Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

A jesteś w stanie rozwinąć co na to wchodzi tak z czystej ciekawości.

Ujęcie jak z jakieś gry komputerowej:P

Jasne.

orka, siew, nasiona plus zaprawa i nawóz donasienny, herbicyd, azot, fungi, mszyce i mikro, zbiór, Gruber, obornik

2230 włożone zostaje 2870

roboty wlasnej jako operatora nie liczę w koszta. 
Każda uprawka jest policzona średnio po tyle, ile mnie to kosztuje. Do wszystkiego mam własny sprzęt.

Ale jak już wspominałem wcześniej. Chetnie się dowiem jak inni to liczą, i na ile wyceniają np orkę lub siew własnym sprzętem.

Do wyliczeń można by doliczyć jeszcze trochę, ponieważ z reguły na jednym polu jednego roku jest ozimina, a kolejnego jare. Po oziminie zawsze jest poplon do ktorego dostajemy 500zl/ha, wiec dzieląc to na dwa lata, odejmując koszta nasion oraz siew, to można przyjąć ze te 100zl więcej bedzie. Akurat na tą zaprawę nasion która nic nie daje

Opublikowano
20 minut temu, Janeczko napisał:

A cena obornika? Amortyzacja i zużycie sprzętu ?

Amortyzacja pługów? 6 lat temu pługi kosztowały 10k. Rabewerk obracane trzy Skiby, dziś kosztują 15k. 6szt dłut starcza na 31ha jedno dłuto koszt 40 zl więc 8zl na hektar. Lemiesze starczają na 80ha cena lemiesza 200zl, ślusarz z okolicznej miejscowości wycina i wspawuje mi pasek hardoxa za 80zl, wiec 280zl na 160ha x6 11zl. 20 zł elementy robocze na hektar. Naprawdę, jak to się policzy wszystko to nie sa zawrotne kwoty. 
Obornik własny lub kurzak, kurzak wychodzi 600zl na hektar w zakupie plus rozwieść po mojej stronie. Lub hektar słomy za pol hektara obornika, przyjeżdża prasuje, oraz przywozi 20t obornika.

ale mówię, chętnie to wyliczę tak, jak ktoś inny uważa że powinienem. Prosze tylko aby pokazać jak lub co za ile 

Opublikowano

Bardzo kolorowe wyliczenia.

Ile tego kurzaka za 600?

U siebie skromnie liczę to nawieźć hektar obornikiem to 2tyś. Od razu sprecyzuje że obornik (tu pod uwagę nie biorę z własnej hodowli)kupuje w bardzo atrakcyjnych cenach 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, damianos95 napisał:

Panowie zabraknie mi npk pod pszenżyto ma pytanie czy posiać późną jesienią wczesną wiosną ? I co najlepiej ? I jak połączyć to z kreda bo na tym polu przydałoby się sypnąć i kredę i npk

Kredę sobie posiej, a do nawożenia npk wróć w przyszłym roku. Nic się nie stanie jak rok nic nie dasz.

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Bardzo kolorowe wyliczenia.

Ile tego kurzaka za 600?

U siebie skromnie liczę to nawieźć hektar obornikiem to 2tyś. Od razu sprecyzuje że obornik (tu pod uwagę nie biorę z własnej hodowli)kupuje w bardzo atrakcyjnych cenach 

10 ton za 600zl

6000zl kosztuje zestaw dwóch kurnikow w ktorych jest około 170ton. Więc 10 ton obornika kosztuje 350zl dolicz rozwiezienie i masz 600zl.

Ale skoro uważasz że to są kolorowe wyliczenia, to pokaż jakie według Ciebie powinny być. Chętnie wprowadzę poprawki w swoich.

Opublikowano (edytowane)

Czepiacie się a żaden nie przedstawi Swoich wyliczeń. Ja też tego nie zrobię bo takich nie mam, ale wielu tutaj profesjonalistów przechwalalo się jak to potrafią liczyć koszty

Ja mogę jedynie pozazdrościć niskich kosztów, a szczególnie tego kurzaka. U nasza kurnik (blisko 100 ton) wołają 6-7 tysięcy.

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Miodek11500 napisał:

2870

Ile? W tym roku powiadasz takie zyski? 

12t z ha czy w konsumpcję poszło to pszenżyto 🤔 

LRA cena jest od żniw w okolicy 600zł i przy moim plonie w tym roku 5t z ha to co piszesz to marzenie o takim zysku.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Mi średnia około 6t wyszła i wiem że dołożę , chyba że po 1000 będzie.

U mnie jeszcze podatek za ziemię się płaci, uprawy ubezpiecza,  oleje i filtry w ciągniku  wymienia,OC i autocasco na niektóre ciągniki płaci. Jakąś oponę w ciàgniku czy przyczepie trzeba wymienić czasem,  Oc budynkó też w gospodarstwo należałoby wliczyć i rozbić na hdktary, dach połatać czasem, ładowarka czy żmijka też na sąsiadowym.nie chodzi a do budżetu gospodarstwa ciężko ją dopisać.

Nie jestem na zusie więc i krus się płaci.

Do młocki usługę najmuję. Gość liczy mi po 550 , ale nie ma z tego zysku 450zł bo kosztuje go oprócz paliwa smar, filtry,  oleje, ubezpieczenie, jakiś pasek w sezonie, łożysko.

Nie wiem, może u siebie liczy po 80 czy 120zł za hektar, ale wątpię, chyba że dla potrzeb chwili.

Opublikowano
45 minut temu, ZYLA napisał:

Czepiacie się a żaden nie przedstawi Swoich wyliczeń. Ja też tego nie zrobię bo takich nie mam, ale wielu tutaj profesjonalistów przechwalalo się jak to potrafią liczyć koszty

Ja mogę jedynie pozazdrościć niskich kosztów, a szczególnie tego kurzaka. U nasza kurnik (blisko 100 ton) wołają 6-7 tysięcy.

Dokładnie. Postawili przed tablicę i wypytują😀

Nie mam oczywiście nic przeciwko, chętnie będę odpowiadał, ale argumenty typu „kolorowe wyliczenia” do mnie po prostu nie trafiają, a mówiąc już całkowicie po chłopsku są po prostu z d*py.

Któryś raz powtarzam: SĄ TO MOJE WYLICZENIA, NA PODSTAWIE KOSZTÓW, KTÓRE SAM PRZYJĄŁEM I USTALIŁEM. Czy się oszukuje żeby później nie spać po nocach z podniecenia ile to nie zarobiłem? Wątpię. Raczej nie śpię po nocach myśląc co zrobić by zarobić więcej, i czy mi się opłaca całe to rolnictwo. 

Wypiszcie jeden z drugim ile według was kosztuje orka, ile siew, ile gruberowanie. Chętnie to skonfrontuje z własnymi założeniami, i wprowadzę jakieś updaty jeżeli ktoś mnie przekona argumentami oczywiście.

10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ile? W tym roku powiadasz takie zyski? 

12t z ha czy w konsumpcję poszło to pszenżyto 🤔 

LRA cena jest od żniw w okolicy 600zł i przy moim plonie w tym roku 5t z ha to co piszesz to marzenie o takim zysku.

Napisałem ile bylo kosztów. Napisałem ile zostało. Dodaj jedno do drugiego, podziel przez cenę pszenżyta w Twojej okolicy, i powiedz nam czy wyszło 12 ton.

Rolnictwo to nie tylko to co na polu. Rolnictwo to również zakup i sprzedaż towarów i usług. Nikt nie broni negocjować lepszych cen, bez względu na to czy sprzedajesz, czy kupujesz.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Miodek11500 napisał:

Dokładnie. Postawili przed tablicę i wypytują😀

Nie mam oczywiście nic przeciwko, chętnie będę odpowiadał, ale argumenty typu „kolorowe wyliczenia” do mnie po prostu nie trafiają, a mówiąc już całkowicie po chłopsku są po prostu z d*py.

Któryś raz powtarzam: SĄ TO MOJE WYLICZENIA, NA PODSTAWIE KOSZTÓW, KTÓRE SAM PRZYJĄŁEM I USTALIŁEM. Czy się oszukuje żeby później nie spać po nocach z podniecenia ile to nie zarobiłem? Wątpię. Raczej nie śpię po nocach myśląc co zrobić by zarobić więcej, i czy mi się opłaca całe to rolnictwo. 

Wypiszcie jeden z drugim ile według was kosztuje orka, ile siew, ile gruberowanie. Chętnie to skonfrontuje z własnymi założeniami, i wprowadzę jakieś updaty jeżeli ktoś mnie przekona argumentami oczywiście.

Napisałem ile bylo kosztów. Napisałem ile zostało. Dodaj jedno do drugiego, podziel przez cenę pszenżyta w Twojej okolicy, i powiedz nam czy wyszło 12 ton.

Rolnictwo to nie tylko to co na polu. Rolnictwo to również zakup i sprzedaż towarów i usług. Nikt nie broni negocjować lepszych cen, bez względu na to czy sprzedajesz, czy kupujesz.

To co napisałeś to chyba nie wszystko...I to jak piszesz nie do wszystkich tu trafia. 

Podaj klasę ziemi,  jaki plon miałeś, po ile sprzedałeś , gdzie podatek krus, i amortyzację wszystkich maszyn do uprawy. Opryski na chwasty, grzyba itp. Swojego czasu pracy nie liczysz, kosztu nasion ? Ja wiem ile ja mam kosztów, i ile zostaje z pszenżyta, choć też dokładnie wszystkiego co do grosza nie liczę.  

Opublikowano
11 godzin temu, misio3p napisał:

Kredę sobie posiej, a do nawożenia npk wróć w przyszłym roku. Nic się nie stanie jak rok nic nie dasz.

Problem w tym że to dzierżawa a poprzednik nie dbał tylko siał zboze trochę mocznika i zbiór więc pasuje coś dać 

Opublikowano
40 minut temu, Agrest napisał:

Mi średnia około 6t wyszła i wiem że dołożę , chyba że po 1000 będzie.

U mnie jeszcze podatek za ziemię się płaci, uprawy ubezpiecza,  oleje i filtry w ciągniku  wymienia,OC i autocasco na niektóre ciągniki płaci. Jakąś oponę w ciàgniku czy przyczepie trzeba wymienić czasem,  Oc budynkó też w gospodarstwo należałoby wliczyć i rozbić na hdktary, dach połatać czasem, ładowarka czy żmijka też na sąsiadowym.nie chodzi a do budżetu gospodarstwa ciężko ją dopisać.

Nie jestem na zusie więc i krus się płaci.

Do młocki usługę najmuję. Gość liczy mi po 550 , ale nie ma z tego zysku 450zł bo kosztuje go oprócz paliwa smar, filtry,  oleje, ubezpieczenie, jakiś pasek w sezonie, łożysko.

Nie wiem, może u siebie liczy po 80 czy 120zł za hektar, ale wątpię, chyba że dla potrzeb chwili.

Mając bizona, (bo taki kombajn wykorzystuje do zbioru) ile myślisz mnie kosztuje zbiór? Znajomy jeździ Tucano po 400/ha, myślisz że ma 350 kosztów a zostaje mu z tego biznesu 50 zł na hektar?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, jaco512 napisał:

Te tucano spadło mu z nieba czy dostał od bezdomnego, a paliwo, części i oleje ma gratis w sklepie?

Nie zaglądam mu do kieszeni, jego sprzęt jego sprawa, może kosić i po 250 zl

Opublikowano

Nie wiem ile cię kosztuje, ale widzę po niektórych w okolicy że w przekropne lata drożej niż usługa. Ale to kwestia indywidualna, bo jeden zrobi 20ha bez awarii, inny dwa razy na hektarze złapie. 

Opublikowano
2 godziny temu, ZYLA napisał:

A ile mają wołać, skoro wy wołacie po 50-100zl za słomę z pokosu?

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

To co napisałeś to chyba nie wszystko...I to jak piszesz nie do wszystkich tu trafia. 

Podaj klasę ziemi,  jaki plon miałeś, po ile sprzedałeś , gdzie podatek krus, i amortyzację wszystkich maszyn do uprawy. Opryski na chwasty, grzyba itp. Swojego czasu pracy nie liczysz, kosztu nasion ? Ja wiem ile ja mam kosztów, i ile zostaje z pszenżyta, choć też dokładnie wszystkiego co do grosza nie liczę.  

Koszt nasion? Co roku kupuje kwalifikat na 1-1.5ha pola, kosze to, czyszczę, zaprawiam i tym sieje całe gospodarstwo. Pszenzyto tak jak w tym roku czyszczę na sicie 2.8mm, mtz lub mtn jak kto woli, wychodzi ponad 60 gram. Policz sobie jaki jest koszt nasion według Ciebie. Uprzedzając pytanie, nie ma zniżki plonu z własnym materiale, a ostatnie 4 lata pokazały że pierwszy odsiew po kwalifikacje daje więcej.

9 minut temu, Agrest napisał:

Nie wiem ile cię kosztuje, ale widzę po niektórych w okolicy że w przekropne lata drożej niż usługa. Ale to kwestia indywidualna, bo jeden zrobi 20ha bez awarii, inny dwa razy na hektarze złapie. 

bizonem rocznie kosze w okolicy 65-70ha, części do bizona są tanie, bizon mało pali. Kosi się nim długo i niewygodnie, ale podnosi rentowność gospodarstwa. Bizon w tym roku z awarii to miał jedynie awarię łożyska targanca, nie pamiętam ile kosztowało ale myślę że w okolicy 50-70 zł, plus 3 nożyki

Opublikowano
1 minutę temu, Gimmeshelter napisał:

Zapomniałeś w tych swoich pięknych wywodach podsumować to tym, że tak naprawdę to tata kosi tym bizonem i w ogóle tata decyduje 😝😝

Słuchaj.
Mógłbyś wykorzystać to co daje Ci Internet i zapytać np jak to robię. Wdrożyć to u siebie i cieszyć się ze więcej zarabiasz. 
Ale Ty wolisz zrobić to, że tak brzydko powiem „po polsku”. Wyśmiać mnie, moje wyliczenia, i mego ojca.

Twoj wybór

Opublikowano

U Ciebie kolego pasowało by "chwila nieuwagi i znowu sukces" 😄😉

Moje dotychczasowe koszty poniesione na hektar nowego zasiewu:

60 - orka, samo paliwo

15 - paliwo na doprawienie bruzd, poprzeczniaków i tam gdzie pług przeszedł po wierzchu 

600 - 1,5t kredy granulowanej

600 - 400kg superfostu prostego albo 400kg potafoski, to zależnie od kawałka (uprzedzając, potas sypne jak tylko zejdzie śnieg), koszt rozsiania? szczerze to nawet nie wiem ile ciapek na to spalił🤷

150 - nasiona własne po cenie miejscowego skupu, a nie tak jak na rynku "po sto" 

200 - usługa siewu agregatem na wirówce 

Ii mamy już 1625zł/ha kosztów

Swojej pracy czy czasu nie licze, traktuje to jako hobby, ale zwracam uwagę na wynik finansowy. Jeśli wyjdzie dokładka to nie będę nawoził pola przez 3 lata😝 

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Nie mam więcej pytań 😎

Doskonale wiesz, że mam to wszystko zapisane i policzone. Ale jako jedyny daje tu jakieś cyfry. Pójdź pod prąd i przedstaw swoje wyliczenia. Po co mam przedstawiać swoje skoro one są kolorowe?

Wydaje mi się że wielu rolników nie tylko w mojej okolicy, ale również tu na forum, zajmuje się uprawą roli z jakiegoś przymusu, a nie z przyjemności.

Apel do Was Panowie. Nie wychodzi? Nie zarabiasz? Wychodzisz na zero? Oddaj w dzierżawę komuś kto zarobi, a Ty weź dzierzawe i dopłaty. Lub same dopłaty. Bo skoro wychodzicie na zero, a nie robiąc nic i biorąc dopłaty weźmiecie 800zl to ile % więcej zarobicie?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Miodek11500 napisał:

Doskonale wiesz, że mam to wszystko zapisane i policzone. Ale jako jedyny daje tu jakieś cyfry. Pójdź pod prąd i przedstaw swoje wyliczenia. Po co mam przedstawiać swoje skoro one są kolorowe?

Wydaje mi się że wielu rolników nie tylko w mojej okolicy, ale również tu na forum, zajmuje się uprawą roli z jakiegoś przymusu, a nie z przyjemności.

Apel do Was Panowie. Nie wychodzi? Nie zarabiasz? Wychodzisz na zero? Oddaj w dzierżawę komuś kto zarobi, a Ty weź dzierzawe i dopłaty. Lub same dopłaty. Bo skoro wychodzicie na zero, a nie robiąc nic i biorąc dopłaty weźmiecie 800zl to ile % więcej zarobicie?

Miodek takie wyliczenia tu na AF już nie raz były wstawiane, dlatego takie wyliczanki jak Twoje nie trafiają do ludzi którzy trochę obserwują ten temat. Poszukaj a znajdziesz jak to wygląda u innych...Nie jesteś tu jedyny możesz być pewny .🙂

Mówisz o dzierżawie...skoro tak oddam 20ha z dopłatami ile proponujesz? ziemia 4-5kl w dobrej kulturze .