Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bartek72511 napisał:

Zboża.

W sensie że stwierdzili że tym siewnikiem można siać zboże? Czyli jak ja mam 30ha zboza i 20 kukurydzy to tak jakby 50 liczone do siewnika punktowego? Bo ja byłem pewien że jako minimalne wykorzystanie w roku(36ha według doboru maszyn) to trzeba nabić burakami czy słonecznikiem czyli tym do czego jest przeznaczony taki siewnik

Edytowane przez PATr
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano
32 minuty temu, Marcin133 napisał:

Aneksowac zawsze mozesz po podpisaniu umowy. Mi nawet gosciu z arimr co prowadził modernizacje powiedział ze mozna robic przetarg -portal na maszyne wieksza a w miedzy czasie aneksowac

No właśnie nie mozna tak zrobić bo mi też tak powiedzieli a potem miesiąc w plecy było i przepraszali za taką pomyłkę.  Zapytanie musisz złożyć takie jakie jest w zestawieniu wiec jak ma tam ciągnik 80 koni to na taki musi zapytac a nie 95 a w zestawieniu 80 ma . Musi być pierw zatwierdzony aneks dopiero może przetarg zrobić na niego 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, jacek1296 napisał:

Piszę po raz kolejny, że ja nie dostałem mimo oświadczeń producentów.

Czyli co oddział to inna interpretacja?

Edytowane przez Laver
Opublikowano
Dnia 13.02.2018 o 07:12, Bartek72511 napisał:

Ja dostałem 6-cio rzędowy. We wniosku miałem zadeklarowane 21 ha, jednak gdy okazało się że talerzówka z siewnikiem talerzowym do zboża nie przejdzie na siew bezorkowy, dali mi możliwość zmiany na siewnik do kukurydzy. 4 nie chciałem , więc aneksowaliśmy na 6 , jednak wyszło że za mało kukurydzy sieję, ale dopuścili możliwość zadeklarowania zwiększenia areału. Załatwiłem dwie umowy dzierżawy, zwiększyłem do 28 ha , z czego około 20 ha kukurydzy i przeszło :) Także wydaje mi się że kwestia na kogo się trafi .

Talerzówka z siewnikiem talerzowym do zboża nie przeszła na siew bezpośredni? To niezłe ziółko z tego pracownika. Co on liczy tylko Czajkowskiego i Mzuri przepuszczać?xD

Dnia 13.02.2018 o 09:29, Laver napisał:

Wiem że to pytanie było już zadawane wiele razy, czy za zestaw uprawowo siewny, czyli siewnik nabudowany mechaniczny na bronie aktywnej dostanę 13 pkt(tzn. do podstawienia do wzoru)? Mógłby się ktoś podzielić doświadczeniami z poprzedniego naboru.

Ponoć zależy od województwa. Każde sobie rzepkę skrobie.

Dnia 13.02.2018 o 09:39, ewenement napisał:

Zestaw talerzówka + siewnik talerzowy(zestaw uprawy bezorkowej) przejedzie razem z pługiem? Robią problemy że albo jedno albo drugie? na siebie mam 16ha więc prawdopodobieństwo że się nie zgodzą jest duże?

Przy 16 ha to będziesz miał problem z samym agregatem, więc nie radzę dorzucać pługa. U mnie co prawda przeszedł głębosz, ale w poprawkach podałem im przykłady producentów głęboszy, których maszyny tylko spulchniają glebę, nie mieszając jej. Dodatkowo wyliczyłem im wszelkie zalety głęboszowania.

Jest możliwość taka, jaka jest opisana w poniżej zacytowanym przeze mnie poście Mateya, tylko, że ty za bardzo nie masz czego dzielić miedzy metodę uproszczoną a konwencjonalną. No i pług mógłby być jedynie stosowany pod okopowe i kukurydzę.

Dnia 13.02.2018 o 10:48, Matey napisał:

no pisane było wczesniej ze tak

tu zalezy, bo rozne wersje słyszałem, jeden doradca mowił że nie ma opcji, drugi ze jest możliwośc ale nie jest to takie proste. Podejrzewam ze rozchodzi sie o to ze na poprawkach bedziesz musiał okreslic ile zamierzasz uprawiać metodą uproszczona a ile konwencjonalną. I potem moze sie okazac ze nie dostaniesz zestawu 3m tylko np 2,5

Jest tak jak mówi ten drugi doradca.

Dnia 13.02.2018 o 11:11, ewenement napisał:

U mnie problem jest taki że na 16ha przysługuje mi 2 obracalny, trzeba będzie się tłumaczyć na 3. Z tego co widziałem to siewnik Unii Polonez/Mazur jest punktowany? Więc dla bezpieczeństwa lepiej pewnie złożyć za sam siewnik i oddzielnie na talerzówkę?

O chłopie, strzeliłbyś sobie w kolano. Zaniżyłbyś sobie punkty i jeszcze przy poprawkach musiałbyś się tłumaczyć jakim cudem Polonez/ Mazur to zestaw do uprawy i siewu bezpośredniego. Ani to zestaw, ani do uprawy. Nie patrz na marketingowy bełkot.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czy opryskiwacz, taki standardowy, jak ma wiekszosc rolników jest zaliczany do pkt.74 wykazu inwestycji sluzacych ochronie srodowiska...?

,,Opryskiwacze rzędowe (w tym z PSP), pasowe i osłonowe stosowane w uprawach polowych, warzywniczych, szkółkarskich lub na plantacjach owoców miękkich"

Edytowane przez rex15
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, AS2 napisał:

O chłopie, strzeliłbyś sobie w kolano. Zaniżyłbyś sobie punkty i jeszcze przy poprawkach musiałbyś się tłumaczyć jakim cudem Polonez/ Mazur to zestaw do uprawy i siewu bezpośredniego. Ani to zestaw, ani do uprawy. Nie patrz na marketingowy bełkot.

Ktoś może spraktykował czy na 14-16 ha powierzchni zasiewów zbóż można mieć nadzieję na akceptację dla zakupu 3 m siewnika zbożowego pracującego solo (tj. bez dodatkowych agregatów, itp.)? Według zasad doboru maszyn to tak na styk.

A tak właściwie to podchodzi najbardziej pod szerokość siewnika 2,7 m. Ale siewnik o szerokości 2,7 m to jest jakiś żart... patrząc na jego nieoptymalny dobór pod ścieżki technologiczne (co 15 m) i jeszcze prawie nie ma z czego tu wybierać.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano
26 minut temu, Kos_pl napisał:

Ktoś może spraktykował czy na 14-16 ha powierzchni zasiewów zbóż można mieć nadzieję na akceptację dla 3 m siewnika zbożowego pracującego solo (tj. bez dodatkowych agregatów, itp.)? Według zasad doboru maszyn to tak na styk.

A tak właściwie to podchodzi najbardziej pod szerokość siewnika 2,7 m. Ale siewnik o szerokości 2,7 m to jest jakiś żart... patrząc na jego optymalny dobór pod ścieżki technologiczne (co 15 m) i jeszcze prawie nie ma z czego tu wybierać.

jakbyś siał na całym areale poplon to tak, ale jak  później z tego wybrnąć gdyby sie zdarzyło i nie siałbyś wszystkich poplonów

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Napisz, że będziesz nim sial poplony( aby hektary pasowały).

54 minuty temu, soltys48 napisał:

jakbyś siał na całym areale poplon to tak, ale jak  później z tego wybrnąć gdyby sie zdarzyło i nie siałbyś wszystkich poplonów

Według tabeli dla siewnika zbożowego o szerokości 3 m, potrzeba 20 ha minimalnego wykorzystania w roku (kryterium podstawowe), kryterium dodatkowym jest 20 ha powierzchni zasiewów roślin wykonanych tego typu siewnikiem (ale już bez uwzględniania powierzchni poplonów).

Z poplonami jest tak:

"Przyjmuje się, że zasiewy poplonów mogą stanowić około 33% łącznej powierzchni gruntów ornych gospodarstwa. "

Więc przy 15 ha zasiewów (i późnej 1/3 z tej powierzchni poplonów) można już spełnić kryterium minimalnego wykorzystania w roku, bo 1,33*15 ha to już 20 ha (20 ha pracy siewnika na rok)

Kryterium dodatkowe przy 14-15 ha jest nie do spełnienia, ale przy uwzględnieniu tolerancji 20%, 16 ha mogłoby już wystarczyć.

Stąd tak zapytałem czy może ktoś spraktykował zakup 3 m siewnika zbożowego (pracującego solo) na powierzchni około 15 ha. Czy taki pomysł spotkał się z aprobatą ze strony "Agencji".  Ja myślę tak spróbować.

Kryterium podstawowe - spełnione, natomiast dodatkowe już niekoniecznie.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

jak na tamtym  naborze nie zrobili przesunięcia to teraz też mała prawdo podobieństwo że to zrobią a wracając do tematu czy silosy na zboża są punktowane czy nie bo nie mogę ich znaleźć na liście bo jak nie to tylko pisze na jakiś traktorek  150 km opryskiwacz i  przyczepę z  10 ton  bo kombajnu mi nie dadzą a resztę maszyn niestety mam już a jak dają to trzeba brać 

Opublikowano
4 godziny temu, soltys48 napisał:

A ktoś wie czy muszę podawać do wniosku o dopłaty taką powierzchnię jaką zaplanowałem w MGR czy tylko podawać tyle ile żeby spełnić zobowiązania zazieleniania. np. miałem zaplanowane w MGR że bede siał 7ha a w wniosku w dopłatach potrzebne mi jest tylko 5 ha.

Opublikowano

Spróbuj, zostaniesz szybko sprowadzony na ziemię przez kontrolerów. Wniosek o dopłaty to dla nich świętość przy mgr bo widać jak się wywiazujesz. 

A co do poplonow to dobrze się zastanówcie u mnie we wsi walą po kolei po 6-8tyś kary bo kontrola stwierdziła, ze jest za mały. Na nic odwołania ze mokro itd. powiedzieli że za dużo ludzie sobie pozwalają i teraz nie ma litości na poplony skrupulatne kontrole