze pasy, to za śladami ciągnika, czy nakładki siewnikiem zrobiłeś? Jak wzeszło, to i urośnie 👍

Opublikowano
4 godziny temu, Strongman napisał:

A tak wyglonda moje siane 12,11,2022 po kukurydzy.Wzeszło dopiero koło 15 stycznia.

ja swoje siałem 6 grudnia ,pierwszy raz tak póżno , ale pomału robi się zielono  dostało na start 250 kg saletry i są nowe pędy, najgorzej ,że dziki przeorały połowę pola wzdłuż i wszerz

Opublikowano

Ja się bałem bo mówią ze pszenżyto może zgnić pod śniegiem czy tam zamarznięta ziemią, a ze pszenica poradzi sobie ale te pole to piach i tylko pod pszenżyto się nadaje jak ozime.Ale się udało.