Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Tym samym

Sam se je centraluje

Co 2 lata het i na at przejdę z nożycami i wytnę co jest inne niż pszenżyto i skoszę osobno na siew

I teraz nawet 1 żyta by nikt nie znalazł

Po 8 latach go by Ci szybciej poszło wyciąć wszystko inne niż żyto

Opublikowano

No przecież. 

Gdzieś tam pisał, że dłut do pługa nie będzie kupował żeby dla prywaciarzy na złość zrobić, to i tu pewnie gra na to żeby ich wykończyć fiannasowo. 

Swoją drogą jednego roku siałem po centrali i nie było dużo tego żyta i go nie wyrwałem, bo i tak miałem siać kwalifikatem, ale coś mi nie poszło i musiałem jednak swoim, to już nie bylo szans żeby samemu to zniszczyć. Musiałem brać parę osób do pomocy

• Like 1
Opublikowano

A przeszedłem się przy niedzieli koło domu. No tak myślę, że jeszcze z tydzień dobrej pogody, a nie pokazują takiej. Ziarna już w palcach nie rozgniote, ale pod zębem to jeszcze nie to. Także nie wiem kiedy będziemy zniwowac. W okolicy pod koniec ubiegłego tygodnia ruszyły rzepaki dopiero. W ogóle miejscami zboże wygląda lepiej niż dotychczas, miejscami słabiej. Gdzieniegdzie kłosy takie zabiedzone, jak zasuszone dosłownie.

Screenshot_20230730-145009-967_copy_432x822.png

IMG_20230730_141051182_copy_1632x918.jpg

IMG_20230730_142250737_copy_1148x2040.jpg

IMG_20230730_141726995_copy_1632x918.jpg

IMG_20230730_141647207_copy_1632x918.jpg

IMG_20230730_141400822_copy_1632x918.jpg

Opublikowano

Ja juz mam zrobiony wniosek ale wysłać mozna dopiero któregoś września. I pytanie bydlo wiekowo rozpisac na dzień wysylki wniosku czy zostawic tak jak jest teraz przezemnie zrobione i juz przed wysylka nie poprawiac? Bo wiadomo jakies sztuki moga wejść w inna kategorię wiekowa za te 1.5-2miesiące.

Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

No przecież. 

Gdzieś tam pisał, że dłut do pługa nie będzie kupował żeby dla prywaciarzy na złość zrobić, to i tu pewnie gra na to żeby ich wykończyć fiannasowo. 

Swoją drogą jednego roku siałem po centrali i nie było dużo tego żyta i go nie wyrwałem, bo i tak miałem siać kwalifikatem, ale coś mi nie poszło i musiałem jednak swoim, to już nie bylo szans żeby samemu to zniszczyć. Musiałem brać parę osób do pomocy

Ja też jednego roku chodziłem, ale to w kwalifikacie było żyto. I jęczmień też się trafiał...

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, konteno napisał:

u mnie tak na 6 

IMG_20230727_163514.jpg

U mnie Borowik z centrali tak samo wyglądał, a suszy nie było.

Edytowane przez Kujawski
Opublikowano
22 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Są już nowe, lepsze odmiany. Zmienił byś tego 7 letniego Borowika na coś świeżego 😉

Co byś polecił zamiast borowika ?

Opublikowano

Ja jakoś problemu nie mam z odsiewaniem pszenżyta pod warunkiem że nie było żyta . 2 -3 lata po centrali odsiewam i czysto . Trafi się co prawda gdzieś na hektarze pojedyńczy kłos żyta .

Miałem w tamtym roku dwie działki oddzielone drogą , na jednej żyto na drugiej pszenżyto . W tym roku to samo rośnie ale nasiało się żyta w pszenżycie bo z przyczepy posypało się na ziemię ...

To samo w pszenicy kępa pszenżyta ale siane było dwa lata wcześniej pomiędzy łubin był . 

W tamtym roku Orinoko , Belcanto i Rotondo miałem to zadowolony byłem ale warunki dobre .

W tym to samo do tej pory ładnie wyglądało jak na warunki pogodowe , a jak sypnie to się okaże . 

Jak to wyszło był przelicznik średnio na zboża do siewu 2 do 1 tzn za 2 tony swojego można było kupić tonę . 

A teraz zboże staniało na skupie a siewne nie .

Teraz wychodzi 3do 1