Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

też widziałem jak w tyszowcach po 3.5 już płacą i mówią ze mają tak dużo fasoli widzą jak ludziam brakuje kasy i sprzedają ile kto da .wiem od znajomego ze kontrakty na fasole duże mają podpisane.Robią ludziam panike aby cene zbić.

Opublikowano

Otóż to, ciekawe skad fasoli nabrali. Też słyszałem, że jeden kolo zarzucony fasolą, ciekawe skąd?:D

Kto musi to jakoś sprzeda, kto przeczeka to zyska. Bo cena napewno będzie dobra, tylko kto pierwszy się podda, handlarze czy sprzedający?

Opublikowano

dziś w łaszczowie po 3.5 płaco za fasole i widze ze brakuje im bo już jeżdzo za fasolo jak morówki

Opublikowano

sprzedawajcie.. 

Do kogo i do czego to mówisz?

Jak ktoś ma co miesiąc dochody z pracy pozarolniczej lub ma szczęśliwych rencistów, emerytów w domu to rzecz jasna nie sprzeda bo po co mu ?

Ale jeśli jest odwrotnie to musi sprzedać bo za co żyć i za co od nowa obsiewać pola? ;)

Opublikowano

do tych co piszą takie farmazony że po 3 zł ktos tam to niech mu sprzedaje. 

niestety ja Ci nie dam tej satysfakcji, bo nie mam żadnych rencistów ani emerytów co by się dokładał do gospodarki, 3ci rok robie, przejąłem z długami, a teraz już fasoli sprzedawać mimo tego nie muszę... baduumpsss..

Opublikowano

do tych co piszą takie farmazony że po 3 zł ktos tam to niech mu sprzedaje. 

niestety ja Ci nie dam tej satysfakcji, bo nie mam żadnych rencistów ani emerytów co by się dokładał do gospodarki, 3ci rok robie, przejąłem z długami, a teraz już fasoli sprzedawać mimo tego nie muszę... baduumpsss..

O cholera!

Weź zdradź sekret jak do tego doszedłeś. Dużo ludzi z forum chce sobie po baduumpsss..baduumpsss..baduumpsss..baduumpsss..baduumpsss..baduumpsss..

Opublikowano

Z całego serca gratuluję Ci wielu sukcesów, mądrości jaką posiadasz i jestem pod wrażeniem Twojej ciężkiej pracy. Ale nie stawia to Ciebie wyżej niż innych użytkowników forum i odpuść sobie wywyższanie się i głupie docinki jaki to cwaniak z Ciebie bo fasole trzymasz... Może u Ciebie na wsi to jesteś "ktoś" i mistrz w przewracaniu ziemi ;) Nie zastanowiłeś się, że takie coś nie będzie nikogo ekscytować?

Z drugiej strony masz racje, brak mi tej ciężkiej pracy. Bo to, że mam tu konto i piszę na tym forum nie jest jednoznaczne z tym, że trudnię się rolnictwem.

Robi się offtop więc załóż może oddzielny temat o swoich osiągnięciach i podbudowywaniu własnego ego fasolą trzymaną w piwnicy i szydzeniu z innych.

Każdy robi jak mu pasuje i trzeba to szanować.

Temat jest o fasoli, jej uprawie, pielęgnacji, zbiorze. Rozmawiajmy więc o tym.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez BercikFarm
      A wy już coś macie posiane ? Jare  

• Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów, i bardzo proszę o podpowiedź
      Redliny pod marchew formowałem 27 kwietnia. Maszyna której używam do formowania jest dość prymitywna wobec czego musiałem przed formowaniem zastosować deszczowanie. Mokra ziemia podczas formowania dość mocno się zbiła. Siew nasion nastąpił dzień później czyli 28 kwietnia, jednak w tym miejscu napotkałem dość nieoczekiwane problemy. Pierwszym błędem było to że ustawiłem moim zdaniem trochę za płytki wysiew (na około 1 cm), poza tym podczas wysiewu redliny były na wierzchniej warstwie bardzo  wilgotne w związku z czym mechanizm który odpowiada w siewniku za zakopywanie  nasion nie do końca sobie z tym radził i w wielu miejscach rowki pozostały nie zakryte. Tyle rowków ile mogłem zakopałem motyką. Na drugi dzień zastosowałem zabieg herbicydowy mieszaniną Racer 2,5l/ha+ Ipiron około 800ml/ha. Myślę że dałem stanowczo za dużą dawkę jak na tak płytki siew.
      Dzisiaj 5 maja (7 dni od siewu) odkopywałem nasiona w paru miejscach i zupełnie nie widać po nich żadnego kiełkowania . We wierzchniej warstwie redliny gdzie znajdują się nasiona jest na tą chwilę dość sucho.
      W programie ochrony roślin można przeczytać że środka RACER nie powinno się stosować przy siewie płytszym niż 2 cm.
      Marchwią zajmuję się dopiero 2 sezon więc stąd moje pytanie.
      Bardzo proszę o wasze opinie czy to normalne i wystarczy poczekać, czy brak oznak wschodzenia marchwi może być spowodowany tym że uszkodziłem nasiona niewłaściwie stosując środki ochrony roślin?
      Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za każdy komentarz

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...
v