Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
misio3p napisał:

17 godzin temu, lolq1660 napisał:

Chciałem dać na pszenżyto 1l praixora lub 1l kiera 450sc ale widzę że tu wszystko dalej na bogato 😋

A 1l priaxora to niby nie jest na bogato?

dla mnie jest, dlatego dam go na pszenicę😉

Opublikowano

Gadałem ze znajomym, który jest przedstawicielem w jednej z firm (sam też prowadzi gospodarstwo) i mówił żeby się nie pier**lić z tym opryskiem, tylko jechać póki jest pogoda na zabieg. Nawet jeśli przez temperaturę w kolejne dni środki nie dadzą pełnej ochrony, to jednak lepiej tak, niż nie zrobić zabiegu w ogole, bo przez grubo ponad tydzień nie będzie warunków. Co do temperatury, to mówił, że aby w dniu zabiegu w nocy nie było przymrozku. No u pojechałem. Czyli t1, r1 siarczan poszło. Zobaczymy co z tego będzie. Do mają planuje tam się nie pokazywać.

Z ciągnika to już tak strasznie nie wygląda jak z ziemi. Te przepaly są, no ale skupiam myśli na tych lepszych miejscach 😅 na ostatnim zdjęciu dobrze widać po prawej stronie jak każda górka żółta. 

IMG_20240415_143125535_copy_1632x918.jpg

IMG_20240415_142247665_copy_1632x918.jpg

IMG_20240415_141204812_copy_1305x734.jpg

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, Lukas210 napisał:

@k16mk 40 gram dawałeś tribenuronu? Tego o mocy 75 czy 50? Po ilu dniach widzisz efekt?

tak 40g , 50 , teraz będzie tydzień mijał .

Pszenżyto jare Mamut nawet rośnie mimo że saletrzak z N2 jeszcze leży , a miały być takie deszcze 🤔.

20240414_173706.jpg

20240414_173846.jpg

Opublikowano
Dnia 15.04.2024 o 20:23, k16mk napisał:

tak 40g , 50 , teraz będzie tydzień mijał .

Pszenżyto jare Mamut nawet rośnie mimo że saletrzak z N2 jeszcze leży , a miały być takie deszcze 🤔.

20240414_173706.jpg

20240414_173846.jpg

Czym planujesz odchwaszczać?

Opublikowano

od lat tak daję 1 litr snajpera ( wcześniej szedł Tolurex) plus to co w ozimym na poprawkę w tym roku Triben super 40g.

Na zdjęciu efekt działania tribenuronu w dawce 40 g na chabra jakoś po tygodniu.

20240418_172111.jpg

Opublikowano

Panowie mam działkę gdzie będę robił dopiero t1. Temperatura na nadchodzące  dni tj. 10 w dzień i 2-3 stopnie w nocy.

bedzie szedł duet na start, plus 150ml cyflufenamid

slaba jest troche ta pogoda i się obawiam czy fito nie będzie jakiegoś na roślinach, ale zaczyna się pojawiać maczniak

Opublikowano (edytowane)

Poczekaj aż skończą się przymrozki, dopiero pod koniec przyszłego tygodnia zapowiadają noce na +

U mnie też dwie działki czekają, najpierw mokro, że nie dało się wjechać, teraz mróz

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
53 minuty temu, jacor73 napisał:

Poczekaj aż skończą się przymrozki, dopiero pod koniec przyszłego tygodnia zapowiadają noce na +

U mnie też dwie działki czekają, najpierw mokro, że nie dało się wjechać, teraz mróz

Ale nie ma przymrozków

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, k16mk napisał:

od lat tak daję 1 litr snajpera ( wcześniej szedł Tolurex) plus to co w ozimym na poprawkę w tym roku Triben super 40g.

Na zdjęciu efekt działania tribenuronu w dawce 40 g na chabra jakoś po tygodniu.

20240418_172111.jpg

Akurat został mi snajper z jesieni takze zaufam ci kolego :). W sumie bardziej myślałem aby spróbować opryskać Rexade Pakiem bo tez mi zostało z ozimego, rejestrację na pszenicę jarą ma. Co myślisz?

Edytowane przez Franklin328
Opublikowano (edytowane)

Cześć, potrzebna pomoc 

Od kilku lat siejemy pszenzyto ozime - odmiana nieznana ale czyściutkie i dobrze dość sypie. W tym roku posiane zostało na polu gdzie przez dwa lata była kukurydza. Na jesień bardzo ładnie zeszło, opryskane roostarem i plonvit zboża. Przezimowało bardzo ładnie ale coś się popsuło..  jest strasznie blade, slabo rośnie. Opryskalismy znowu niewielka dawką cynku i GrowOn - fosfor i potas. Tydzień temu podsiane saletrą No ale nadal blade i nic się nie zmieniło. Wiadomo, zimniej jest teraz więc słabsze warunki do wzrostu ale co może być przyczyną? Co zrobić? 

20240420_153258.jpg

20240420_153330.jpg

Edytowane przez wisienka1221