Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie zostało 2,5mm czyli pewno na zachmurzeniu się skończy .

40 minut temu, lamboEVO100 napisał:

5% na lokacie ciężko nazwać zyskiem...

Ale co poradzisz? Jakoś nie widzę perspektyw bo amerykański pejs gra na zniżki bo mu szczury zapasy zjadły. To musi być tanio zwłaszcza U nas bo trzeba jakoś za bratnią pomoc płacić.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Nie ma sensu dzielić bo za mało towaru i zbyt małe wahania na cenach wydają mi się być w przyszłości . Uzgodnione 130t.

Zostanie jęczmień. Ten puszczę pewno po nowym roku. Ostatnia propozycja 650 netto.

Pszenżyto mam o nieco wyższej wilgotności.

Pieniądze pójdą na 5% na lokatę. Może to być jedyny zarobek na pszenżycie w tym roku.

W jednym skupie widzę u nas pszenżyto po 650 netto w żniwa po 700 netto było... ale to poszło tylko z dalszego kawałka 7t

Edytowane przez lukasz20
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

u mnie jeszcze wczoraj 11 mm zapowiadali, dziś już odwołane. Agrest siales rzepak w tym roku ?

Nie. Było około 20ha z zamiarem siania rzepaku. Po chwili zastanowienia ponownie poszedłem w monokulturę zbożową, bo widzę tu większą możliwość zarobku , tudzież mniejszą stratę. Ale kiedyś zasieję by przywrócić do żywych PK które sp***doliło  do Australii przez lata nawożeń.

Chyba że rzepak zastąpi poplon z rzodkwi, co w tym roku na 10ha już rośnie

1 godzinę temu, lukasz20 napisał:

W jednym skupie widzę u nas pszenżyto po 650 netto w żniwa po 700 netto było... ale to poszło tylko z dalszego kawałka 7t

Tu niestety miejsce na mapie ma znaczenie. Dziś transport i pracownik jak nigdy dotąd ma znaczenie i  kosztuje krocie .

Mieszkasz w pępku paszarni i firm skupujących. Ja na peryferiach

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Mieszkasz w pępku paszarni i firm skupujących. Ja na peryferiach

Firm skupujących niby jest, ale ceny nigdy nie należały do najwyższych w kraju. Z tego co widzę najmniejszy spadek na życie jak na razie. 

Opublikowano

Bardzo ciężka w omłocie, i bardzo wrażliwa na porastanie. Po za tym ok

Opublikowano
35 minut temu, Karol6130 napisał:

Orinoko na 5 klasę po brzózkach pewnie posieje 

Dziś wapno rozsialem 

Frez na 40 cm zrobił to 80koni z rcw czuło 

kto frezował ? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roki212 napisał:

Pszenżyto, żyto po siewie ktoś ma zamiar wałowac?

Kazdy czeka na deszcz zeby po orać i siać w mokrą glebę a nie w jakieś tam glebę co 3 miesiące porządnego deszczu nie widziała.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Ja tak samo, nie ma warunków więc poco a wcześno jeszcze.

Ktoś tam pisał jakieś przysłowie ze szklanka na jesieni to jak wiadro na wiosnę, niema co się spieszyć jedynie to ze jakby już zrobił to miał by zrobione i za co innego się brał.

Tak samo było w żniwa przepadywało codziennie po litrze do trzech i ludzie gówno zbierali a kto poczekał potem przyszli upały i suchutkie zebrał.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

A mnie koleś zwodzi od 3 tygodni - zadzwoń jutro, zadzwoń jutro, zadzwoń jutro, zadzwoń po weekendzie..narazie uprawa idzie, cały czas pokazują deszcz, także jutro będę sial te parę ha.

A co do handlu, to wieczorem sąsiad bierze małe cielaki, a jutro przyjeżdża handlarz i po 76 latach w tej wiosce kończymy (dzięki mnie, albo przeze mnie - zobaczymy z perspektywy czasu) z hodowlą bydla. 

Aż tak źle z bydłem? 🤔