Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tego byś nie chciał .

Zapytaj tych co ich zalało czy wolą suszę czy to co mieli w tym roku .

Jak jest sucho to zawsze coś urośnie a jak wymoknie to nie będzie nic 

• Like 1
Opublikowano

Byłem na obchodach pół, jednak pryskac nie będę na jesień...Borowik już ma 5 rozkrzewień, Tadeus ma 4 rozkrzewienia...dzień różnicy w sianiu, dodatkowo lisci drzew od cholery że połowa zboza to przykryte nimi a co w tym idzie chwasty tak samo zakryte więc oprysk nie wezmie wszystkiego....na darmo tylko robota bedzie. Wziąć sobie stoperan, dać sobie spokój i czekać na wiosnę a cezaro zostanie na kolejny rok...lecz tak jestem zły na siebie że tak przegapiłem jesien nie spodziewałem się że tak szybko sie pokrzewią...ehh trudno się mowi. Zboza siane 19, 20 wrzesień a gonią że to głowa mała.

Opublikowano

Skoro siane 19-20 września to raczej ładnie rozkrzewione, te siane ok 25 to bardzo duża różnica 

1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Wody nie widać, ale w dołku na ile zupka będzie. 

Taki problem to nie problem. 

Kolega ma jeszcze 3ha ziemniaków na mocnych działkach, jechałem po południu to woda w skibach 

Przy tej cenie to odechciewa się pewnie kopać 

Opublikowano

Przeważnie jakoś tak wychodzi ze co roku sieje koło 20 września już tak z przyzwyczajenia i źle się na tym nie wychodzi, pokrzewione zawsze na jesień zboze I dobrze ukorzenione.

Opublikowano
33 minuty temu, Perez19 napisał(a):

Przeważnie jakoś tak wychodzi ze co roku sieje koło 20 września już tak z przyzwyczajenia i źle się na tym nie wychodzi, pokrzewione zawsze na jesień zboze I dobrze ukorzenione.

Jak się sieje 20 września, to do oprysku szykuje się po półtora tygodnia, a nie miesiąca.

Zasiane 20-23 września, do 10 wszystko opryskane, a i tak w tym roku wschody opóźnione.

Opublikowano
Godzinę temu, krilan06 napisał(a):

Skoro siane 19-20 września to raczej ładnie rozkrzewione, te siane ok 25 to bardzo duża różnica 

Przy tej cenie to odechciewa się pewnie kopać 

To już inna kwestia...

Zebrać trzeba jak by nie było. 20ha jadalki, 5ha skrobiówki. Jeszcze z krochmalni wracają bo odsort miesza ze skrobiówką i poniżej 15% to spowrotem do domu 

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

To już inna kwestia...

Zebrać trzeba jak by nie było. 20ha jadalki, 5ha skrobiówki. Jeszcze z krochmalni wracają bo odsort miesza ze skrobiówką i poniżej 15% to spowrotem do domu 

kurła 25 ha ziemniaków miałeś?

Opublikowano
4 godziny temu, Perez19 napisał(a):

Byłem na obchodach pół, jednak pryskac nie będę na jesień...Borowik już ma 5 rozkrzewień, Tadeus ma 4 rozkrzewienia...dzień różnicy w sianiu, dodatkowo lisci drzew od cholery że połowa zboza to przykryte nimi a co w tym idzie chwasty tak samo zakryte więc oprysk nie wezmie wszystkiego....na darmo tylko robota bedzie. Wziąć sobie stoperan, dać sobie spokój i czekać na wiosnę a cezaro zostanie na kolejny rok...lecz tak jestem zły na siebie że tak przegapiłem jesien nie spodziewałem się że tak szybko sie pokrzewią...ehh trudno się mowi. Zboza siane 19, 20 wrzesień a gonią że to głowa mała.

Jaki region i jakie masz kl. ziemii? Mój tadeus siany 24.09 dopiero 3 liść jest i to nie wszędzie. Kl. Ziemii od 3b do 4b 

Opublikowano
8 godzin temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Jaki region i jakie masz kl. ziemii? Mój tadeus siany 24.09 dopiero 3 liść jest i to nie wszędzie. Kl. Ziemii od 3b do 4b 

Okolice Łukowa, Północ Lubelskiego...klasa ziemi przewaga 5 z miejscami 4. Pod korzeń poszło po 20 ton obornik plus 250 kg tarnogranu, ale dam Ci przykład na drugim gospodarstwie tadeus siany też 20 września tylko ze w klasę ziemi od 3b do 4, w multum resztek pożniwnych po owsie które ciągnęły się po zgarniaczach i zapychały...efekt?  Jak ma jedno rozkrzewienia to świat i ludzie, i wyglada tak paskudnie ze patrzyc sie nie chce...I o co tu chodzi? Ten sam dzień siania a w tyle z rozwojem ze to jest nie pojęte.

Opublikowano
3 godziny temu, Perez19 napisał(a):

Okolice Łukowa, Północ Lubelskiego...klasa ziemi przewaga 5 z miejscami 4. Pod korzeń poszło po 20 ton obornik plus 250 kg tarnogranu, ale dam Ci przykład na drugim gospodarstwie tadeus siany też 20 września tylko ze w klasę ziemi od 3b do 4, w multum resztek pożniwnych po owsie które ciągnęły się po zgarniaczach i zapychały...efekt?  Jak ma jedno rozkrzewienia to świat i ludzie, i wyglada tak paskudnie ze patrzyc sie nie chce...I o co tu chodzi? Ten sam dzień siania a w tyle z rozwojem ze to jest nie pojęte.

To ja powiat bialski, okolice wisznic. Zawsze siałem przed 20 i było pięknie rozkrzewione, nawet za bardzo. Ale w tym roku chciałem spróbować opóźnić o parę dni i jest nie zaciekawie. Pierwszy raz się spotkałem z czymś takim że jęczmień siany po kukurydzy tydzień później dogania pszenżyto. Tyle dobrze że cały ten tydzień i kawałek następnego mają być ciepłe i może coś pójdzie do przodu

Opublikowano
4 godziny temu, Perez19 napisał(a):

tadeus siany też 20 września tylko ze w klasę ziemi od 3b do 4, w multum resztek pożniwnych po owsie które ciągnęły się po zgarniaczach i zapychały...efekt?  Jak ma jedno rozkrzewienia to świat i ludzie, i wyglada tak paskudnie ze patrzyc sie nie chce...I o co tu chodzi? Ten sam dzień siania a w tyle z rozwojem ze to jest nie pojęte.

tadeus ma to do siebie , że faktycznie  słabo wygląda na jesień mimo rozkrzewień , dopiero po n1   dostaje mocy . także ,nie zawsze ładna miska  dobrze nakarmi😀

Opublikowano
22 minuty temu, stage1994 napisał(a):

Czy mogę jeszcze pryskać pszenżyto 3 i widoczny 4 liść w Tadeusie? Chce użyć środka CEZARO 574? Jak myślicie? Jechać czy już odpuścić? 

Pryskaj tylko uważaj na zimne noce, Cezaro to typowo nalistny środek bo ma Florasulam, daj 0,5L/ha i będzie dobrze. 

• Haha 3
Opublikowano
18 godzin temu, Perez19 napisał(a):

Ja zaczynałem 22 września i maksymalnie jest faza 3 liścia. Siane na 2 cm południe Polski. Musisz mieć jakieś pochylone te pole w kierunku południowym że już taka faza 

Opublikowano
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał(a):

Pryskaj tylko uważaj na zimne noce, Cezaro to typowo nalistny środek bo ma Florasulam, daj 0,5L/ha i będzie dobrze. 

Sam jesteś nalistny. 

Skasuj te dyrdymały 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał(a):

Jak masz komuś tak doradzać to lepiej nie rób tego wcale...