Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

czyli dobrobyt 

Nie koniecznie dobrobyt. Mając starego że tak powiem rupiecia musisz się liczyć że może wystąpić jakas awaria nie ma kto Ci pomóc, zamawiasz czesci ,,za tydzień" nie raz jest tak że sam nie jesteś zrobić fachowiec ma czas za tydzień. I to tak wygląda. 

Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał(a):

Za 15 tys. to trzeba jeszcze włożyć 15 tys żeby to kosiło, nikt nicdobrego nie sprzeda za 15 tys.

Nic nie wylatuje, tylko dobre ustawienie i względnie wolno, łąki to są za tymi zachodnimi, więc gdzie wylatuje?

Nic nie ustawisz, każdy kombajn ma jakąś określoną max wydajność a w bizonie jeszcze problemem jest skrzynia czyli prędkość, hydrostat tutaj pomaga dużo. 

Na pełna kose nie weźmiesz przy wysokim plonie, a jaki sens na pół kosy jechać? 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomek90 napisał(a):

Nic nie ustawisz, każdy kombajn ma jakąś określoną max wydajność a w bizonie jeszcze problemem jest skrzynia czyli prędkość, hydrostat tutaj pomaga dużo. 

Najpierw trzeba umieć wyregulować przekładnię bezstopniową, większość nie ma o tym pojęcia i jedzie jak jest ustawiony. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Male gospodarstwo mały komnajn, bizonem to można kosić do 6t wyżej to wszystko d*pa wylatuje, na 20ha to max 2 dni koszenia większym sprzętem przy usłudze, wykosi płacisz i masz z głowy nic nie obchodzi tylko odbiór, a nie trzymasz przez 360 dni bezużytecznie. 

Sieje 20ha kukurydzy i mi przystawka nie opłaca się. 

Z czasem do tego dorośniesz i to zrozumiesz. 

Ja już dorosnołem do tego, i tak ja ciebie nie zrozumiem i mam inne zdanie i ty też. Ty chyba myślisz że 18 lat mam. Ogólnie szanuje. Co do Bizona to wszystko dobrze ustawisz to skosisz bez problemu 😉 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Male gospodarstwo mały komnajn, bizonem to można kosić do 6t wyżej to wszystko d*pa wylatuje, na 20ha to max 2 dni koszenia większym sprzętem przy usłudze, wykosi płacisz i masz z głowy nic nie obchodzi tylko odbiór, a nie trzymasz przez 360 dni bezużytecznie. 

Wszystko fajnie jak mieszkasz w rejonie gdzie jest pełno kombajnów, gorzej jak mieszkasz w rejonie gdzie na usługę będziesz czekał tydzień, a mając Bizonka będziesz 3 dni po żniwach zanim do sąsiada zajedzie kombajn na usługę ...

Pszenżyto 8t/ha Bizonem bez problemu koszę, na pełną kosę, nic d*pą nie wylatuje więcej niż przy 4t/ha, tylko trzeba go dobrze ustawić ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Siewników do kukurydzy trochę jest, z koszeniem to tak nie za mocno odkąd okoliczny SKR upadł, sytuację ratuje to, że jest dużo weekendowych rolników co sieją kukurydzę, a w żniwach kukurydzianych nie ma takiego parcia na terminy. Zboża na wsi to jest 50-60% tego co 15 lat temu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Każdy ma inny region, u mnie coraz więcej kombajnów ale coraz gorzej z usługą a Ci co przyjeżdżają to też trzeba naprawiać i pomagać im żeby było szybciej. Druga sprawa jak masz dużo pola w dużych kawałkach to prędzej się ktoś znajdzie niż na mały areał taka prawda więc nie można każdego porównywać do siebie. Czekam czy kolega w końcu kupi kombajn to ja bym zwoził a on kosił bo też ludzi brak do takiej roboty. Zakup dla mnie kombajnu za jakieś 40 tys wiąże się z tym że co najmniej 5 lat by mi się zwracał bo usług bym miał na max 10-15ha plus swoje 20 więc też tak średnio plus praca zmianowa więc też nie zawsze w porę wykosze bo będzie pogoda a ja w robocie to nikt nie będzie czekał na mnie

Opublikowano
24 minuty temu, Janeczko napisał(a):

Każdy ma inny region, u mnie coraz więcej kombajnów ale coraz gorzej z usługą a Ci co przyjeżdżają to też trzeba naprawiać i pomagać im żeby było szybciej. Druga sprawa jak masz dużo pola w dużych kawałkach to prędzej się ktoś znajdzie niż na mały areał taka prawda więc nie można każdego porównywać do siebie. Czekam czy kolega w końcu kupi kombajn to ja bym zwoził a on kosił bo też ludzi brak do takiej roboty. Zakup dla mnie kombajnu za jakieś 40 tys wiąże się z tym że co najmniej 5 lat by mi się zwracał bo usług bym miał na max 10-15ha plus swoje 20 więc też tak średnio plus praca zmianowa więc też nie zawsze w porę wykosze bo będzie pogoda a ja w robocie to nikt nie będzie czekał na mnie

Jak tak się jeden na drugiego ogląda z zakupem kombajnu to życzę powodzenia 😄

Też jestem na etacie i nie chciał bym mieć kombajnu 

Opublikowano

Ogląda to złe słowo kwestia finansowa, czasowa i praca bo mamy dość specyficzne czasy pracy więc utrudnia to. Na zwykłym etacie 8-16 bądź na stałej zmianowej dzień noc wolne łatwiej zaplanować 

Opublikowano

wolna chwila, coś podkusiło i kilka aut pszenżyta sprzedane ! ( ciekawostka o 8 zacząłem dzwonić a o 11 pierwsze auto stało pod bramą )

20250729_095549.jpg

a kolejne koło 12 podjechało.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Desperado napisał(a):

Za 15 tys. to trzeba jeszcze włożyć 15 tys żeby to kosiło, nikt nicdobrego nie sprzeda za 15 tys.

Oj byś się zdziwił 

Opublikowano
24 minuty temu, korasss napisał(a):

Oj byś się zdziwił 

Tak tak, w Bizona nieremontowanego 10 tys to nie żaden problem włożyć i szału nie będzie też. I jeszcze trzeba mieć pojęcie i jakie takie narzędzia, kilka kluczy i młotek po dziadku i brak smykałki do napraw, to lepiej nająć usługę.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Moje carmelo😥 dobrze że część złapana przed deszczami. Sprzedaż kombajnu to był jednak strzał w kolano. W przyszłym sezonie trzeba się będzie w coś zaopatrzyć bo z tymi usługami w tak gorącym okresie jest bardzo ciężko 

IMG_20250729_154745.jpg

U mnie Carmelo nawet nie ruszone, ale na szczęście wszystko stoi i nie zauważyłem żeby coś porastało.

Opublikowano
Godzinę temu, Sim95 napisał(a):

U mnie Carmelo nawet nie ruszone, ale na szczęście wszystko stoi i nie zauważyłem żeby coś porastało.

Tylko że pewnie u ciebie skracane. Ja nie skracalem i są oto efekty... Wniosek z tego jest taki żeby nie wierzyć prognozom długoterminowym i skracać wszystko po kolei 

Opublikowano
pedro2 napisał:

To idź przy takiej pogodzie znajdź kombajn wolny. 

Dokładnie brak opcji, w terenie sporo usługodawców i każdy ma co robić. mam do koszenia 35ha zyta jeszcze i co z tego że jest kolejka jak pogoda całą kolejkę posypała.

Opublikowano
8 godzin temu, k16mk napisał(a):

wolna chwila, coś podkusiło i kilka aut pszenżyta sprzedane ! ( ciekawostka o 8 zacząłem dzwonić a o 11 pierwsze auto stało pod bramą )

20250729_095549.jpg

a kolejne koło 12 podjechało.

1000 dali🤔🤣 nawóz już kupiony 🤔

31 minut temu, Uszek1988 napisał(a):

Dokładnie brak opcji, w terenie sporo usługodawców i każdy ma co robić. mam do koszenia 35ha zyta jeszcze i co z tego że jest kolejka jak pogoda całą kolejkę posypała.

Kolego jakby było 2 tygodnie normalnej słonecznej pogody to byłoby ok. No ale niestety jest jak jest. Miałem w tamtą niedzielę kosić ale posłuchałem się ojca czyli logistyka od odbioru spod kombajnu i stoi dalej 🤣

Opublikowano
8 godzin temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Tylko że pewnie u ciebie skracane. Ja nie skracalem i są oto efekty... Wniosek z tego jest taki żeby nie wierzyć prognozom długoterminowym i skracać wszystko po kolei 

Dokładnie, dostało 115 g trineksapaku przy nawożeniu około 115 kg N.

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał(a):

Meloman mówi akuku gospodarzu co ja tu jeszcze robię 

Screenshot_20250730-181249.png

IMG_20250730_175935_4.jpg

a dopiero mówiłeś że ludzie mokre kosza, 2 tygodnie temu pszenżyto skoszone 15 dzisiaj ma 14 i czyste papcie