Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Moim zdaniem właśnie po to, że jak się jesień przedłuża to rośliny mogą zacząć przeżywać niedobory składników i takie dolistne dokarmianie to akurat chwilowe uzupełnienie potrzeb aby nie uwodnić za bardzo roślin przed zimą.

Przecież nawet rzepaki już podobno dwa razy skracane.

I wtedy jeszcze mocniej goni w górę i gorzej zimują

Opublikowano

Mam zamiar opryskać teraz pszenżyto na chwasty, jako że nigdy nie pryskałem na jesieni to proszę o pomoc, mianowicie, zboże ma już po 2-3 rozkrzewienia, myślałem na jednym polu próbować Glean Strong a na drugim mieszaninę środków Lentipur 1.5l/ha + Glean 16g/ha, i pytanie czy takie rozwiązanie będzie dobre ? nie myślę poprawiać na wiosnę ponieważ zboże idzie na paszę i pojedyncze sztuki chwastów są dopuszczalne. Z góry dzięki.

Opublikowano
1 godzinę temu, MalyRolnik18 napisał:

Mam zamiar opryskać teraz pszenżyto na chwasty, jako że nigdy nie pryskałem na jesieni to proszę o pomoc, mianowicie, zboże ma już po 2-3 rozkrzewienia, myślałem na jednym polu próbować Glean Strong a na drugim mieszaninę środków Lentipur 1.5l/ha + Glean 16g/ha, i pytanie czy takie rozwiązanie będzie dobre ? nie myślę poprawiać na wiosnę ponieważ zboże idzie na paszę i pojedyncze sztuki chwastów są dopuszczalne. Z góry dzięki.

Witam ja pojechałem tak 300g expert met+ 8g glean+0.15 ml legato czysto jak nigdy zobacze na wiosne czy trzeba b ędzie poprawiac

Opublikowano
7 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

ja w tamtym roku stosowałem właśnie takie same środki Lentipur + glean tylko nie pamietam jakie dawki i powiem tyle że świetnie się sprawdziła u mnie taka mieszanka, na wiosnę praktycznie zero poprawek tak że śmiało możesz pryskać 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, AgroSzymi99 napisał:

Lancet albo huzar.Chociaż w tym roku spróbowałem mieszankę opala z premierem i też ładnie wyczesał no i cena odrobinę mniejsza.

lancet i huzar dosc drogo wychodzi ale skutecznie a ile cie wyniosla mieszanka opal i premier bo tez brzmi niezle ,premiera stosowałes w tym roku w owsie i tez bardzo ładnie wyczyścił.Myslałem własnie też nad opcją tolurex+premier albo  tolurex+diflanil

Edytowane przez Szczerbatek902
Opublikowano
22 minuty temu, Szczerbatek902 napisał:

lancet i huzar dosc drogo wychodzi ale skutecznie a ile cie wyniosla mieszanka opal i premier bo tez brzmi niezle ,premiera stosowałes w tym roku w owsie i tez bardzo ładnie wyczyścił.Myslałem własnie też nad opcją tolurex+premier albo  tolurex+diflanil

Z tego co pamiętam coś koło 80-85zł/ha.A co o wiosennego odchwaszczania to przez ostatnie 3 lata jestem po prostu do tego zmuszony bo albo taka susza że nie ma sensu w pył pryskać albo  tak mokro że żal ryć koleiny.

Opublikowano
1 minutę temu, AgroSzymi99 napisał:

Z tego co pamiętam coś koło 80-85zł/ha.A co o wiosennego odchwaszczania to przez ostatnie 3 lata jestem po prostu do tego zmuszony bo albo taka susza że nie ma sensu w pył pryskać albo  tak mokro że żal ryć koleiny.

jakie dawałes dawki opala i premiera ze cie to tak tanio wynioslo bo ja jak sobie policzylem to wyszlo mi kolo 100zł/ha?

Opublikowano

jeśli mówicie o wiosennych zabiegach to musicie się wstrzelić w okienko pogodowe zaraz po ruszeniu wegetacji bo tak to wiadomo, że coś przepuści. Ja jak robiłem wiosenne zabiegi to miałem czysto, a robiłem na początku właśnie Lancetem a później Lentipurem i Mustangiem 

Opublikowano
3 minuty temu, Matey napisał:

a jakie miales warunki? lancet i huzar bardzo dobrze koszą miotle, z tym ze z lancetem chyba od nizszej temperatury mozna jechac

zawsze temperatur itd pilnuję,pryskałem wiosną jak tylko było to możliwe i do maja było ok ,a potem wywaliło miotły dosyć sporo,i to nie tylko u mnie bo u jeszcze 3 znajomych z którymi gadałem mieli tak samo

Opublikowano
1 godzinę temu, Szczerbatek902 napisał:

a na wiosnę czym pryskacie w pszenżycie, ja zostawiłem opryski ze wzgledu na dość mała presje chwastów przez tą susze.

Ja w tym roku wszystko właśnie Lancetem i powiem że środek świetny zero chwastu, czy to małe czy duże chwasty wziął doskonale, ale teraz myślę połowę areału opryskać jesienią.

Opublikowano

ja też wolę jesienią pryskać,ale w zeszłym roku była zupa na polu,a w tym znowu susza i wschody postrzelane ,teraz pada wiec zobaczymy jak z pogodą może jeszcze by się dało opryskać