Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 1.06.2024 o 13:02, Lukas210 napisał:

W życie występuje bardzo dużo rdzy żółtej żyto po kwitnieniu czy jest sens ekonomiczny pryskac? Jaka może być utrata plonu i czy ewentualny zabieg by coś pomógł jeszcze

Też się zastanawiam. Najgorsze że wysoko na liściach pod samym kłosem jest ta rdza. 

Ktoś pryskał tak późno? 

U mnie 3 odmiany pszenżyta (Mondeo, Probus i Tadeus) najlepiej wyglądają dwie pierwsze zobaczymy co będzie. Nie były skracane T1, T2 i T 3 zrobione 

Opublikowano
1 godzinę temu, krystian1982 napisał:

Liborius fajna odmiana tylko przereklamowana że na słabe gleby usycha jak wszystko inne . Z przebiegu lat najstabilniejszy stary borowik, tylko kiedyś się skończy 

Widze ze nie jestem pierwszy w takiej opinii o liboriusie. Borowik gorkami lekko tracony susza liborius z daleka żółte place. Ta sama działka siane pół pola liborius pół borowik. Dodam ze liborius c1 borowik c4 jak sie niemyle... Trzeba chyba na ten sezon szukac c1 borowika a na resztę zaryzykowac tego nieszczesnego liboriusa żeby niebylo ze nie dostanie 2 szansy.

Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał:

Tadziu na 3a

20240530_190742.jpg

Porzeczka nie denerwuj ludzi tymi zdjęciami 😑 

Żniwa już masz chyba załatwione po tych deszczach... Oby tylko ustało w całości 

• Like 1
Opublikowano

Planujecie jeszcze psikac pszenżyto od grzyba. U mni na t1 się skończyło, a pasowalo by coś dać bo z doswiadczenia wiem że kłos będzie czarny,a ziarno poślad.

Czym teraz po kwitnieniu najlepiej?

Opublikowano (edytowane)

Tadeus na 5 klasie, ale gdzie od siewu była woda podmokłe pole piach

I tadeus na 4b lekka glinka, ale suchsze pole te nierówności to chyba przypalenie od t1 i regulatora poszło 0,3 moddus+200 g tebu i chyba za mocna kombinacja.

EE3068DE-2B67-43BF-A11A-25500EC450D7.jpeg

15B448F3-7831-4170-A79C-1BF495AE6E62.jpeg

Edytowane przez cotamjaktam
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Mój Tadeus wygląda tak. 

Drugie zdjęcie końcówka Probusa i reszta Tadeus i mam wrażenie że Probus lepszy. 

Probus wizualnie powala i wk***ia sąsiada. Ale na przyczepie już tak kolorowo nie jest. Na 3a przerzuciłem 7t, ale Tadeus przerzucił 8,5t.

Opublikowano

Codziennie nadają deszcz ale chmury omijają mnie ewentualnie tylko co kropidłem. Na dwóch lepszych kawałkach Tadeusz się trzyma flaga zdrowa no może gdzieś na górce podpaliło trochę pytanie nigdy nie robiłem T3 jest sens Tebu pryskać czy dać spokój jak w maju nie popadało dobrze ? Pylniki w większości kłosów już nie ma

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Raptus902 napisał:

Chciałem wykonać zabieg Tebu na pszenżycie i widzę że pylniki leżą na ziemi i sporadycznie na kłosach to już chyba po kwitnieniu?

Tak

8 minut temu, Janeczko napisał:

Codziennie nadają deszcz ale chmury omijają mnie ewentualnie tylko co kropidłem. Na dwóch lepszych kawałkach Tadeusz się trzyma flaga zdrowa no może gdzieś na górce podpaliło trochę pytanie nigdy nie robiłem T3 jest sens Tebu pryskać czy dać spokój jak w maju nie popadało dobrze ? Pylniki w większości kłosów już nie ma

Ile mm w maju? W zeszłym roku ok 20mm w maju i odpuściłem t3

Edytowane przez krilan06
Opublikowano

Muszę zainwestować w deszczomierz bądź w stacje bo nie wiem szczerze. Miało spać wg yr dziś 5.5mm ale deszcz był może z 5 min że dalej się kurzy. Ogólnie sucho strasznie ale pszenżyto się trzyma nigdy nie robiłem T3( w sumie t1 i T2 to też nowość bo ojciec zawsze czymś pryskał aby tanio ale kiedy czym itd to inna kwesty) i obawiam się że w czerwcu jak zacznie padać to mogą być czarne klosy. 

Robić test kopertowy żeby sprawdzić ? Ale w sumie czasu mało.