Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały tydzień nadają bez deszczu trochę obeschnie spokojnie wszyscy zdążą opryskać do polowy listopada jest czas

Opublikowano
4 minuty temu, kopin napisał(a):

pytał o wiosnę ,a cezaro na jesień 

Mówi że dopiero zasiał i nie zdąży opryskać. Temu pisze o opryskach wiosennych. Czytasz za koleją czy na wyrywki

Opublikowano

pewno nie każdy lubi jak byle żul z pod budki z piwem mu dowala sam gówno wiedząć, trochę dziwne być tak wrażliwym ,a z drugiej strony szkoda że odszedł bo mądrze pisał,ale nie ma co decyzji oceniać

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

wystarczy że ktoś ma lepszą ziemie niż 5 klasa :] na 3 klasie-typowa glina od 2 tygodni jest problem wejść nawet w butach. Co do wody to teraz każdy opad jest duży bo nie ma słońca i temperatur, więc ta woda nie ucieknie 

przy temperaturach które zapowiadają może być ciężko

No właśnie patrzyłem teraz prognozy, no nic poczeka sie...coś jakieś ochłodzenie zapowiadają ale jest jeszcze czasu lecz dzis patrzę już 3 liść idzie czyli można już będzie pryskac bo i chwastow więcej nawychodzilo ale da się radę....jeszcze wczesny czas.

Opublikowano
57 minut temu, PAN88 napisał(a):

Wjechać wjedzie zawsze gorzej z wyjazdem 😜 narzekasz jak i taki który skasował konto a w żniwa pisał że sypało 7t+😂

U mnie mrzy na co dzień i brak warunków do dokończenia wykopków i zasiania zboża. Mam chlorotoluron. Można zrobić doglebówke? Czy coś dodać jeszcze?

A Ty to zawsze musisz się przypierdzielić, chyba byś nie przeżył. Czy ja narzekam? Nie teraz to później opryskam

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał(a):

U mnie tak dolało że brak możliwości wjazdu na niektóre działki 

U mnie to samo. Wejść ciężko.

38 minut temu, Wpaw napisał(a):

Cały tydzień nadają bez deszczu trochę obeschnie spokojnie wszyscy zdążą opryskać do polowy listopada jest czas

Bez deszczu mówisz? Wszyscy mówisz? Ja bym tak optymistycznie do tego nie podchodził. Ale fakt, że w listopadzie też pryskalem. Raz.

Screenshot_20251012-134031.Square Home~2.png

A yr pokazuje optymistycznie zawsze, jeśli chodzi o opady. Dziś też miało być pochmurnie tylko, a z godzinę temu może przestało padać.

Tadzik wyszedł.

Ogólnie dzień różnicy w siewie w porównaniu z ubiegłym rokiem. Ostatnie zdjęcie z opryskow 12 października rok temu.

IMG_20251012_123556668_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20251012_123711333_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20251012_124431822_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20241012_102159361_HDR_copy_2040x1148.jpg

Opublikowano
59 minut temu, daron64 napisał(a):

U mnie to samo. Wejść ciężko.

Bez deszczu mówisz? Wszyscy mówisz? Ja bym tak optymistycznie do tego nie podchodził. Ale fakt, że w listopadzie też pryskalem. Raz.

Screenshot_20251012-134031.Square Home~2.png

A yr pokazuje optymistycznie zawsze, jeśli chodzi o opady. Dziś też miało być pochmurnie tylko, a z godzinę temu może przestało padać.

Tadzik wyszedł.

Ogólnie dzień różnicy w siewie w porównaniu z ubiegłym rokiem. Ostatnie zdjęcie z opryskow 12 października rok temu.

IMG_20251012_123556668_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20251012_123711333_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20251012_124431822_HDR_copy_2048x1152.jpg

IMG_20241012_102159361_HDR_copy_2040x1148.jpg

No może z wyjątkiem, u cb jak nie śniegu kupa to deszczowo😉 

Opublikowano

Awaria więc posiane późno, w nocy nadają 4-5 stopni a realnie jest bliskie 0 wiem bo często jestem w nocy w robocie. Jak będzie listopad ciepły to pójdzie cezaro ale myślę o alternatywie wiosennej

Opublikowano

Nie ma co się gorączkować, miesiąc jeszcze jest i jakieś okienko się znajdzie, ja wczoraj trochę pryskalem ale u mnie we wsi mokro i mżawka, a w drugiej wiosce tam gdzie pole sucho było i dlatego pojechałem. Ogólnie każdego dnia minimum jakaś mżawka. Jeszcze myślę zmienić strategie i kilka działek najpóźniej sianych opryskać expert + dff i zobaczyć czy będzie różnica w porównaniu do Cezaro.

Opublikowano
41 minut temu, EmilPlayP napisał(a):

Nie ma co się gorączkować, miesiąc jeszcze jest i jakieś okienko się znajdzie, ja wczoraj trochę pryskalem ale u mnie we wsi mokro i mżawka, a w drugiej wiosce tam gdzie pole sucho było i dlatego pojechałem. Ogólnie każdego dnia minimum jakaś mżawka. Jeszcze myślę zmienić strategie i kilka działek najpóźniej sianych opryskać expert + dff i zobaczyć czy będzie różnica w porównaniu do Cezaro.

A co niby szkodzi żeby np expert+dff w mżawkę pryskać? To doglebowka to na logikę taka pogoda nie powinna szkodzić? 

Opublikowano

Może i będzie okienko ale czy wtedy będę miał wolne ? Ryzyk fizyk. Zamrozić kasę na następny sezon też średnio. Nie sram się może listopad będzie ciepły i opryskami a jak nie to szukam alternatywy bo axial komplet pak drogo wychodzi

Opublikowano
5 minut temu, jajonasz napisał(a):

Tylko że im później tym większe ryzyko że główny przeciwnik czyli miotła, ma większe szanse na przeżycie i żeby potem i tak nie trzeba było axialem na wiosnę  poprawiać

w poprzendim sezonie pryskalem przelom styczen/luty jak bylo kilka dni kolo 15 stopni. Tak czystych zboz to jeszcze nie mialem

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może płodozmian ? Po Cezaro strączkowe w następnym sezonie nie wypalą ...

Głupoty gadasz 

Pisałem już nie raz, sieję groch i nic mu nie jest.

Wszystkie poplony też rosną i to bez orki. Jak gryka nic sobie z tego nie robi to już wszystko urośnie 

Opublikowano
2 godziny temu, Wpaw napisał(a):

u cb jak nie śniegu kupa 

Wypluj te słowa 😅

2 godziny temu, PAN88 napisał(a):

@daron64 dużo popadało? U mnie mrzy.siane 29.09 belcanto wychodzi . A siane z 5 dni później zaczyna zielenić się na poprzeczniakach. Jak nie w listopadzie to na wiosnę się opryska 

Z raz mocniej padało, a tak to opad nie jest duży, ale ciągły. No i tak, jak pogoda pokazuje - codziennie coś. Wolałbym teraz. Jednak zawsze to trochę tego gówna do konkurencji o składniki odpadloby dla zboża

Jak patrzę na ubiegłoroczne zdjęcia, to pomimo prawie identycznego terminu siewu, to zboża wyglądają jakby były dobry tydzień do tylu

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Może płodozmian ? Po Cezaro strączkowe w następnym sezonie nie wypalą ...

Wiesz z doświadczenia czy z etykiety? Planuje wlasnie w kolejnym sezonie straczki ( ale to juz bedzie wiosna 2027).

Wczoraj poszlo cezaro. Trafilem w okno z malym wiatrem po mżawce. 0,6l na 1,1ha. Dzis zaczelo padac kolo 14 dopiero wiec czas na zadzialanie mial. 

Opublikowano
22 minuty temu, daron64 napisał(a):

Wypluj te słowa 😅

No dawałeś jakieś zdjęcia chyba na wiosnę zasypane jak w Himalajach 🤭