Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy CNH (Steyr, Case IH, New Holland)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te ciągniki robią się przekombinowane . Biorę komputer ale może być bezużyteczny jak nie wezmę isobus. To może lepiej wziąć sam isobus jak chcemy później miej rozsiewacz czy opryskiwacz z gps. Ten iv4 zbędny. A wogole to opryskiwacz czy rozsiewacz maja swoje własne sterowniki wiec i isobus zbędny. Mam racje?

Opublikowano

samo gniazdo isobus w ciągniku to tak jak byś miał gniazdo elektryczne do przyczepy ale nie doprowadził do niego przewodów z zasilaniem ;)

ideą isobus jest to, że ,masz jeden monitor na stałe w ciągniku, a zmieniasz maszyny, które w sobie mają już komputer, a taki IV4 robi tylko za wyświetlacz. problem polega na tym, że często gęsto producenci maszyn mają zblokowany sygnał i każą sobie płacić za kod aktywacyjny do współpracy z wyświetlaczami w ciągnikach. z tego co wiem to tylko Pottinger ma rozkodowane sygnały. 

jeżeli masz zamiar jedną maszyną pracować z wieloma ciągnikami to lepiej wziąć z jej własnym wyświetlaczem.

@masa24 to tylko tak w teorii brzmi skomplikowanie. to tak jak ze smartfonem. jakbymi ktoś zaczął opowiadać co można robić smartfonem to też bym się za głowę schwycił. najlepiej podjechać do kogoś co ma już taki sprzęt i porozmawiać ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, masa24 napisał:

Te ciągniki robią się przekombinowane . Biorę komputer ale może być bezużyteczny jak nie wezmę isobus. To może lepiej wziąć sam isobus jak chcemy później miej rozsiewacz czy opryskiwacz z gps. Ten iv4 zbędny. A wogole to opryskiwacz czy rozsiewacz maja swoje własne sterowniki wiec i isobus zbędny. Mam racje?

Jak masz cały sprzęt na isobus to odpadają Ci zakupy sterowników/komputerów bo monitor ciągnika Ci to obsługuje.

12 minut temu, sumek666 napisał:

AG372 i Inteliiview4 jak się łączy? Zakładam, że jakimś kablem?

Tak. Antenę ma/miał ten gość:

https://m.olx.pl/oferta/trimble-ag-372-r-2018r-antena-new-holland-case-intellwiev-CID757-IDz1kjG.html

https://m.olx.pl/oferta/antena-trimble-ag-262-rtk-antena-uszkodzona-nie-wlacza-sie-CID757-IDz2VP5.html#position=2&page=2

Ja brałem od niego IV 4 (też ma chyba jeszcze jedna sztukę na jandel) do tego kabel (ja zrobiłem samemu i 2 sztuki wyszły mnie 1/3 oryginalnego)

Opublikowano

ja jestem na etapie konfigurowania w głowie T6 DC i tak się zastanawiałem czy potrzebuję IV4 ale już wiem, że potrzebuję :P 

później dokupić antenę, dorobić kabel i działa? aż tak prosto? gdzie jest haczyk?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sumek666 napisał:

. z tego co wiem to tylko Pottinger ma rozkodowane sygnały. 

Mój nowy opryskiwacz Lemken też z ciekawości podłączyłem przez  ISOBUS w T7 i działa ( a oryginalnie chodzi w T5 z cci1200 przez dokładany isobus mullerowski) także nie tylko Pottinger...

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Dammana ćwiczyli ;) gość mi mówił, że rolnicy przyjeżdzali z pretensjami "panie miało działać a nie działa"

no dobra czyli co? biorę w IV4 z ciągnikiem a kabel i antena później i już?

Opublikowano

U mnie było i w iv3 i w tym kupiony iv4 także raczej powinno być a jak nie to ugadaj się z handlowcem że bierzesz maszynę ale jak nie będzie to mają dograć po zakupie. Kolejna sprawa że niby od 2017 roku cnh są wstępnie gotowe pod navi bo niby mają już blok serwomechanizmu z czujnikiem pod navi to i pewnie monitory też mają ten moduł z automatu wgrany, ale tak czy siak później też można to dograć...

Opublikowano

To jeszcze ostatni raz. Żeby podłączać opryskiwacz do iv4 opryskiwacz ma mieć isobus, a ciągnik iv4 i isobus??

ogolnie nie praktyczniej jest pracować i tak na sterownikach od maszyn np rozsiewacza?

Opublikowano

W isobus chodzi o oszczędność (kupujesz tylko raz przy kupnie ciągnika i odpada Ci zakup do innych maszyn a te potrafią kosztować sporo) i wygodę - porządek w kabinie, nie masz kabli walajacych się, dodatkowych monitorów zasłaniajacych widoczność itp.

Opublikowano
masa24 napisał:

To jeszcze ostatni raz. Żeby podłączać opryskiwacz do iv4 opryskiwacz ma mieć isobus, a ciągnik iv4 i isobus??

ogolnie nie praktyczniej jest pracować i tak na sterownikach od maszyn np rozsiewacza?

Przykładowo aplikacja od siewnika Horsch na tym monitorze jest strasznie mała/zmniejszona niż oryginał na monitorze, ale wszystkie funkcje są normalnie dostępne

Opublikowano
Dnia 4.10.2019 o 23:28, sumek666 napisał:

samo gniazdo isobus w ciągniku to tak jak byś miał gniazdo elektryczne do przyczepy ale nie doprowadził do niego przewodów z zasilaniem ;)

Nie masz racji. Można wziąć gniazdo isobus bez iv4 wtedy masz gniazdo z tyły ciągnika i w kabinie do podłączenia własnego terminala i w wiązkę podpięty can żeby wszystko działało.

Co do późniejszego dokładania iv4 to jak konfigurowałem case to handlowiec, mówił, że w opcjach jest przygotowanie do montażu monitora i jeszcze jakis procesor do obsługi isobus, bez tego nie da się podłączyć samego monitora.

Opublikowano (edytowane)

Sam monitor to 2 cany , plus, minus i plus po zapłonie. Wiem bo prześwietlalem instalacje dla gościa jak sprzedawałem mu Intelliview 3 bo montował sobie w T60xx. Co do tego "procesora" to tak samo mówił kuzyn z cnh jak chciałem dokładać isobus z intelliview do mojego T5 więc sobie odpuściłem i wziąłem CCI1200 z isobus "mullerowskim"...

Co do isobus to tak jest taka opcja w ustawieniach. Sprawdź kiedyś i napisz czy pomogło jak nie zapomnisz.

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano

Oryginalna (czytaj Trimble) tak jak u wszystkich producentów od 45 do 55 tys zł netto 

Mówię o takiej z dokładnością 2,5 cm

Cena zależy od tego czy bierzesz na kierownicy elektrycznej (możliwość przenoszenia między pojazdami) czy też wpietej pod hydraulike w orbitrolu.

Jeżeli chcesz przenosić między pojazdami (np. Do kombajnu) rzuć  okiem na ATU 300 od John Deere

https://www.deere.pl/pl/rozwiązania-rolnictwa-precyzyjnego/systemy-prowadzenia-i-automatycznego-sterowania/atu-300/

Ostatnio była promocja za 36 tys i finansowanie 0% na 4 czy 5 lat

Tyle, ze to ATU to tylko Navi bez isobus w tej cenie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v