Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, KlimekPL napisał:

Biało-zielony jest np. kizeryt.

Nic innego mi do głowy nie przyszło. Tylko nie widziałem  nigdy jego big bagow. U goscia było 5-10cm śniegu . Na dwa tygodnie zapowiadają siarczysty mróz.

A jaka ilość wysiać kizeryt, żeby to w ogóle miało jakiś sens? Chciałem w tym roku rozsypać, ale krucho z kasą.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Pszenżyto Transfer, stan na 23-02. Tak wygląda w najgorszych miejscach, gdzie indziej nieco lepiej. Jak oceniacie te odmianę? Martwie się jedynie tymi mrozami... Zapowiadają nawet do minus 20 w nocy a śniegu brak. Wiatr do 20 km/ha maksymalnie... 

Pszenżyto transfer.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Nic innego mi do głowy nie przyszło. Tylko nie widziałem  nigdy jego big bagow. U goscia było 5-10cm śniegu . Na dwa tygodnie zapowiadają siarczysty mróz.

A jaka ilość wysiać kizeryt, żeby to w ogóle miało jakiś sens? Chciałem w tym roku rozsypać, ale krucho z kasą.

Ja rozsiewam 100kg kizerytu, najlepiej jeszcze w lutym lub 2tyg przed N  - tak byłoby najlepiej, ale w praktyce czasami robi się wszystko naraz. W przyszłym tyg planuję rozsiać kizeryt, a RSM musi poczekać na ocieplenie - działa szybciej i dłużej niż np saletra i jest tańszy. Tylko najpierw poczekamy na ustąpienie mrozów, bo straszą do -15 stopni a śniegu w ogóle nie ma i nie będzie.

Opublikowano
16 godzin temu, daron64 napisał:

ja w tym roku nie kupiłem kizerytu bo już wszystko wykupili i kupiłem tańszy zamiennik, koszt 750zł/t kizeryt koło 1250zł/t

kizeryt ma 25mag i 50S

to ma 18 i 36

kizerytu siałem mniej niż 100kg tego posieje wiecej niz 100kg ale też koło 100kg ale po prostu troche więcej. Dawałem w tym roku na wszystkie pola wapno z mag i mam nadzieje że już troche bedzie dostepne a siarkę jeszcze uzupełnie może w saletrosanie

Opublikowano

Dokładnie takie samo mam wrażenie. Jeszcze nic dobrze nie okryte wszystko sterczy z pod tego śniegu. Na dodatek na środę prognozowany jest silny wiatr. Jak nie do pada z 10 cm to czarno to widzę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Stosuje ktoś kizeryt pod jare pszenżyto lub jęczmień przed siewem?

ja

Sieje przed siewem tak jak np polifoske i wymieszane z glebą. Jeśli masz nie dobory magnezu to na pewno pomoże.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, mat22889 napisał:

ja

Sieje przed siewem tak jak np polifoske i wymieszane z glebą. Jeśli masz nie dobory magnezu to na pewno pomoże.

Dzięki za info właśnie z mg u mnie deficyt.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Moje Gringo na obecną chwilę wygląda tak.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

ten śnieg to zbawienny będzie chyba, rano dzis na 3 metrach od gruntu -19 stopni,  przy gruncie może dochodzić do minus 22-24 stopni, to temperatura krytyczna przy braku okrywy śnieżnej dla przenżyta

Opublikowano

jaka jest bezpieczna dawka siarki dla pszenżyta ozimego?

chodzi o to aby nie przedobrzyć z siarką, na pierwszy strzał pójdzie 200kg saletrosan(26N, 13S), później 250l rsm26+3S i tak zastanawiam się czy razem z saletrasonem nie dać ze 100kg siarczanu magnezu(MgS 21-30)  bo kizerytu u mnie niema w okolicy

Opublikowano (edytowane)

A powiedzcie jakiś odstęp zachować między kizerytem, a pierwsza dawka N? Kizeryt dopiero zamówiłem, do tego czekam na przekładnie do rozsiewacza, także zanim to wszystko ogarnę, to już będzie czas wjeżdżać w pole. Pod koniec tygodnia mają mrozy odpuszczać już. Pszenżyto słabo pokrzywione i chciałbym jak najwcześniej wejść z saletra

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Jak jest możliwość to kizeryt przed azotem, optymalnie ok. 2 tyg. wcześniej. Jak nie da rady wczesniej możesz jednoczesnie, nie zaszkodzi. Jakby było ryzyko, że będzie tylko jeden wjazd to wybrałbym azot, a siarka przy najbliższej okazji.

Opublikowano

Zobaczymy jak się sytuacja z pogoda potoczy. W tym tygodniu codziennie oprócz dziś pracuje, więc i tak przekładni nie założę nawet jak przyjdzie. A jak ruszy odwilż, to moment się zrobi bagno i trzeba będzie czekac, a wtedy myślę, że najpierw azot rzucę. No nic zobaczymy. Dzięki za odpowiedź.