Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Triubuto fajna odmiana jak pada jak nie to siada jako pierwsza.

To ja mam inne spostrzeżenia. W tym roku mam ją pierwszy raz i przez mega suchy kwiecień przeszła najlepiej. Tadeus delikatnie gorszy, Atletus zdecydowanie najbardziej oberwał. Zobaczymy jak będzie w żniwa, ale jak na razie Tributo wygląda najbardziej okazale. 

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, aro321 napisał(a):

azoksy 0.5 a tebu 0.8

Chciałem dać 0,5 azoksy 0,5 tebu i 0,5 protio na pszenżyto i pszenicę. Będzie okej taka kombinacja? Do jakiej fazy można pryskać taką mieszanina ?

Opublikowano

Już trochę cieplej pokazują noc. W dzień takie chmury na przelotny deszcz szły, to poczekałem do wieczora i te t2 w pszenżycie zrobiłem. Jutro jak się wyrobie i wiatr pozwoli, bo ma wiać duzo mocniej niż dziś, to zrobię pszenicę.

IMG_20250519_175218134_HDR_copy_2040x1148.jpg

Opublikowano
polskatk napisał:

15 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Triubuto fajna odmiana jak pada jak nie to siada jako pierwsza.

To ja mam inne spostrzeżenia. W tym roku mam ją pierwszy raz i przez mega suchy kwiecień przeszła najlepiej. Tadeus delikatnie gorszy, Atletus zdecydowanie najbardziej oberwał. Zobaczymy jak będzie w żniwa, ale jak na razie Tributo wygląda najbardziej okazale. 

O jakiej klasie ziemi mówisz bo ja o 5 i 6.

Opublikowano

Pszenżyto zaczyna mi się kłosić - chcę zrobić zabieg t2/t3. W kwietniu spadło 6 litrów, w maju do teraz 32, z czego ostatnie 17l od środy. Czy połączenie 0,8l Soligoru i 125g azoksystrobiny/ha nie spowoduje przypaleń? Mrozu nie było 2 dni już

Opublikowano
10 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

O jakiej klasie ziemi mówisz bo ja o 5 i 6.

4 i 5. Ale to nie ma znaczenia bo tu chodzi bardziej o porównywanie. Moim zdaniem nie siada jako pierwsza. 

Opublikowano
14 godzin temu, dexter1908 napisał(a):

Chciałem dać 0,5 azoksy 0,5 tebu i 0,5 protio na pszenżyto i pszenicę. Będzie okej taka kombinacja? Do jakiej fazy można pryskać taką mieszanina ?

0,5 azoksy 0,5 protio jest absolutnie wystarczające.

Opublikowano

Zrobione dziś późne T2 w pszenżycie, wybór padł na Kier 1L/ha + perytroid. Zabieg ekoniczny 120 zl/ha głównie ze względu na mocne T1 oraz małą presję chorób. Tadeus najszybciej zaczął się kłosic, Tributo oraz nowość ze Strzelc - Fanfaro dopiero zaczynają pojawiać się jakieś tam pierwsze kłosy, a wszystkie odmiany siane terminowo i tego samego dnia. Tydzień temu przed deszczami udało się wysiać 100kg/ha saletry i zostaje czekać do żniw. 

Opublikowano
3 minuty temu, EmilPlayP napisał(a):

Zrobione dziś późne T2 w pszenżycie, wybór padł na Kier 1L/ha + perytroid. Zabieg ekoniczny 120 zl/ha głównie ze względu na mocne T1 oraz małą presję chorób. Tadeus najszybciej zaczął się kłosic, Tributo oraz nowość ze Strzelc - Fanfaro dopiero zaczynają pojawiać się jakieś tam pierwsze kłosy, a wszystkie odmiany siane terminowo i tego samego dnia. Tydzień temu przed deszczami udało się wysiać 100kg/ha saletry i zostaje czekać do żniw. 

ten azot to na jakość ziarna czy jeszcze zwyżka plonu? 

Jak się uda też zrobię T2 jutro na jakiejś działce, a reszta po deszczach niestety nasteponych...

Opublikowano

U mnie sprawa wyglądała tak, n1 było 24.02, po tygodniu zrobiłem od razu n2 i miał być zamknięty azot ale zerknąłem na pogodę, 5 dni z rzędu deszcz, zboża wyglądają całkiem dobrze to pomyślałem, że te 100 kg dokupię jeszcze, a na dobrą sprawę było rzucane na flagę to mam nadzieję, że plon będzie większy. Azot zamknięty 170kg, w samym Maju już ponad 40L spadło na północnym Mazowszu.

Opublikowano
20 godzin temu, robertrolnik27 napisał(a):

T2 na pszenżyto, kłos na wierzchu lub dopiero wychodzi. Dajecie na taką fazę odżywki? 

Rozmawiałem ze znajomym, od którego biorę środki, to siarczan/mocznik mówił, że śmiało. Tylko nie przesadzać z ilością. Miałem jakieś resztki, to dodałem - po 10kg mocznika i 5kg siarczanu na ha. 

Czym można prysnąć po wykłoszeniu, żeby poprawić chabra? Mam kuźwa taki plac jeden wielki z pół ha w kupię i jeszcze w paru miejscach takie placki - łącznie z 1ha napewno takiego, gdzie przydałoby się opryskac

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Agrest napisał(a):

O jest i Ryśka stalker.

Nie stalker, ja mu na prawdę życzę niech mu się to marzenie spelni 🤭 po co biedakowi ta robota w zniwa, się narobi, po co to, lepsze ochłapy z ubezpieczenia za grad xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Pszenżyto pokazało kłosy. Na T2 ma iść azoksytrobina 170g, protio i tebu po 125g. Zejść z dawki azoksy do mniejszej już w fazie kłoszenia? 

Zejść 

Max 125g

• Like 1
Opublikowano
W dniu 12.05.2025 o 16:58, qba333 napisał(a):

A czyms chabra jeszcze można poprawić w pszenżycie przed kłoszeniem?

Galeper 0.4l

Galmet 20g 

9 godzin temu, daron64 napisał(a):

Czym można prysnąć po wykłoszeniu, żeby poprawić chabra? Mam kuźwa taki plac jeden wielki z pół ha w kupię i jeszcze w paru miejscach takie placki - łącznie z 1ha napewno takiego, gdzie przydałoby się opryskac

W tamtym roku podziałał w tym roku również użyłem tej mieszanki