Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale sam napisał że nie wie ile dokładnie skosil i ile dokładnie było na przyczepach ;) więc i wynik obliczeń wychodzi w przedziale 6-10t/ha ;)

U mnie ziarno trochę lepiej, ale słoma gorzej. Też okolo 20-22 bele z ha, ale 110-tki po pasówce, ogólnie sieczka straszna się z słomy robiła ...

Kiedyś kupowałem od gościa zboże z okolic Młodzieszyna. Zajmował się warzywami tylko zbożem przesiewał. Zawsze miał jęczmień jary bo siał po kalafior ach. Jaki miał zawsze gruby i czysty. 

Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał(a):

U mnie ten rok najlepszy od kąd pamiętam. Plon średni 7,6t/ha. I 22bele słomy o wadze 220kg. Nigdy tak nie miałem. 

Raczej się tym roku nie ma osoby która by miała ciulowe plony przy założeniu że cokolwiek zrobiła by coś zebrać. Niebywały rok dla zbóż, co cieszy i jednocześnie jest przekleństwem.

Tu należy wyłączyć kmiota z Polski A, bo to papudrok który kiedyś z komitetu centralnego kary miałby wyznaczane

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 6465 napisał(a):

Kiedyś kupowałem od gościa zboże z okolic Młodzieszyna. Zajmował się warzywami tylko zbożem przesiewał. Zawsze miał jęczmień jary bo siał po kalafior ach. Jaki miał zawsze gruby i czysty. 

Jeżeli na Justynowie to nic dziwnego, oni tam ziemie mają lepsze niż u was, ale to tylko jedna wieś na całą gminę, reszta gminy to głównie piaskownice.

6 minut temu, Agrest napisał(a):

Tu należy wyłączyć kmiota z Polski A, bo to papudrok który kiedyś z komitetu centralnego kary miałby wyznaczane

On też miał plony za***iste ;) ale siana które było wsiewka do zboża, a raczej zboże było wsiewką na tej łące...

6 minut temu, Agrest napisał(a):

Raczej się tym roku nie ma osoby która by miała ciulowe plony przy założeniu że cokolwiek zrobiła by coś zebrać. Niebywały rok dla zbóż, co cieszy i jednocześnie jest przekleństwem.

Sporo jest ludzi w okolicy którzy przeszli wyłącznie na zboża ... Ani żadnych warzyw/owoców, ani hodowli, to i efekty tego też są ... Dobrze że w okolicy @6465 trochę hodowców zostało to jest gdzie lokalnie to popchnąć.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Sporo jest ludzi w okolicy którzy przeszli wyłącznie na zboża ... Ani żadnych warzyw/owoców, ani hodowli, to i efekty tego też są ... Dobrze że w okolicy @6465 trochę hodowców zostało to jest gdzie lokalnie to popchnąć.

I ciągle się zwiększa w okolicy hodowla. Jednym to przeszkadza mi nie. Popyt na zboże jest a i coca-coli jest gdzie kupić. 

Do kolegi przywozi gość ciapkiem bez kabiny i D46  zboże 32km w jedną stronę.

Edytowane przez 6465
Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał(a):

To i tak z nakładkami 20cm jest blisko 5 ton jak pełna.

To słabo. U mnie na d55 z nadstawkami coś około 20-25 cm (nie wiem dokładnie bo nigdy nie mierzyłem) wchodzi mniej więcej 6,5 tony pszenżyta, a pszenicy około 7

7 godzin temu, krzysztofsb napisał(a):

witam a bedziesz moze mial na sprzedaz Carmelo czyste

Ja mam carmelo rok po centrali około 10 ton. 21-518 więc niedaleko, bo widziałem że ty też okolice białej 

Opublikowano

k**wa, jaka najmniejsza wilgotność widzieliście w zbożu? Teraz jechałem i spotkałem tego kuzyna i chłopaka co u mnie kosił - właśnie zwijali się z pola. Przewód znaleźli gdzieś zmiolo 50km od domu. No i gadam z tym moim kuzynem i mówię, że u mnie takie nie bardzo z wilgotnością. Wziął wilgotnościomierz i mówi zobaczymy ile będzie miało. Grzebnal w przyczepie - 7.8. Nie wiem, ja takich wartości przy zbożu nie widzialem

Opublikowano
1 godzinę temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

To słabo. U mnie na d55 z nadstawkami coś około 20-25 cm (nie wiem dokładnie bo nigdy nie mierzyłem) wchodzi mniej więcej 6,5 tony pszenżyta, a pszenicy około 7

Co słabo? o D-47 pisałem.

Opublikowano

Ostatnio sypalem na swoja “szóstkę” Autosan. Przód, i prawy bok podwójna Borta, tył i lewy bok ( tylko na te strony kipruje), dołożona nadstawka, taka, by po wywróceniu, nie zaparło bortą w ziemię. Wchodzi na nią 4.5 zbiornika z bizona. Takie że się zaczyna wysypywać. Woziłem ostatnio na sprzedaż to 7.6t. Zbiornik bizona ważył 1690kg. Gęstość 70

Opublikowano
12 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

@Miodek11500 bo tak około wchodzi, u mnie D55 czy HL, co mają bardzo podobne wymiary paki to przy nadstawkach 35cm na luzie wchodzą 4 zbiorniki, a jak się wejdzie z łopatą i ładnie ugarnie w rogi itp to 4.5 zbiornika wchodzi. 

u mnie na d47 z nadstawkami 50cm było 7,5t pszenżyta sypane prosto z kombajnu i na skup 

Opublikowano
7 godzin temu, friz napisał(a):

Poleci ktoś jakieś pszenżyto na typowy piach? Coś się w tym roku wyróżniło? 

Meloman