Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, kibix napisał(a):

Ja zaczynałem 22 września i maksymalnie jest faza 3 liścia. Siane na 2 cm południe Polski. Musisz mieć jakieś pochylone te pole w kierunku południowym że już taka faza 

W niedziele będę mógł zrobic foty także pokaże ze jest taka faza rozwojowa a mysle ze jeszcze bedzie wiecej rozkrzewien do tego czasu, w konia was nie robie...ten obornikowy azot musi tak goni te pszenzyto co te bydlaki narobiły heh

Opublikowano
22 godziny temu, Perez19 napisał(a):

Byłem na obchodach pół, jednak pryskac nie będę na jesień...Borowik już ma 5 rozkrzewień, Tadeus ma 4 rozkrzewienia...dzień różnicy w sianiu, dodatkowo lisci drzew od cholery że połowa zboza to przykryte nimi a co w tym idzie chwasty tak samo zakryte więc oprysk nie wezmie wszystkiego....na darmo tylko robota bedzie. Wziąć sobie stoperan, dać sobie spokój i czekać na wiosnę a cezaro zostanie na kolejny rok...lecz tak jestem zły na siebie że tak przegapiłem jesien nie spodziewałem się że tak szybko sie pokrzewią...ehh trudno się mowi. Zboza siane 19, 20 wrzesień a gonią że to głowa mała.

weź no pokaż zdjęcie tego borowika

Opublikowano

U mnie nic dziś nie było... Ja dziś jadę. Czekam tylko żeby rosa trochę opadła i atakuje... Na wiosnę to może być różnie... Już raz zostawiłem jeden kawałek na wiosnę... Na początku nie mogłem wjechać potem wiało a potem padało... A zielsko rosło w najlepsze.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jak ktoś ma zamiar odchwaszczać pszenżyto i nie tylko to radzę sprawdzić prognozy. Cały tydzień miało być 5-8, zmienilo się na 1-3. Dziś to nawet lekko przyłapało, więc odchwaszczanie musi poczekać do wiosny

1-3 w nocy to będzie od wtorku, dzisiaj jutro warunki idealne opryskiwaczy będzie jak mrówek anty na wiosnę znowu będziesz miał wielkie rozmyślenia jak zawsze 

Edytowane przez Mateusz1q
  • Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

jak ktoś ma zamiar odchwaszczać pszenżyto i nie tylko to radzę sprawdzić prognozy. Cały tydzień miało być 5-8, zmienilo się na 1-3. Dziś to nawet lekko przyłapało, więc odchwaszczanie musi poczekać do wiosny

krótkotrwałe przymrozki to jest pikuś. W dzien masz 10-15 stopni bez wiatru, idealne warunki. Wilgotność gleby bardzo dobra. Jedyny problem że się koleiny robią.

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

1-3 w nocy to będzie od wtorku, dzisiaj jutro warunki idealne opryskiwaczy będzie jak mrówek anty na wiosnę znowu będziesz miał wielkie rozmyślenia jak zawsze 

to lepiej spójrz w pogodę, wielkie rozmyślania to ja miałem 2 lub 3 lata temu w temacie rzepaku, więc albo się doinformuj albo nie pier**l głupot 🙂

46 minut temu, Wpaw napisał(a):

Wiosną może być mokro, nawał pracy...

nawał pracy wiosną?🤔

2 minuty temu, kibix napisał(a):

krótkotrwałe przymrozki to jest pikuś. W dzien masz 10-15 stopni bez wiatru, idealne warunki. Wilgotność gleby bardzo dobra. Jedyny problem że się koleiny robią.

na mokrzejszych kawałkach i tak nie ma możliwości wjazdu, więc zostają te gdzie woda już zeszła.

Godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

U mnie nic dziś nie było... Ja dziś jadę. Czekam tylko żeby rosa trochę opadła i atakuje... Na wiosnę to może być różnie... Już raz zostawiłem jeden kawałek na wiosnę... Na początku nie mogłem wjechać potem wiało a potem padało... A zielsko rosło w najlepsze.

bo podstawowy błąd to za późne odchwaszczanie wiosenne, wszyscy czekają nie wiadomo na co. Owies sieje bardzo rzadko, w temacie owsa jak przyspieszyłem odchwaszczanie to mnie chcieli zjeść, a później ci sami ludzie pytali w maju czym poprawić, gdzie ja miałem czysto :] Identycznie z odchwaszczaniem wiosennym, nie widzę żadnej różnicy, poza tym że wiosenne jest droższe. Problemów z miotłą nie mam nawet przy wiosennym odchwaszczaniu, ale no niektórzy mają swoje zdanie wyrobione i koniec.

Opublikowano
20 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

to lepiej spójrz w pogodę, wielkie rozmyślania to ja miałem 2 lub 3 lata temu w temacie rzepaku, więc albo się doinformuj albo nie pier**l głupot 🙂

nawał pracy wiosną?🤔

na mokrzejszych kawałkach i tak nie ma możliwości wjazdu, więc zostają te gdzie woda już zeszła.

bo podstawowy błąd to za późne odchwaszczanie wiosenne, wszyscy czekają nie wiadomo na co. Owies sieje bardzo rzadko, w temacie owsa jak przyspieszyłem odchwaszczanie to mnie chcieli zjeść, a później ci sami ludzie pytali w maju czym poprawić, gdzie ja miałem czysto :] Identycznie z odchwaszczaniem wiosennym, nie widzę żadnej różnicy, poza tym że wiosenne jest droższe. Problemów z miotłą nie mam nawet przy wiosennym odchwaszczaniu, ale no niektórzy mają swoje zdanie wyrobione i koniec.

Nawozy, siew, trawy,kukurydza, ziemniaki, 

Opublikowano

nawał pracy wiosną?🤔

A mało pracy wiosna. Nawożenie azotem, skracanie zabieg od grzyba siew jarych itd.

Opublikowano

Problemów z miotłą nie mam nawet przy wiosennym odchwaszczaniu, ale no niektórzy mają swoje zdanie wyrobione i koniec.

Wiosną jaki środek stosujesz że problemów z miotłą nie masz?