Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem do jakiego błędu 

od początku pisałem ze punkty są za certyfikat . 
certyfikatu od ręki nie wydają a po jakimś roku

a to ze po roku , po pół a nie po okresie konwersji jak kiedyś to już nie muszę tego wiedzieć bo tak jak mówiłem te śmieszne ekologiczne twory do kontroli mnie nie interesują. Ciekawe ile jednostek certyfikujących byłoby w przypadku braku dopłat ekologicznych i dodatkowych punktów w programach PROW. Czy tak dbałyby o nasza zywnosc

Opublikowano

To skoro nie musisz tego wiedzieć to nie przelewaj swojej niewiedzy na innych odpowiadając na pytania o uznanie certyfikatu z konwersji do punktów z modernizacji. Co do pytania o ilość jednostek to najprawdopodobniej nie ostała by się żadna, bo jakbyś nie zauważył żyjemy w trudnych czasach kapitalizmu gdzie rynkiem rządzi prawo popytu i podaży.

Opublikowano

Człowieku nie bardzo wiem o czym ty teraz mówisz do mnie 

napisałem ze żeby dostać punkty należy mieć certyfikat 

o czym ty teraz mówisz? Jaki certyfikat z konwersji ??

masz certyfikat masz punkty . Tyle w temacie 

a co szukasz chętnych do jednostki certyfikującej ze tak ty jadem plujesz ?

Opublikowano
22 godziny temu, Domen_24 napisał:

Wystarczy na dzień składania wniosku mieć gospodarstwo w okresie konwersji na ekologiczne, żeby dostać punkty za ekologię?

21 godzin temu, masa24 napisał:

Masz mieć certyfikat . Takie numery już nie przejda

Czyli uważasz że udzieliłeś tu poprawnej odpowiedzi, bo ja widzę to tak że nie dość że wprowadziłeś użytkownika @Domen_24 w błąd sugerując, że punktów nie dostanie to jeszcze zarzuciłeś mu cwaniactwo, pomimo, że sam parę stron wcześniej cwaniakowałeś że masz jakieś tajne myki na zdobycie punktów, a jak pojawiły się pytania to najpierw napisałeś że nie chcesz się dzielić informacjami a później że patent jest nieaktualny w tym naborze. Jednym słowem udzielasz się na forum jak nawiedzony, a sensu w twoich wypocinach brak.

Opublikowano (edytowane)

Proste pytanie. Uważasz ze bez certyfikatu dostanie punkty ? Rozporządzenie mówi jasno. Dokumentem który daje punkty jest certyfikat. 
osoba która dziś zgłosi się do jednostki punktów nie dostanie .

oswiec mnie skoro nie mam racji 

nie zarzucałem mu żadnego cwaniactwa . Widzę masz jakiś cel w dyskredytowaniu mnie. Napisałem ze bez certyfikatu punktów nie dostanie bo kiedyś przechodziło samo zgłoszenie się do jednostki. 
a dla kolegi chętnie na priv powiem co ma zrobić żeby dostać punkty jeżeli jest już pod patronatem jednostki ale nie ma certyfikatu

przeciez ludzie zadają tu pytania. Jakoś nie widzę żebyś w czymś pomógł .uruchomiles się jedynie jak napisałem ze certyfikat po okresie konwersji . To zacząłeś mądrości ze w okresie konwersji tez. No ok może i masz racje ale nie zmienia to faktu ze punkty daje tylko certyfikat który dostajemy po kontroli jeżeli wszystko jest ok. 
wiec jeżeli ktoś jutro zgłosi się fo jednostki z myślą ze zgłoszenie da mu punkty w tym naborze to niestety się rozczaruje

Edytowane przez masa24
Opublikowano

O zbawco, wybacz że nie wiedziałem że udzielasz tylko indywidualnych audiencji. A mi głupiemu wydawało się że forum jest do tego aby dzielić się informacjami, a tu wychodzi na to że służy głównie do budowania własnego ego.

Z racji tego że dyskusja staje się jałowa a ja dbam o moje zdrowie psychiczne to skorzystam zaraz z takiego magicznego guzika "ignoruj użytkownika" co tobie również polecam.

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrkrk25 napisał:

Czyli uważasz że udzieliłeś tu poprawnej odpowiedzi, bo ja widzę to tak że nie dość że wprowadziłeś użytkownika @Domen_24 w błąd sugerując, że punktów nie dostanie to jeszcze zarzuciłeś mu cwaniactwo, pomimo, że sam parę stron wcześniej cwaniakowałeś że masz jakieś tajne myki na zdobycie punktów, a jak pojawiły się pytania to najpierw napisałeś że nie chcesz się dzielić informacjami a później że patent jest nieaktualny w tym naborze. Jednym słowem udzielasz się na forum jak nawiedzony, a sensu w twoich wypocinach brak.

Tak z ciekawości spytam bo nie do końca jestem w temacie rolnictwa ekologicznego? Gdzie masa zle napisał? Mi się wydaje, że dobrze bo za samo bycie w konwersji punktu w MGR sie nie dostanie. Czyż nie?

Opublikowano

Jeśli masz gospodarstwo w okresie konwersji to masz certyfikat ekologiczny na produkty będące w okresie konwersji i punkty za to są przyznawane (no chyba że się przed chwilą zgłosiłeś do ekologii to w takim wypadku certyfikat dostaniesz dopiero po pierwszej kontroli). Przykład jak wygląda taki certyfikat pokazałem w linku w jednej z poprzednich wypowiedzi. Reasumując punkty są przyznawane za uczestnictwo w systemie rolnictwa ekologicznego, które jednostka potwierdza wystawiając certyfikat, a nie za status produktu jaki umieszczony jest na certyfikacie, bo często jest tak że na certyfikacie są produkty o statusach zarówno ekologicznych jak i będących w okresie konwersji.

• Like 1
Opublikowano

Tylko ze to ze  jesteś w okresie konwersji nie oznacza ze masz certyfikat !!!

mozna być pare lat w okresie konwersji jeżeli kontrol zarzuci nam uchybienia , np brak rozdzielnosci produkcji ekologicznej od konwencjonalnej .

wiec masz mieć certyfikat ! 

Opublikowano

czy mogę ubiegać się o modernizację w aktualnym naborze jeśli w ubiegłym roku złożyłem Restrukturyzację Małych Gospodarstw? w tamtym roku było 10,5tys Euro, aktualnie powyżej 13tys. myślę postawić magazyn paszowy do przechowywania zboża np 10x20m plus opryskiwacz? przejdzie to przy produkcji roślinnej?

• Like 1
Opublikowano

w sumie gdyby nawet był limit zmniejszony do 140tys. to powinienem się wyrobić w tej kwocie. bo wtedy byłoby max 286tys. z czego jakieś 20 tys opryskiwacz. to zostaje 260tys na budowę. Jaki system budynku byście proponowali, w sensie z czego?

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

przejdzie ale limit 200 000 zl bedzie pomniejszony o kwote ktora dostales z modernizacji.  Czyli max 140 000 z modernizacji

Nieprawda. Nie przy naborze d.

Opublikowano

Limit jest pomniejszany o kwotę uzyskaną z Restrukturyzacji i o ile w rozporządzeniu zostało to opisane w sposób mogący wprowadzać w błąd to jak ktoś spróbuje wypełnić wniosek, a konkretnie punkty 2, 3 i 4 w zakładce "V. Finansowanie"  to wszystko stanie się jasne.

Opublikowano

W instrukcji do wniosku wyraźnie pisze ze nie pomniejsza się limitu w naborze d o kasę otrzymaną z RMG. Nie pamiętam na której stronie. Jeśli nie znajdziecie to mogę poszukać.

Opublikowano

Zarówno w instrukcji jak i w rozporządzeniu używa się określenia "uwzględnia się", lecz nie jest jasno opisane czy to ustawodawca uwzględnia, czy może wnioskodawca ma uwzględnić. Dlatego polecam spróbować uzupełnić tą część wniosku którą podałem powyżej.

Opublikowano

a robił ktoś wniosek na budowę magazynu paszowego? czy w koszty też można wliczyć projekt, itp, jak wyliczyć powierzchnię budynku w stosunku do powierzchni gospodarstwa?

Opublikowano

Takie info dostalem a Arimr ze limity sie pomniejszaja. W instrukcji faktycznie jest napisane ze nie pomniejsza sie obszaru D.  Z rozporządzenia wynika, ze powinien być pomniejszony.

We wniosku mamy odjac sume wczesniejszych pomocy od limitu

Instrukcja nie jest dokumentem prawnym, wiec jestem zdania ze  limit zostanie pomniejszony.

W ogole biznesplan MR jest cały skopany. Pole działki to błąd na błędzie

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał:

Takie info dostalem a Arimr ze limity sie pomniejszaja. W instrukcji faktycznie jest napisane ze nie pomniejsza sie obszaru D.  Z rozporządzenia wynika, ze powinien być pomniejszony.

We wniosku mamy odjac sume wczesniejszych pomocy od limitu

Instrukcja nie jest dokumentem prawnym, wiec jestem zdania ze  limit zostanie pomniejszony.

W ogole biznesplan MR jest cały skopany. Pole działki to błąd na błędzie

rozporządzenie mówi dokładnie to samo co instrukcja...

§ 8. 1.  W przypadku operacji w obszarze, o którym mowa w § 4 ust. 1 pkt 1 lit. a-d, pomoc przyznaje się i wypłaca do wysokości limitu, który w okresie realizacji programu, na jednego beneficjenta i na jedno gospodarstwo, wynosi maksymalnie:

1)   500 tys. zł, z zastrzeżeniem pkt 2 i ust. 1a;

2)   200 tys. zł - na inwestycje niezwiązane bezpośrednio z budową, modernizacją budynków inwentarskich, w tym ich wyposażaniem, lub adaptacją innych istniejących w gospodarstwie budynków na budynki inwentarskie, w tym ich wyposażaniem, lub budową lub modernizacją magazynów paszowych w gospodarstwach, w których jest prowadzona produkcja zwierzęca, w tym ich wyposażaniem.

1a.  Na operacje realizowane w obszarze, o którym mowa w § 4 ust. 1 pkt 1 lit. a, wysokość limitu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wynosi maksymalnie 900 tys. zł.

1b.  W przypadku operacji w obszarze nawadniania w gospodarstwie pomoc przyznaje się i wypłaca do wysokości limitu, który w okresie realizacji programu, na jednego beneficjenta i na jedno gospodarstwo, wynosi maksymalnie 100 tys. zł.

2.  Limity, o których mowa w ust. 1 i 1a, nie łączą się.

3.  Limity, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i ust. 1a, uwzględniają pomoc finansową przyznaną lub wypłaconą na operację typu "Restrukturyzacja małych gospodarstw" w ramach poddziałania "Pomoc na rozpoczęcie działalności gospodarczej na rzecz rozwoju małych gospodarstw" objętego programem.