Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby pszenzyta nje pryska sie w fazie kwitnienia fungicydami, a jak ma sie to do insekcytydu? Ma ktoś z was takie doswiadczenie? Zauważyłem wciorniasta w swoim i teraz nie wiem co robić. 

Opublikowano

Pszenżyto się kłosi, a po sąsiedzku pryska T1, gdzie już półtora miesiąca temu się grzyb władował aż tylko jeden liść został zielony. 

Mają te ludzie pomysły 

Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał(a):

Masz tyle litrów i nie wiesz ile czego dać???🤭🤔😂

Ja tylko zleciłem zakup środków, a  osoba która mi je kupowała z racji swojego wieku nie pamięta już co w sklepie powiedzieli, więc wolę się upewnić😉

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Pszenżyto się kłosi, a po sąsiedzku pryska T1, gdzie już półtora miesiąca temu się grzyb władował aż tylko jeden liść został zielony. 

Mają te ludzie pomysły 

U mnie dziś jeden od chwasta pszenicę walił ozimą 😂

• Haha 1
Opublikowano

Z tymi nowymi to się nie rozpedzajcie bo presja szkodników czy to w burakach czy rzepaku jest ogromna, a jakoś nie ma zbyt wielu nowych substancji. 

Opublikowano
W dniu 25.05.2025 o 16:45, ŻakowskiSławomir napisał(a):

U was też w miejscach gdzie wyszedł kłos góra zrobiła się minimalnie brązowa? Jestem praktycznie pewny że jest to spowodowane temperaturą jaką mamy w nocy, grzyba żadnego nie widać, pomimo braku t2.

U mnie są kłosy, które końcówki mają białe i są zdeformowane. Podobnie jak Ty podejrzewam, że jest to sprawa spadków temperatury. 

W dniu 24.05.2025 o 22:42, michalcium napisał(a):

U mnie dziś jeden od chwasta pszenicę walił ozimą 😂

Jeśli pryskał jakimś axialem czy starane to może i to być nie głupi pomysł jeśli tylko robi poprawkę, a nie pierwszy wjazd... :)

W dniu 25.05.2025 o 00:09, Luk1312 napisał(a):

Planujecie T3 w pszenżycie? 

Jeśli chodzi o T3 to raczej daruje sobie ten temat, tydzień temu robione T2 gdzie na sporej części działek widoczne były pierwsze kłosy. 

Opublikowano

U mnie też Tadeus się sprawdza .Nowa odmiana to Heroiko a na najsłabszych kawalkach posiałem Cappricio i wygląda kapitalnie zobaczymy co będzie w zniwa

Opublikowano
3 godziny temu, Agro_MiłooszEk_123 napisał(a):

Carmelo przy zabiegu T2/T3, poszło azoksy i tebu udało się zrobić zabieg chyba jeszcze przed kwitnieniem bo nie widać było żadnych pylników w kłosie. 

IMG_20250527_160042.jpg

To że nie widać pylników ma kłosie nie oznacza że nie kwitnie. Nie szkoda zdrowia na pryskanie bez kabiny?

Opublikowano
38 minut temu, krilan06 napisał(a):

To że nie widać pylników ma kłosie nie oznacza że nie kwitnie. Nie szkoda zdrowia na pryskanie bez kabiny?

Na przełomie ostatnich dwóch dni całkowicie się pokłosilo więc raczej jeszcze nie kwitnie. A co do pryskania bez kabiny to nie mam zbytnio innego wyboru ponieważ większym ciągnikiem nie ma sensu bo za mały opryskiwacz i za dużo wyginiecie, poza tym od zawsze u mnie się tak pryskało i jakoś nikt większej wagi do tego nie przywiązywał 

Opublikowano

Przy takim ustawieniu belki i pełnym zbiorniku, to już trzeba uważać żeby gwiazd nie oglądać.

Masz podejście do życia, to że dziadek, czy ojciec tak pryskał, to nie znaczy, że i Ty tak masz robić. Chroń zdrowie, bo jak odezwą się problemy, to będzie za późno.

• Like 1