Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Rozumiem, a mógłbyś powiedzieć w czym to ma przewagę nad np ścieżkami?  Dlaczego wybrałeś aplikację, może tak zapytam?

dla mnie ze ścieżkami tylko kłopot albo się nie zrobi albo odwrotnie całe pole w ścieżkach jak zawiedzie automat , a z aplikacją nawigacją widzę gdzie mam jechać i jeszcze w śladzie ścieżce zawsze sporo urośnie i kilka ton zboża do przodu.

• Haha 3
Opublikowano

I uważasz że ta aplikacja taka dokładną.....czasami korzystam z niej jak nawiz przedsiewnie rozrzucam i nie ma ścieżek.......ze ścieżkami dużo dokładniej i wygodniej,  poprostu po nich jedziesz a nie patrzysz w telefon jak szpak w piz......jak masz problem ze ścieżkami w siewniku to go napraw albo czasami z niego wysiądź o sprawdz co sie dzieje z maszyną..

• Like 7
Opublikowano

12 minut temu, k16mk napisał:

albo się nie zrobi albo odwrotnie całe pole w ścieżkach jak zawiedzie automat

Jak zawiedzie, co nie zrobi? Czy Ty właśnie skrytykowales własny sprzęt? Bój się  Boga 😅

3 minuty temu, youn81 napisał:

jak nawiz przedsiewnie rozrzucam

Nawóz nawozem, ale np jak się np nie ma znaczników przedwschodowych a coś się pryska przedwschodowo, to nawet chyba spoko opcja

Opublikowano
50 minut temu, k16mk napisał:

dla mnie ze ścieżkami tylko kłopot albo się nie zrobi albo odwrotnie całe pole w ścieżkach jak zawiedzie automat , a z aplikacją nawigacją widzę gdzie mam jechać i jeszcze w śladzie ścieżce zawsze sporo urośnie i kilka ton zboża do przodu.

Co Ci po tych 4 czy 5  przejazdach na wiosnę urośnie, ludziska wydają grube tysiące na profesjonalne nawigacje, a Ty z telefonem w ręku chcesz precyzyjnie jeździć po polu?

Opublikowano

Jeździć precyzyjnie może, ale tych dodatkowych ton nie ma szans na ścieżkach namłócić

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, k16mk napisał:

Taaaa,chyba zielonych odbitek bez ścieżek.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Taaaa,chyba zielonych odbitek bez ścieżek.

Odbitki to są jak się jeździ z T2 i T5 jak kto głupi  ;)

Opublikowano

To była ironia, tudzież sarkazm. I nie w stronę Kolegi, jeśli się poczuwasz Nie no, ja to mam ujowe ale stabilne 5-6T. Może dlatego, że nigdy z T3 nie jechałem.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, jacor73 napisał:

Co Ci po tych 4 czy 5  przejazdach na wiosnę urośnie, ludziska wydają grube tysiące na profesjonalne nawigacje, a Ty z telefonem w ręku chcesz precyzyjnie jeździć po polu?

jak pokazuję na zdjęciach całkiem precyzyjnie dla mnie i dla wielu wystarczająco i co najważniejsze praktycznie za darmo!

1.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano
3 minuty temu, slavvek napisał:

To była ironia, tudzież sarkazm. I nie w stronę Kolegi, jeśli się poczuwasz Nie no, ja to mam ujowe ale stabilne 5-6T. Może dlatego, że nigdy z T3 nie jechałem.

Wystarczy na wiosnę 2x azot, 2x grzyb, do tego poprawka herbicydem i jest tak jak @Desperado pisze, zielone odmłódki w ścieżkach, a nie klika ton więcej

2 minuty temu, k16mk napisał:

jak pokazuję na zdjęciach całkiem precyzyjnie dla mnie i dla wielu wystarczająco i co najważniejsze praktycznie za darmo!

1.jpg

To pochwal się, co za telefon ma tak precyzyjną nawigację

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Agrest napisał:

Jeździć precyzyjnie może, ale tych dodatkowych ton nie ma szans na ścieżkach namłócić

trzeba doczytać , tu artykuł o szerokości opon i już jaka kasa a co dopiero jak więcej na ścieżce rośnie,

w moim przypadku jadę 4 razy i jak nie ma błota to ścieżki całkiem dobrze zarośnięte.

Warto dłużej się na tym zastanowić

Jak czytamy dalej w poradniku ABC wysiewu zbóż: -Stosowanie popularnej szerokości ścieżki technologicznej 18 m i kół wąskich daje przyrost zysku ok. 200 zł z ha. Jeśli przemnożymy tę wartość przez liczbę hektarów uprawy zbóż w gospodarstwie, rolnik otrzyma odpowiedź jaki uzyska zysk tylko w jednym roku stosowania i w jakim okresie zwróci mu się zakup dodatkowego kompletu kół do ciągnika czy opryskiwacza. Im węższą zastosujemy szerokość opon tym mniejszą uzyskamy powierzchnię ścieżek przejazdowych, co jednocześnie wpłynie na mniejszą stratę plonu i tym samym zysku.

8 minut temu, jacor73 napisał:

To pochwal się, co za telefon ma tak precyzyjną nawigację

Pierwszy ty się podziel

na jakim jeździłeś ?

jakie telefony testowałeś ?

• Haha 1
Opublikowano

Wszystko fajnie teoretycznie, a praktycznie to przyroda nie znosi próżni i natychmiat to wykorzysta. Brak konkurencji, Się bardziej rozkrzewi, nie odrzuci,i bilans się wyrównuje. Widziałem w Niemczech plantacje siane co drugą rajkę, więc chyba to się spradza. U siebie póki co to posiałem hektar ze ścieżkami w każdym przejeżdzie, i żadnej różnicy nie było.

Opublikowano

Chłop używa aplikacji, sam u siebie na polu, o nic nikogo nie prosi, i jest zadowolony z wykonanej pracy, a napadliście na niego jak na młodego gniewnego jakiegoś.  Ale również nasza, loża szyderców w formie, co prawda brakuje do pełnego składu, ale może jutro już będą😀

W uprawie bezorkowej, bardzo często stosuje się uprawę bez ścieżek technologicznych przy siewie, po czym robi się ścieżki opryskiwaczem, najlepiej pod pewnym ukosem do tego jak zostało zasiane. (W następnym roku, eliminujemy prawdopodobieństwo, że łapa przed redlica wysiewająca trafi na ścieżkę, i będzie płytko, bo będą działały na nią znaczne siły na całej długości przejazdu)

Więc skoro nie robisz ścieżek, wjazdów mało, to może coś ugrasz.

A wszyscy którzy robią ścieżki technologiczne, to zamykacie dwa aparaty na koło, czy trzy? Ja pryskam oraz rozrzucam nawozy na wąskiej oponie, więc zamykam tylko dwa 

Opublikowano
5 godzin temu, Miodek11500 napisał:

Chłop używa aplikacji, sam u siebie na polu

I sam dobrowolnie pisze o tym na publicznym forum.

napadliście na niego jak na młodego gniewnego jakiegoś

No i to jest duży problem tego forum. To, że krytyka, czy szydera (jakbyś dłużej siedział w tym temacie, to wiedziałbyś z czego ona wynika) jest odbierana bardzo często od razu jako napaść. 

dwa aparaty na koło, czy trzy

Mam zwykle opony i zamykam po 3. Przy dwóch była lipa -  minimum oprysk jesienny, 2xN, T1/R1/odżywki, a czasem + kizeryt, T2, a R1 z odżywkami oddzielone od T1, poprawka herbicydem i i tak z tego jednego mniej wyłączonego rzadka nic nie zostaje. 

Szczerze to nie pamiętam jak to wyglądało w oziminie zanim zacząłem robić ścieżki, ale np w owsie to, gdzie w sumie szło pogłowie tylko N1, herbicyd i przy większym nawożeniu R1, to w śladach przejazdu było w żniwa zielono.

Opublikowano
9 godzin temu, slavvek napisał:

Wszystko fajnie teoretycznie, a praktycznie to przyroda nie znosi próżni i natychmiat to wykorzysta. Brak konkurencji, Się bardziej rozkrzewi, nie odrzuci,i bilans się wyrównuje. Widziałem w Niemczech plantacje siane co drugą rajkę, więc chyba to się spradza. U siebie póki co to posiałem hektar ze ścieżkami w każdym przejeżdzie, i żadnej różnicy nie było.

To mnie pocieszyłeś xd. Wczoraj pół pola posiałem z jedną zatkaną redlicą. Z zewnątrz widać nie było, a w środku jakaś gruda ziemi. MI to nie przeszkadza bardzo, ale sąsiedzi będą mogli podziwiać pole w paski.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

I sam dobrowolnie pisze o tym na publicznym forum.

No i to jest duży problem tego forum. To, że krytyka, czy szydera (jakbyś dłużej siedział w tym temacie, to wiedziałbyś z czego ona wynika) jest odbierana bardzo często od razu jako napaść. 

Mam zwykle opony i zamykam po 3. Przy dwóch była lipa -  minimum oprysk jesienny, 2xN, T1/R1/odżywki, a czasem + kizeryt, T2, a R1 z odżywkami oddzielone od T1, poprawka herbicydem i i tak z tego jednego mniej wyłączonego rzadka nic nie zostaje. 

Szczerze to nie pamiętam jak to wyglądało w oziminie zanim zacząłem robić ścieżki, ale np w owsie to, gdzie w sumie szło pogłowie tylko N1, herbicyd i przy większym nawożeniu R1, to w śladach przejazdu było w żniwa zielono.

Nie jest to dużym problemem tego forum, tylko poszczególnych jednostek na forum, i o ile w tym przypadku możemy mówić o smieszkowaniu, to każdy wie, że nie zawsze tak jest. 

Owies to specyficzna roślina, i zielono zrobi się czasem nawet bez wjazdów. U mnie rotondo na wiosnę to zakrywa ścieżki, dlatego zastanawiałem się czy w tym roku nie zamknąć trzech aparatów, ale stwierdziłem że nie warto, bo raz że zarośnięte ścieżki są tylko przez chwilę, to w dalszym ciągu są widoczne, a wraz ze wzrostem zboża, ścieżka się odsłania. 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, k16mk napisał:

...Pierwszy ty się podziel

na jakim jeździłeś ?

jakie telefony testowałeś ?

Zarówno w szajsungu jak iphone'e dokładność nawigacji jest taka sama jak w geoportalu, czytaj +- 2 metry.

Może w telefonach powyżej 3/4 tys jest lepiej, ale takich nie zamierzam ani testować, ani kupować.

Dla mnie ścieżki są najlepszą nawigacją.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano (edytowane)

A mnie wystarcza darmowa w telefonie i jest pięknie😉

Hihi chyba ja jeszcze nie taki stary telefony z dokładnością 2 m to były całe wieki temu 

9 godzin temu, Janeczko napisał:

Praktycznie za darmo ? A on nie jest płatny ?

W podstawowej wersji bez udziwnień jak pamięci pól , jazdy po łuku itp  jest darmowy

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Jak w tej apce idzie wybrać zewnetrzny srumien gps to można by się pokusić żeby inną apką zaciągać gps z telefonu i korekcje z asgeuposs i wysyłać do Twojej apki. Wtedy masz realnie 1m może ciut niżej . Normalny telefon podczas jazdy napewno nie ma dokładności poniżej 2m. Za dużo sygnałów odbitych, żadnych korekcji pochylenia itp. Nie ma najmniejszych szans

Opublikowano
Dnia 4.10.2024 o 19:56, youn81 napisał:

I uważasz że ta aplikacja taka dokładną.....czasami korzystam z niej jak nawiz przedsiewnie rozrzucam i nie ma ścieżek.......ze ścieżkami dużo dokładniej i wygodniej,  poprostu po nich jedziesz a nie patrzysz w telefon jak szpak w piz......jak masz problem ze ścieżkami w siewniku to go napraw albo czasami z niego wysiądź o sprawdz co sie dzieje z maszyną..

2 godziny temu, kibix napisał:

Jak w tej apce idzie wybrać zewnetrzny srumien gps to można by się pokusić żeby inną apką zaciągać gps z telefonu i korekcje z asgeuposs i wysyłać do Twojej apki. Wtedy masz realnie 1m może ciut niżej . Normalny telefon podczas jazdy napewno nie ma dokładności poniżej 2m. Za dużo sygnałów odbitych, żadnych korekcji pochylenia itp. Nie ma najmniejszych szans

osobiście używam aplikacji nawigator polowy. nie korzystam ze ścieżek, dorobiłem sobie uchwyt do anteny i telefonu do mf 255, więc mam wszystko przed sobą, wygląda to tak:

więc nie patrzę jak szpak w ...

dokładność jaką udało mi się osiągnąć to bodajże 0,25 w najlepszym momencie, więc cała wiosnę nawozy siałem na tym, ustawiłem rozstaw rozsiewacza w apllikacji na 11,60 żeby te 10 cm zapasu mieć, nie zauważyłem żeby było gdzieś niedosypane. obstawiam że jakby miał telefon z wbudowaną bardzo dobrą nawigacją to udało by się zejść do 15 cm,przy czym zaznaczę że ta antena obok telefonu to garmin- tania nie była. Oczywiście nie bronię kolegi wyżej i to mój sposób, tylko nie bądźmy już tak sceptyczni do takich rozwiązań.

632b077c-a934-42a1-a5ce-66551f0d37f9.jpg