Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słabsza działka, lepsze miejsce - oprysk (t1, r1, odżywki, siarczan, mikro) zrobiony później i rozbity na dwa zabiegi (t1 oddzielnie)- nie widać żadnego fito. Żółte przepaly w niektórych miejscach gdzie pH na glinie jest pod 7, jedno miejsce - gorka, gdzie najcięższa glina to zolciutko, jakbym glifosatem przepierdolil.. Jak nie pH, to co je może boleć? Magnez tutaj średni z tego co pamiętam. Później, jak nie popada to zobaczę jak tam koło domu po tym oprysku, co tam się dzieje.

IMG_20230427_110121970_copy_1632x918.jpg

Jak tylko to napisałem, to zaczęło padać. Ale spokojnie - nie deszcz, a śnieg 🤦

W ogóle znowu przylazlem na to pole i tak patrzę na to zboże - no nic k**wa nie idzie, jakie chujowe było, takie jest dalej. No ale jako, że pada, to sobie w ciągniki stare zdjęcia znowu przeglądam. Koniec lutego, koniec marca, dziś - ten sam kawałek, tylko ścieżka - dwie obok.

IMG_20230224_122513606_copy_2040x1148_copy_1530x861.jpg

IMG_20230330_122456318_HDR_copy_1632x918_copy_1468x826.jpg

IMG_20230427_110405165_copy_2040x1148.jpg

Opublikowano

ja też nie zrobiłem jak było ciepło to w polu jeszcze mokro. w końcu obeschło ale temperatury spadły. teraz ma być niby zaraz ciepło znowu ale wczoraj dolało w nocy i znowu trzeba czekać aż obeschnie.

Opublikowano
Dnia 22.04.2023 o 22:07, zenmaniek napisał:

Po ile u was siarczan magnezu i jaką dać dawke dolistnie na dość duże niedobory ?

u mnie 86 zł -25kg.

Opublikowano (edytowane)

Co wybrac na N2 , bedzie rozsiewane koło 2 maja, jest sens jeszcze mocznik czy lepiej saletre?? Mocznik 2940zl/t saletra 2550zł/t

Teraz przy wyzszych temperaturach bedzie duza roznica w szybkosci działania saletry i mocznika??

Edytowane przez matisz
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, matisz napisał:

Co wybrac na N2 , bedzie rozsiewane koło 2 maja, jest sens jeszcze mocznik czy lepiej saletre?? Mocznik 2940zl/t saletra 2550zł/t

Teraz przy wyzszych temperaturach bedzie duza roznica w szybkosci działania saletry i mocznika??

O tej porze, to nie wiem czy w ogóle jest sens robić N2, jeszcze patrząc na te spadające centy, to i te nasze N2 rozsiane na początku kwietnia może się okazać wtopą

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@daron64 Kolanko 2 cm nad wezłem krzewienia.

@jacor73 Juz i tak najwieksze koszty poniesione, wiec te 150-200 kg saletry mnie nie zbawi, a zawsze to lepiej sprzedac 6ton po 800 niz 4tony....

Edytowane przez matisz
Opublikowano

Ja bym nie pryskał.

2 godziny temu, matisz napisał:

Ja bym wybrał saletre

Opublikowano
2 godziny temu, matisz napisał:

@jacor73 Juz i tak najwieksze koszty poniesione, wiec te 150-200 kg saletry mnie nie zbawi, a zawsze to lepiej sprzedac 6ton po 800 niz 4tony....

Po 800 zł to będzie chyba nie realne.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, matisz napisał:

Teraz to już trochę za późno na walkę azotem o plon, ale faktycznie tam gdzie mokro, to sytuacja w tym sezonie nie ciekawa. W okolicy tam gdzie mokro, to zboża mizerne.

Opublikowano (edytowane)

Po jakim czasie od zastosowania grzybowki a konkretnie wirtuoza pro może popadać deszcz? W etykiecie nic nie pisze. Z dwie godziny wystarczy?

Edytowane przez gregory81
Opublikowano

Witam panowie. Zamierzam dzisiaj ruszyć z t1 na pszenżyto. Pójdzie fenpropidyna i aminokwasy. Myślicie ze mogę do tego dorzucić siarczan magnezu i mocznik? Jeśli tak to w jakiej dawce? Dodam że dzisiejszej nocy był u mnie przymrozek do - 2.  Dzisiaj już ma być ciepłej. Około 10 stopni w nocy.