Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, radekz200 napisał:

ty jeszcze idź kolby pozbieraj po tej kukurydzy co sprzedałeś to za rok zaoszczędzisz na nasionach 😛

Gdzie 🤔 

Przecież widziałem, żeś ty chodził zbierał.

To wszystkich nie zebrałeś? 

Ty paproku. Na drugi raz ci nie pozwolę. Kolega by wyczyścił do zera, ale mówię nie. Radek pierwszy prosił czy może 

Opublikowano
9 minut temu, pedro2 napisał:

Gdzie 🤔 

Przecież widziałem, żeś ty chodził zbierał.

To wszystkich nie zebrałeś? 

Ty paproku. Na drugi raz ci nie pozwolę. Kolega by wyczyścił do zera, ale mówię nie. Radek pierwszy prosił czy może 

a czekaj ty sam nie pójdziesz 😛 starego wyślesz 😛

Opublikowano

Panowie pytanie czym się różni fosfor MAP od DAP? Który lepszy? Ponoć map bardzo zakwasza glebe

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

😛 starego wyślesz 😛

Nie przykro jest twojemu tacie, że tak go nazywasz?

Współczuję mu. Pewnie jest załamany, że takiego pojebusa wychował. Nie dziwota, że nie chce mieszkać z takim.

Idź już sobie bo i tu gnojówkę rozlewasz.

Opublikowano
6 godzin temu, k16mk napisał:

Siewy pszenżyta rozpoczęte , lecę najmokrzejsze kawałki bo zapowiadają jakieś straszne ulewy.

20240911_093002.jpg

U mnie pług wyskakuje z ziemi nikogo nie widać żeby próbował orać a o sianiu można zapomnieć ale u mnie wszyscy się wyleczyli z wczesnego siewy gdzie już dalej na wschód się nie da bo rzeka Bug już jest...

Opublikowano

U mnie tylko podrapane po żniwach i kukurydzy od jutra obornik pod oziminy na grubo bo na płycie się nie mieści a czy orka czy agregat zobaczymy czy coś jeszcze popada .

Ogólnie zawsze idzie orka może do końca września coś popada to się uda . O pszenżyto się nie boje bo ono sobie poradzi i w listopadzie zasiane ale na żyto na żwirowniach już czas bo się nie zdąży do krzewić 🤷🤷🤷 przy tej suszy ok Łomży nad Biebrzą 👋👋

Opublikowano

Żyto to tak ale pszenżyto pamiętam że kuzyn siał w listopadzie tylko kiełki na zimę dopuszczało a później w żniwa miał piękne zboże . 

Nieśpieszne się na razie z siewami bo nie dość  że jest sucho to ziemia jest wygrzana no chyba że będzie wczesna zima ale nie w tych latach no chyba że się ostro zmieni bo czasami i w październiku śnieg spadł 🤷🤷🤷🤷

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, k16mk napisał:

Siewy pszenżyta rozpoczęte , lecę najmokrzejsze kawałki bo zapowiadają jakieś straszne ulewy.

20240911_093002.jpg

O proszę, zacząłem siać w tym samym dniu co forumowy specjalista od Tadeusa ;)

Proszę przypomnijcie czy w czasie mżawki lub lekkiego deszczu mogę popryskać ctu + dff? Jeżeli tak to jutro popryskam i zapominam do wiosny o tym specyficznym polu które dziś posiałem.

Opublikowano (edytowane)

Panowie nie ma co się gorączkować, stoperan przydałby się dla niektórych... Do 10 Października to chyba w większości kraju termin siewu jest optymalny raczej, ja w ubiegłym roku siałem w popiół po qq kiszonkowej Tadeusa i bardzo ładnie sypał w granicach  6T/ha i akurat z tego pola odsypalem sobie do siewu, już wyczyszczone i zaprawione Kinto Plus + Primus, korzystałem z usługi takiej roboty i płaciłem 550 brutto za tonę już z zaprawa i nawozem. Wyszło bardzo dobrze tylko teraz zastanawiam się ile tego siać, sprawdzałem to MTN wychodzi 53g czyli grube ziarno i chyba 160-170kg minimum 

Screenshot_2024-09-12-04-41-52-597_com.miui.gallery-edit.jpg

Edytowane przez EmilPlayP
Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

Ja w zeszłym roku siałem pszenżyto po ziemniakach 12.października i żadnej obniżki plonu nie widziałem w porównaniu do tego sianego we wrześniu 

Po pyrach siane w podobnym terminie dało najlepszy plon

Opublikowano (edytowane)

A co to się wczoraj wydarzyło , Armagedon ogłosili ?

dziś u mnie wszystkie chłopy w polu orzą talerzują  agregatują nawet gruberują 😮

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

Prawda jest taka że samosiewy niszczy się na pogodę. Ale są tacy co przed deszczem gruberują, jak u mnie widzę. Efekt to spalone paliwo i dalej rosnący rzepak na polu

Opublikowano

Za to ja nigdy się już nie dam namówić na siew pszenżyta chociażby w październiku. Nigdy to się u nas nie sprawdzało i nigdy nie dogoniło tego ze września. Jeszcze pszenica w październiku to ok, ale nie pszenżyto 

• Like 1