Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

totalna bzdura

Obserwacja przyrodnika marzec - październik . Przygotowanie dokumentów miesiąc, pracę nad raportem 3 miesiące , w gminie zeszło mi się od lekko ponad pół roku że względu na to że przeszła kip a nie raport.  Jak raport to + pół roku min. Teraz zostaje starostwo i też ma być około pół roku. Totalna bzdura hehe 

• Thanks 2
Opublikowano
22 minuty temu, Sadek napisał:

Tylko sąsiada nie interesuje jak jest wewnątrz tylko jak sytuacja wygląda na zewnątrz.

Oni widzą tylko czubek własnego nosa. Chore dawki 100 tys l gnojowicy /ha też nie śmierdzą 

Opublikowano
23 minuty temu, Sadek napisał:

Tylko sąsiada nie interesuje jak jest wewnątrz tylko jak sytuacja wygląda na zewnątrz.

Skoro wewnatrz jest ok to i na zewnątrz będzie ok. Zresztą mi jakby ktoś robił pod górkę tak jak kiedyś w państwo w państwie pokazywali że kobiety wszystkie możliwe kontrolę zyskały na gościa. To zamowilbym ludke kurzaka i wysypał w takim miejscu gdzie wiatr najczęściej wieje w kierunku takiej osoby . Przy samej granicy jego działki. Oczywiście wszystko zgodnie z prawem. Wtedy by się co niektórzy przekonali co to jest smród jakby ten obornik zaczął się przepalać w 30 stopniowym upale 

Opublikowano
14 godzin temu, Mateusz1q napisał:

taka nowoczesna tuczarnia powstała z rok temu 1,5km( mała 500 tuczników w rzucie) ode mnie, a że nie dzielą nas żadne budynki i zadrzewienia to jak dobrze zawieje to czuje a wy mi tu chcecie wmówić że na sąsiada przez miedzę nie będzie oddziaływać. Rolnicy to najwięksi hipokryci 

Z Twojej produkcji nic nie czuć?  4 domy ode mnie gość ma 15+ krów dojnych w starej oborze ze stropem od strony zachodniej, od wiosny do jesieni prawie cały czas, zwlaszcza latem.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Skoro wewnatrz jest ok to i na zewnątrz będzie ok. Zresztą mi jakby ktoś robił pod górkę tak jak kiedyś w państwo w państwie pokazywali że kobiety wszystkie możliwe kontrolę zyskały na gościa. To zamowilbym ludke kurzaka i wysypał w takim miejscu gdzie wiatr najczęściej wieje w kierunku takiej osoby . Przy samej granicy jego działki. Oczywiście wszystko zgodnie z prawem. Wtedy by się co niektórzy przekonali co to jest smród jakby ten obornik zaczął się przepalać w 30 stopniowym upale 

Najpierw musisz płyte tam postawić nie wiem czy warto i czy dostaniesz pozwolenie

Opublikowano
21 godzin temu, alfa napisał:

Jest cos o wykluczeniu z dzialania jesli korzystalo sie z innych dzialan 

Tak, m. in. to, że beneficjenci programu Rozwój Małych Gospodarstw mogą starać się o pomoc po zrealizowaniu biznesplanu czy zapis wskazujący, że jeżeli w terminie składania wniosków trwa lub został ogłoszony nabór wniosków w ramach innego programu z PS WPR albo KPO i planowane inwestycje mogą zostać zrealizowane z tych programów to takich inwestycji nie będzie można zrealizować w ramach nowej modernizacji.

20 godzin temu, melon10641 napisał:

A ile ta grupa ma mieć osób?  Sprawdzałem w tych wytycznych ale nie widze

Grupę rolników stanowi co najmniej trzech rolników będących osobami fizycznymi, którzy ubiegają się wspólnie o pomoc w celu zrealizowania inwestycji zbiorowej na rzecz ich gospodarstw, jeżeli zawarły między sobą na piśmie umowę, której czas trwania nie może być krótszy niż 7 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, NevPro napisał:

Tak, m. in. to, że beneficjenci programu Rozwój Małych Gospodarstw mogą starać się o pomoc po zrealizowaniu biznesplanu czy zapis wskazujący, że jeżeli w terminie składania wniosków trwa lub został ogłoszony nabór wniosków w ramach innego programu z PS WPR albo KPO i planowane inwestycje mogą zostać zrealizowane z tych programów to takich inwestycji nie będzie można zrealizować w ramach nowej modernizacji.

Grupę rolników stanowi co najmniej trzech rolników będących osobami fizycznymi, którzy ubiegają się wspólnie o pomoc w celu zrealizowania inwestycji zbiorowej na rzecz ich gospodarstw, jeżeli zawarły między sobą na piśmie umowę, której czas trwania nie może być krótszy niż 7 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

U mnie sąsiad właśnie złożył w listopadzie na rozwój małych i nie wie jak właśnie odczytać to że mogą się starać o pomoc po zrealizowaniu biznesplanu 

Opublikowano

Zrealizowanie biznesplanu musi być potwierdzone przez ARiMR, więc najpewniej będzie musiał być spełniony warunek wypłaconej drugiej raty pomocy na dzień składania wniosku.

• Thanks 1
Opublikowano
17 godzin temu, KarolTD90 napisał:

@redbull ja ten PROW wykorzystałem w 2017 roku wtedy  było to 200 tys. a teraz złożyłem na te dodatkowe  50 tys. Z maszyn  to we wniosku mam wpisane agregat  uprawowy 4.2m Agromasz agregat bezorkowy 2.5m Agromasz Runner i opryskiwacz 1200l z belką chydrauliczną 15m Biardzki

U mnie Podlaski

Które miejsce na liście masz ?

Opublikowano
8 godzin temu, krzychu121 napisał:

Twierdzisz że w tych samych ubraniach pójdziesz na goście i nikt nie będzie kręcił nosem 🤔🤔.

Ty wiesz swoje ja wiem swoje.

Mam budynki na ściółce i ruszcie każdy z wentylacją i przy większej ilości sztuk zawsze będzie czuć.

Przy takich obsadach szt/m² hodowla bez wentylacji mechanicznej nie ma racji bytu.

Opublikowano

Wychodzi na to że nowy nabór na maszyny od września według harmonogramu i chyba z maszynami ogólnie będzie ujnia . Może i dobrze by było bo zaraz znów ceny poszybują 

Opublikowano (edytowane)

Lepiej niech te dofinasowania się skończy , to sie rynek może ustabilizuje i bedą chętni na używany sprzęt, bo przez te nabory totalny zastój

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
10 godzin temu, LonelySoul napisał:

Obserwacja przyrodnika marzec - październik . Przygotowanie dokumentów miesiąc, pracę nad raportem 3 miesiące , w gminie zeszło mi się od lekko ponad pół roku że względu na to że przeszła kip a nie raport.  Jak raport to + pół roku min. Teraz zostaje starostwo i też ma być około pół roku. Totalna bzdura hehe 

w gminie to się załatwia w ciągu miesiąca

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, czareczek85 napisał:

w gminie to się załatwia w ciągu miesiąca

A w tej bajce były smoki?  Gmina czeka na opinie sanepidu, rdosiu i u mnie były jeszcze wody polskie . Kilka postów wyżej masz post ile ktoś czeka na sam rdoś .

Opublikowano

Nie wiem jak w innych  gminach ale  u mnie na pozwolenie na budowe przydomowej oczyszczalni sciekow wyszlo 4 miesiace. Najpierw probka grunts potem projekt,  wody polskie, starostwo I gmina...niby prosta rzecz ...

Opublikowano

Przejdzie mi z tym wszystkim, bo gmina nie pomaga a jeszcze zaczynam dostrzegać to, że utrudnia. W starostwie dziś byłem, to bez problemów mówią, że ogarną jak tylko terminy pozwolą, no bo jednak niektórych rzeczy i tutaj nie przeskoczymy.

W piątek wycieczka do ARiMR i na kolanach będę błagał kochaną Panią prowadzącą wniosek, aby go gdzieś wsadziła za szafę na kilka miesięcy 🤣

Jak ładna i młoda będzie, to jeszcze jakaś kolację chyba zaproponuję 🤔