Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

A jak zasieje strączkowe i opier*ole rotacyjną i zbiorę w bele to przejdzie czy nie ?

Do pastewnych czyli wyka koniczyna lucerna nostrzyk komonica seradela esparceta masz koło 500 dodatkowo a pasza bardzo dobra i wyke możesz siać z roślina podporową np owies nawet na zróżnicowana się możesz załapać bo masz pozytywny wpływ na glebe groch peluszka może załapał by się z rośliną podporową

Edytowane przez Grab12
Opublikowano
Godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Do jakich niskich temperatur będą działać opryski?

Patrzę pogodę, to jak nie jest zimno to znowu wietrznie, albo pada

U mnie w sobotę i niedzielę 17* i w nocy po 10* pokazuje, oczywiście wtedy jak jest wolne od pola...

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja łubin sprzedaje po 1700zl za tonę. Zainteresowanie bardzo duże bo ludzie biorą na poplony

Jaki ten łubin ? Z żółtego zrezygnowałem kilka lat temu prócz stanowiska i paru groszy dopłaty nic nie zostawało , siałem 250 kg a zbierałem 400 , nawet Smolice mocno ograniczyły areał , z antraknozą nie idzie poradzić 

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał(a):

W tamtym roku jesień była inna jak w tym roku. W tym roku rośliny są dużo do tyłu. Zboża dopiero zaczynają się powoli krzewić przynajmniej w mojej okolicy.

U nas tak samo. Jesień inna, ale i zasiewy w tym roku ciut później wyszły 

Opublikowano
35 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Jaki ten łubin ? Z żółtego zrezygnowałem kilka lat temu prócz stanowiska i paru groszy dopłaty nic nie zostawało , siałem 250 kg a zbierałem 400 , nawet Smolice mocno ograniczyły areał , z antraknozą nie idzie poradzić 

Jeden  i którego pole obrabiam sieje wąskolistny, najmniej zabawy z nim. Wysiew lejkiem w jego zakresie na to idzie talerzowa to już moja robota, odchwaszczanie po jego stronie. Na pewno dff a co jeszcze miesza się nie pytałem. Kawałek z hektar gdzie się przykłada żeby nasiona na następny rok były a reszta to po najniższych kosztach idzie i zbiór też talerzowa na większości i tak co roku. Dopłaty bierze i ma wywalone na resztę. Na słabych glebach nie ma bardziej korzystnego rozwiazania

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja łubin sprzedaje po 1700zl za tonę. Zainteresowanie bardzo duże bo ludzie biorą na poplony

Kolego pewnie tak jest ale troche mylisz tu kolegów bo pszenżyto na TARGU w workach jest było po 900zł  a nie po 750zł.

Lubin spojrzałem w notowania jest max po900zl.

Opublikowano

Tadeus z atletusa wymieszany 

Panowie, Po kukurydzy lepiej siać pszenżyto Tadeus Atletus czy żyto przewódkowe Fobos? Stanowisko IV-V. To pszenica raczej odpada Siew w pierwszym tygodniu listopada 

Pszenica drobna. Ten co badał mówi jakbym skosił przed deszczami to by 14.5 spokojnie miała 

IMG_9926.jpeg

IMG_9928.jpeg

Opublikowano
4 godziny temu, KacperDemczuk napisał(a):

Tadeus z atletusa wymieszany 

Panowie, Po kukurydzy lepiej siać pszenżyto Tadeus Atletus czy żyto przewódkowe Fobos? Stanowisko IV-V. To pszenica raczej odpada Siew w pierwszym tygodniu listopada 

IMG_9926.jpeg  IMG_9928.jpeg 

Pszenica lepiej znosi późne siewy niż pszenżyto, ale gleba trochę słaba. Żyto siałbym tylko z konieczności. 

Opublikowano
23 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

A jak zasieje strączkowe i opier*ole rotacyjną i zbiorę w bele to przejdzie czy nie ?

Na dwa uda, albo się uda, albo się nie uda.

Dopłata jest do zbioru rośliny na nasiona, jak nie będziesz miał wyjątkowego pecha i nikt Cię nie podkabluje, to na spokojnie przejdzie

• Like 1
Opublikowano

Panowie...pszenzyto idzie jak szalone, kończy się drugie rozkrzewienie zaczyna się praktycznie trzecie a ja jeszcze nie opryskałen od chwasta. Nie pytajcie jak to możliwe ale ta jesien już mnie niczym nie zdziwi z tym wiatrem i opadami. Idzie jeszcze opryskac je Cezaro? Czy dać sobie spokój i czekać na wiosnę...faza rozwojowa już taka bliska co niby na tej etykiecie pisze że do połowy krzewienia.

Opublikowano
40 minut temu, Perez19 napisał(a):

Panowie...pszenzyto idzie jak szalone, kończy się drugie rozkrzewienie zaczyna się praktycznie trzecie a ja jeszcze nie opryskałen od chwasta. Nie pytajcie jak to możliwe ale ta jesien już mnie niczym nie zdziwi z tym wiatrem i opadami. Idzie jeszcze opryskac je Cezaro? Czy dać sobie spokój i czekać na wiosnę...faza rozwojowa już taka bliska co niby na tej etykiecie pisze że do połowy krzewienia.

Jak mała presja chwastów, to możesz zaczekać i do wiosny, jak duża presja, to nie patrz na co jest na etykiecie, tylko czym prędzej trzeba pryskać.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Perez19 napisał(a):

Możesz na spokojnie. 

• Like 1