Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoi w małych skrzynkach w przechowalni. Irysa na pierwszy strzał nie robię. Raz że szybko wychodzi w tamtym roku tydzień po wsadzeniu już był a nie chcę aby na ogrodników wyszedł. Najpierw muszę Arrow wyprzedać potem irga i irys. 

Opublikowano

Panowie, pyra cały czas drożeje więc nie podłamujmy sie. Niebawem będą nowe nasadzenia. Miejmy nadzieję że w tym roku będą droższe i trochę się odbijemy. Ja planuje zwiększyć na sadzenie o 20 procent. Myślę że jak w sklepach wszystko drożeje to ludziska powrócą do rolników i będą bezpośrednio od nich brali. 

• Haha 2
Opublikowano
25 minut temu, szzone napisał:

I tak każdy planuje jak Ty. Czy będzie drożej odpowiedź nasówa się sama. 

No nie każdy. Ja sądziłem po 7 ha a w tym roku więcej niż 4 nie mam zamiaru sadzic. W okolicy podobnie

Opublikowano

Jakie dawki nawozu dajecie podsiewaczem bezposrednio w rządki   np. Na 100mb rządki ile nawozu wysiac  jesli ktos ma doswiadczenie bo ja pierwszy raz tak bede sadził i niewiem ile ustalic regulacja płynna szer rządki 70cm

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy takie nawożenie będzie dobre pod ziemniaki jadalne:

Pod orke zimową poszedł obornik świński +- 18ton/ha.

Sól Potasowa- 200kg/ha (siew końcem lutego)

Polifoska 6- 200kg/ha ( przed uprawą pola, przed sadzeniem)

Saletrzak 27- 400kg/ha ( 200kg przed sadzeniem i 200kg później przed formowaniem)

Proszę o poradę albo korektę bardziej doświadczonych w uprawie ziemniaków jadalnych. Dodam że odmiana Denar.

Edytowane przez MalyRolnik18
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, MalyRolnik18 napisał:

Witam. Czy takie nawożenie będzie dobre pod ziemniaki jadalne:

Pod orke zimową poszedł obornik świński +- 18ton/ha.

Sól Potasowa- 200kg/ha (siew końcem lutego)

Polifoska 6- 200kg/ha ( przed uprawą pola, przed sadzeniem)

Saletrzak 27- 400kg/ha ( 200kg przed sadzeniem i 200kg później przed formowaniem)

Proszę o poradę albo korektę bardziej doświadczonych w uprawie ziemniaków jadalnych. Dodam że odmiana Denar.

jest jakaś polifoska bezchlorkowa lub inne PK bez chloru  z siarką

reszta? no cóż, co już poszło to poszło. nigdy świńskiego obornika nie dawałem bo "świniów" ni mam to nie wiem ale coś o parchu przebąkują choć wg mnie parch to obojętny i wyższy odczyn gleby i nieco siarczan amonu ... no ale saletrzak z borem szkoda wyrzucać bo bor no chyba że siarka w tych PK bo siarka ... siarki parchy za bardzo nie lubią choć bez gwarancji że całkiem.
Jeszcze kainit na Mg i K ale u mnie trudno kupić i też polegam na polifoskach  czasem Bontarze ale ten drogo wychodzi
Sól potasowa? nno byle bez przesady bo ten chlor no ale w siarczanie potasu to nie wiem czy te kartofle wyjdą na zero bo drożyzna toto a to tylko kartofle. Najczęściej chlor nie da widocznych objawów ale zdarzało się że jednak większa wrażliwość na choroby ale ze dwa razy kartoflach to rozpoznawałem, częściej w fasoli
Zależy jeszcze jak na polu z Mg bo jest posypowy siarczan magnezu i czasem dajemy ze 200 kilo/ha przed sadzeniem jak kainitu nie uda się trafić.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja właśnie myślę jeszcze dać siarczanu magnezu ze 100kg/ha. Z solą zejde do 100kg/ha. Polifoski 6 200kg/ha. Obornik świński daje pod orke co roku i wszystko jest ok. A saletrzaku zejde do 350kg/ha. Ten siarczan to kiedy rozsiac ? Wtedy co sól (tylko wiadomo osobno). ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 1204198524051986 napisał:

Obornik świński to zły pomysł. 

Panowie smialiscie się że już kiełkuje. Zobaczcie na pogodę. W marcu z samego początku po 10 na plusie. 

jakąś słabą pogode masz bo u mnie pokazują że od połowy lutego 2 stopnie na plusie więc pod potrójne wsadzisz i bedzie git

Edytowane przez Ursus4062
Opublikowano
42 minuty temu, MalyRolnik18 napisał:

Ja właśnie myślę jeszcze dać siarczanu magnezu ze 100kg/ha. Z solą zejde do 100kg/ha. Polifoski 6 200kg/ha. Obornik świński daje pod orke co roku i wszystko jest ok. A saletrzaku zejde do 350kg/ha. Ten siarczan to kiedy rozsiac ? Wtedy co sól (tylko wiadomo osobno). ?

nawet nie wiem czy mieszać nie ,można soli z siarczanami bo chemicznie to raczej wobec siebie równoważne no ale co do zasady sól jak najwcześniej a siarczamn magnezu kiedy tam pasuje może być i tuż przed sadzeniem bo magnez kartoflom potrzebny dopiero jak liście budują czyli po wschodachtak p[rzy okazji parcha to póki mam w schowku http://ziemniak-bonin.pl/katalogi/choroby/parch-zwykly/

tam sól jako przeciwparchiową wymieniaja i w/g mnie chodzi tu o chlor własnie

takka trochę broń obosieczna

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jest jakaś polifoska bezchlorkowa lub inne PK bez chloru  z siarką

reszta? no cóż, co już poszło to poszło. nigdy świńskiego obornika nie dawałem bo "świniów" ni mam to nie wiem ale coś o parchu przebąkują choć wg mnie parch to obojętny i wyższy odczyn gleby i nieco siarczan amonu ... no ale saletrzak z borem szkoda wyrzucać bo bor no chyba że siarka w tych PK bo siarka ... siarki parchy za bardzo nie lubią choć bez gwarancji że całkiem.
Jeszcze kainit na Mg i K ale u mnie trudno kupić i też polegam na polifoskach  czasem Bontarze ale ten drogo wychodzi
Sól potasowa? nno byle bez przesady bo ten chlor no ale w siarczanie potasu to nie wiem czy te kartofle wyjdą na zero bo drożyzna toto a to tylko kartofle. Najczęściej chlor nie da widocznych objawów ale zdarzało się że jednak większa wrażliwość na choroby ale ze dwa razy kartoflach to rozpoznawałem, częściej w fasoli
Zależy jeszcze jak na polu z Mg bo jest posypowy siarczan magnezu i czasem dajemy ze 200 kilo/ha przed sadzeniem jak kainitu nie uda się trafić.

Co Ty gadasz kainitu u was nie ma 🤔 to krów na Zamojszczyznie nie hodują ?

Opublikowano

Nie wiem skąd jesteście ale na Wielkopolsce z początkiem marca nadają po 10 stopni na plusie. Na chwilę obecną nie ma opadów śniegu. Jest w miarę sucho. Myślę że z początkiem merca da się pierwsze wysadzić. 

Czy ktoś z was stosował siarczan amonu pod pyrke