Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

qrła Panowie.. smiechy śmiechami ale orze jednego roku do srodka, kolejnego do miedzy 😅. Oprócz obszaru po drodze pole jest przyzwoicie równe jak na te możliwości sprzętowe . U mnie każdy na tych jamnikach ma swoją droge (zobaczcie zaznaczone u sasiadów), ja 2 lata temu stwierdziłem że wszystkich takich dróg sie pozbywam bo szkoda marnować miejsca. jeszcze z 2 lata i ją rozoram do równego moimi UG2 XD . 

image.png.5d79e5f940a56c86570d7a13a22cf4aa.png

Opublikowano
Godzinę temu, MarcinC88 napisał(a):

Udało się opryskać 0.5 cezaro + profilaktycznie 10 g tribenuronu. Co będzie to będzie. Pszenzyto siane 20 września już w fazie 2-3 liście 

Tribenuron 750 czy 500 ?

Opublikowano

Ryzyko mocniejszego wiatru, dziś super pogoda lekki wiatr jutro ma być już u mnie mocniejszy no i tylko to taki ryzyk fizyk czy po prostu się uda bo chyba kolejny tydzień to wędrówka niżów czyli za pewne mocniejsze wichury a jam wichury No to stop z opryskami.

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie Cezaro troszkę dziwny ma skład, z jednej strony typowe doglebowki które potrzebują wilgotnej pogody i zastosowania we wczesnych fazach, a z drugiej florasulam, czyli substancja nalistna która potrzebuje cieplejszej aury i przede wszystkim tego aby chwasty były już na wierzchu, dlatego uważam, że lepiej zastosować go na 2-3 liść niż na szpilkę.

Edytowane przez MarcinC88
Opublikowano

Panowie mam zamiar dać 2l ctu i 0.2l dff dołożyć tribenuron? Duża presja chabra 

Jakie temperatury nocą muszą być aby bezpiecznie zastosować ctu i dff ? Samo ctu wiem że można nawet po przymrozku 

Pytam bo dolało sporo wody i szybko mogę nie wjechać na cześć dzialek

Opublikowano

U Ciebie Łokaś, a u mnie żurawie już szukają szczęścia nawet w pszenżycie, myślałem, że tylko grzebią sobie na polach po kukurydzy ale niestety... Przez drogę widziałem też u sąsiada gdzie posiał zboże też to jeszcze nie powschodzilo, a już przyleciały i to takie stada kilkadziesiąt jak nie ponad setka ich.... Ten tydzień odpuszczam z pryskaniem, zimne noce dość bo nawet teraz pokazuje tylko 1 na plusie, jeśli pogoda się sprawdzi to druga część przyszłego tygodnia się skończy i opryskiwacz będzie można schować do garażu.

Opublikowano
W dniu 15.10.2025 o 09:43, jarecki napisał(a):

I CO z nim zrobisz ? oprysk nad ranem lub w nocy ? 

Pryskałem pod wieczór śmierdzidłem  ale czy coś pomoże....

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Którą odmianę pszenżyta polecacie na późny siew? Wykoszone mam cześć kukurydzy i chciał bym jeszcze zasiać pszenżyto. 

W zeszłym roku siałem tadeusa w ostatnie dni października i nie było różnicy w plonie pomiędzy atletusem sianym miesiąc wcześniej, lubelskie 

• Thanks 1