Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojechałem, uprawilem. Zaczepiłem agregat, pojechałem jeszcze bruzdy przejechać i górki rozbić, ale kurcze mokro. Tzn glina jak takie gluty masła, nic się nie rozbija. Trzeba z dzień bez deszczu żeby to przeschło delikatnie. Ale teraz pokropiło i dwa dni ma kropić niby

Opublikowano
Godzinę temu, daron64 napisał(a):

Pojechałem, uprawilem. Zaczepiłem agregat, pojechałem jeszcze bruzdy przejechać i górki rozbić, ale kurcze mokro. Tzn glina jak takie gluty masła, nic się nie rozbija. Trzeba z dzień bez deszczu żeby to przeschło delikatnie. Ale teraz pokropiło i dwa dni ma kropić niby

Pytanie czy pokropi. Nie raz radar pokazywał deszcz a sucho było 

Opublikowano (edytowane)

O oo chorobcia Tak sobie sieję tego Atletusa i do mnie dotarło że ludzie też sieją ale z rozsiewaczem do nawozu to jeszcze nikogo nie widziałem !😱 

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Bo siali po ścieżkach zaraz po kombajnie.

Ty starej daty to siejesz po uprawkach😜

Opublikowano
28 minut temu, PAN88 napisał(a):

Pytanie czy pokropi. Nie raz radar pokazywał deszcz a sucho było 

Dwie prognozy pokazują na jutro przelotne. Jedna na środę jeszcze. A od środy wszystkie chłodno, słońce, bez opadów. 

Na jutro już sobie inną robotę znalazłem. Także niech schnie

Opublikowano
17 minut temu, Janeczko napisał(a):

U mnie okolicznik dziś bezorkowiec 5min później nawozy i po pół godzinie siew zboża z wałem z przodu więc wilgoć na start na bank będzie miał 

Przesiewałem dziś rzepak.

Ponownie popiół w polu. Piekarnik dzisiaj, Żar lał się z nieba , wiatr zabieraz glebę. Na jutro prognoza widzi 3mm

Opublikowano

Somsiad wymyślił, że lejkiem zasieje w tym roku oziminy 😆

Po wypadku kręgosłup i biodro połamane i nie daje rady z bólu.

Zamiast oddać, ludzie by pieniądz gotowy przynieśli... 

Sieją u was tak? 

Opublikowano

Bardziej pod Krakowem by szukać takiej technologii🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

ot nowoczesność , świat idzie do przodu .

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Siali albo i nie siali 🤭 w moich okolicach zadkoscia jest jak ktoś daje npk 🤭

Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Siać nie sieją, ale jak przebronuje po takim siewie to przecież urośnie.

U mnie po żniwach orzą i sieją żyto na poplon lejkiem, brona i wygląda to tragicznie.

Połowa w koleinach pozgarniana

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

U mnie po żniwach orzą i sieją żyto na poplon lejkiem, brona i wygląda to tragicznie.

Połowa w koleinach pozgarniana

Bo to się sieje poplon a potem płytko talerzowka albo podorywka i jest git

Opublikowano

To zależy od regionu. Zobacz sobie mapkę. Ale i też wiadomo że pogoda... Myślę, że deszcze się skończyły na dobre i nie ma co za bardzo zwlekać bo może być sucho potem. Jedynie mgły ;)

Ja z kuj-pom to zawsze sieję do końca września. 

Dziś byłem w centrali to facet mówił, że sąsiad w zeszłym roku siał we Wigilię i miał pszenicę bardzo ładną. Że on by chciał mieć taką zawsze. Ale to pszenica. Z pszenżytem by to raczej nie przeszło.

Opublikowano

Tak deszcze się skończyły - pole urobione, zajeżdżam na pole z siewnikiem i pada już ponad pół godziny a w prognozie zero deszczu. Trzeba będzie poczekać aż obeschnie i jutro dokończyć 

Opublikowano
5 godzin temu, maroko napisał(a):

To zależy od regionu. Zobacz sobie mapkę. Ale i też wiadomo że pogoda... Myślę, że deszcze się skończyły na dobre i nie ma co za bardzo zwlekać bo może być sucho potem. Jedynie mgły ;)

Ja z kuj-pom to zawsze sieję do końca września. 

Dziś byłem w centrali to facet mówił, że sąsiad w zeszłym roku siał we Wigilię i miał pszenicę bardzo ładną. Że on by chciał mieć taką zawsze. Ale to pszenica. Z pszenżytem by to raczej nie przeszło.

Ja też z kujawsko-pomorskiego CRY. Chodziło mi o siew pszenżyta po kukurydzy na ziarno. Do kiedy musi być zebrana aby można było jeszcze zasiać bez większej szkody dla przyszłych plonów? Na pszenicę trochę stanowisko za słabe.

Opublikowano

Do 10 listopada teoretycznie masz czas.

Najpóźniej w mazowieckim siałem 6 listopada Gringo

Opublikowano
W dniu 22.09.2025 o 20:01, pedro2 napisał(a):

Somsiad wymyślił, że lejkiem zasieje w tym roku oziminy 😆

Po wypadku kręgosłup i biodro połamane i nie daje rady z bólu.

Zamiast oddać, ludzie by pieniądz gotowy przynieśli... 

Sieją u was tak? 

Znam lepszych Asów. Pszenice rozsiewają rozsiewaczem na nie wykopane buraki cukrowe, Ropa kopiąc buraki miesza pszenicę z glebą i temat zasiewów z głowy  

• Haha 2
  • Confused 1