Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Wszyscy o pryskaniu, a ja napiszę, że skończyłem siać 😅 po wielkich przebojach z większym ciągnikiem i przeproszeniu się z mniejszym, który po remoncie skrzyni nie jest skończony jeszcze - elektryka, wspomaganie, do tego fotel się rozpierniczyl 🤦 także po ciemku, ręce powyrywane ja tej mojej glinie, a do tego jeszcze d*pa boli 😂 tak czy siak w czwartek zacząłem jeden kawałek, skończyłem po awarii w piątek, a drugi zacząłem wczoraj i skończyłem też wczoraj.

IMG_20211010_142031183~2_copy_1156x650.jpg

IMG_20211010_184900767_copy_1156x650.jpg

Zobaczymy co to będzie. W sumie już parę razy siałem koło 10, najpóźniej 25 i było względnie ok. Tak i tak wszystko będzie przebieg pogody warunkować. Ostatnie lata tylko udawało się zawsze w połowie września siać i tak jakoś nieswojo, że tak późno. Choć u mnie i mniejsi i więksi jeszcze sieją.

A jeszcze pytanie takie, co prawda rychło w czas, no ale. Jak zaprawiacie zboże, to ma taki super czerwony kolor? Zaprawialem w tym roku kinto + nawóz donasienny, oba w niby max dawkach + ~0.5L wody. Robione wszystko w atestowanej zaorawiarce (czyt. betoniarka) no i kolor taki bladawy w porównaniu do tego, co tu ludzie wrzucali. Widziałem też zboże jednego znajomego, to jakby mi nie powiedział, że zaprawial, to po kolorze bym się nie domyślił, takie blade. Domyślam się, że pewnie nie sama barwa ma znaczenie, a to czy jest wszystko równo pokryte, ale tak jak patrzę co ludzie wrzucają za zdjęcia, jak czytam, że piszą, że kinto tak super barwi, to mnie nachodzą wątpliwości, co mogę źle robić. Próbowałem wiecej zboża, mniej zboża, krócej kręcic, dłużej kręcić, więcej wody, mniej wody, lać wszystko naraz, lać powoli po troszkę itd. Takie fest czerwone jak z obrazka to miałem w sumie tylko ostanie, gdzie wjebalem chyba 2x dawka kinto (ostatnia betoniarka i została resztka w butelce). Tu w siewniku to jeszcze bez tragedii wygląda, bo trochę kontrastuje z niebieskim i w pełnym słońcu, ale na żywo rewelacji nie było, ani z kolorem, ani z tym jak równo pokryte były ziarna. 

IMG_20211008_122837746_HDR_copy_1156x650.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Sama zaprawa kinto I 0,6l wody na 50kg w betoniarce 200l i pięknie wychodzi

Barwa będzie zależeć od ziarna. Pszenżyto o gładkiej powierzchni ładnie się zaprawi, ale lekko pofalowana czy pomarszczoną wierzchnia warstwa ziarniaków, i będzie gorzej wyglądać.

Co do siewu o tej porze to jednak wolałbym pszenżyto bo zalecany termin siewu nawet do grudnia.

Żyto zawsze uchodziło za to, które wymaga wczesnych siewów.

Jeśli dziś mi gość wymłóci grykę to chyba jeszcze zasieję pszenżyto

Opublikowano

Ja zaprawiam tak na 100kg ziarna osobno Kinto 150ml + 0,5l wody osobno np. Primus B 200ml +0,4l wody. Mieszam osobno później zlewam razem i powoli wlewam do betoniarki wychodzi około 1,25l płynu na 100kg ziarna. Zaprawia się naprawdę dobrze przy czym pszenżyto zawsze jest bladsze po zaprawieniu od pszenicy.

Opublikowano

Ja w betoniarce 100L robiłem, to wrzucałem 20kg (strasznie długo mi to schodziło, ale już np przy 25 było widać, że słabiej jest zaprawione) Nawóz w max dawce, kinto to tak jak pisałem w max i w większej parę razy, ale dopiero gdy tak fest przekroczyłem max, to kolor był taki mocny.

Ja wlewam w butelkę trochę wody, dolewam kinto, dolewam nawóz, dolewam wody i mieszam. Dość łatwo się miesza, równy kolor. Wlewalem to różnie - na raz, po troszkę, z butelki, z takiego spryskiwacza - bez różnicy w zasadzie. Ja tam w sumie dopiero drugi raz coś zaprawialem, stąd wątpliwości jak to powinno wyglądac.

Opublikowano

Panowie mam pytanie zasialem pszenzyto ozime nie dawałem nawozu pod korzen i teraz pytanie czy kesli zboze juz powschodzilo i nawoz bede mial za jakis miesiac chodzi mi o pk to czy jest sens go dawac czy odpuscic ? A jesli dac to na jeslieni w listopadzie czy lepiej na wiosne ? I kiedy mozna podac kizeryt ? 

Opublikowano
28 minut temu, damianos95 napisał:

Panowie mam pytanie zasialem pszenzyto ozime nie dawałem nawozu pod korzen i teraz pytanie czy kesli zboze juz powschodzilo i nawoz bede mial za jakis miesiac chodzi mi o pk to czy jest sens go dawac czy odpuscic ? A jesli dac to na jeslieni w listopadzie czy lepiej na wiosne ? I kiedy mozna podac kizeryt ? 

Hmm dobre pytanie.

Na pewno masz jakieś zasobności w ziemi więc powinno to wystarczyć do wiosny. Jedynie co jeszcze jesienią zastanowiłbym się natomiast nad aplikacją PK w formie dolistnej. 

Natomiast PK w formie granuli podałbym już na wczesną wiosnę jak tylko będziesz mógł wjechać w pole.

Również wiosną na około 2 tygodnie przed pierwszą dawką azotu dałbym kizeryt.

Opublikowano

Kizeryt to różnie, niektórzy w styczniu sypią. U mnie, oprócz tego roku, udawało się w lutym rozsiać.

A jak już o sypaniu po siewie - mam na polu taki placek, gdzie było najsłabsze pH i zboże mi tam zanikało. Ze 2lata temu sypałem Morawice na całe pole, a 3ostatnie lata w ten placek jeszcze z ręki granulowane. No i efekt jest naprawdę bardzo widoczny - tak jak parę lat temu do wiosny jeszcze się trzymało, a potem po ruszeniu wegetacji praktycznie zanikało całkowicie, tak teraz jest po prostu słabsze niż na reszcie pola. Nie jest to duza różnica, ale jednak zauważalna. No i chciałem znowu sypnąć troszkę, ale przez te przeboje z ciągnikiem całkiem o tym zapomniałem. Można teraz np przed jakimś deszczem rozsiać? Czy musi być wymieszane z ziemia, a jak nie będzie, to szkoda kasy? Mowa o jakichś 30arach i tam co roku po 100-200kg sypałem (nordcalc, wapniak koszelowski)

Opublikowano

Posyp siarczanu magnezu. Od pH już ginąć nie powinno,  raczej z braku magnezu

Opublikowano

Panowie mam takie pytanie kupiłem bacare wcześniej ale teraz praktycznie codziennie przymrozki w nocy i deszcz w dzień pszenzyto ma już 3 liście i się obawiam ze jak wyjdzie 4 to czy pryskać bacara ? Z góry dzięki za odpowiedz 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Posyp siarczanu magnezu. Od pH już ginąć nie powinno,  raczej z braku magnezu

Sypie kizeryt i do oprysku daje siarczan. Przed wapnem sypałem siarczan i nie było żadnego efektu, także myślę że to jednak pH. W sumie jak rok zrobię przerwy to też się nic nie stanie

Opublikowano
4 godziny temu, damianos95 napisał:

zwykły fosfor nie bedzie i tak dostępny z rozsiania pogłownego o tej porze roku są specjalne nawozy nitrofoski to zasilania pogłównego ale one są bardzo drogie i to nawozy są wiosenne z wysoką zawartoscią azotu  , jedynie co to potas można zastosować troche teraz a reszte wiosną choć jak gleba gliniasta to można i całość  teraz 

Opublikowano

Pytanie, jak myślicie ile czasu po siewie można jeszcze wałowac pole? Mam lekkie wały i siałem na dwóch kawałkach. Jeden skończyłem w piątek i wyrobiłem się powalowac tylko górki z grudami. Dziś jeszcze pogoda w miarę, to jadę na drugi, siany dwa dni temu, to jak się wyrobie może wszystko przywaluje i zastanawiam się, czy na ten pierwszy kawałek jeszcze wjechać, czy już to zostawić.

Opublikowano (edytowane)

Pytanie może ktoś tak miał pszenżyto Corado i Tadeus  pryskane Pontosem w minimalnej dawce 0,5l  pojawiły się taki białawe przebarwienia i tylko na najstarszym liściu ,  4-5 liść czyste więc że to będzie bez większego znaczenia , ktoś tak miał ? 

IMG_20211013_174612.jpg

IMG_20211013_174714.jpg

Edytowane przez k16mk
Opublikowano

ja tam zaprawiam triterem , pewnie te kinto duo duzo drozsza zaprawa ? niektorzy nawet duzi gospodarze mowili mi ze pszenzyta to za bardzo nie ma sensu zaprawiac i nie zaprawiaja ale ja tam jak pszenice zaprawiam to i troche tego pszenzyta tez zaprawam przy okazji bo pszenzyta malo sieje 

Opublikowano
9 godzin temu, pop129 napisał:

@Agrest W jakiej obsadzie i kiedy planujesz zasiać? Zastanawiam się o ile zwiększyć normę do przesiania.

Zamiaruje dziś siać  zaprawiłem po 350szt/m2.

Wychodzi około 155kg

To taki nieplanowany siew, bo miał być łubin ale widzę że oziminy bardzo mało i każdy właśnie na grykę i motylkowe się szykuje