Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W ciągu 5lat masz mieć utrzymany ten wzrost gva, czyli np deklarujesz powiększenie o 2,5ha, to możesz co roku o 0,5ha powiększać i niech nikt nie gada durnot że jest inaczej bo jest niedinformowany w takim wypadku 

Edytowane przez skywalker89
  • Thanks 1
Opublikowano

Jesteś pewien, że tak jest że przy złożeniu wniosku o płatność nie trzeba mieć od razu zwiększone powierzchni gospodarstwa o zadeklarowaną powierzchnie ?

Opublikowano

Składałem w tym tygodniu wniosek o płatność i prowadzący twierdził że na dzień składania powinien być wzrost gva 10% i utrzymany 5 lat.Wypełniasz taką tabelę we wniosku która przelicza Ci ile masz wzrostu gva

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Trochę tzn jak to jest z tą strukturą upraw ktoś wie ? Czy teraz  trzeba mieć tyle samo ha danej uprawy co w roku bazowym czy to nie jest tak istotne ? Co jak będę miał w tym roku mniej pszenicy o 0,5 ha niż w roku bazowym ?

Opublikowano (edytowane)

Ja widzę, że każdy prowadzący w agencji interpretuje przepisy po swojemu zeby jemu byłochyba wygodniej. Mi mój od modernizacji i babeczka co robi wniosek  też mówili że muszę mieć powierzchnie w roku składania wniosku o płatność nie mniejszą niż w roku bazowym, a gosc co.mi poprowadzil 4.0 co tez ogarnia mgr mowil że nie.musi tak byc a pozniej jak sie zmniejszylaby powierzchnia mozna nadganiac lepszymi uprawami (to by sie zgadzalo z mgr z 2015r co mi firemka prowadziła wniosek, bo po 2latach odeszlo mi 3ha z 5ha deklarowanych i nie bylo pozniej zadnych problemow bo uprawialem wiecej buraka i fasoli). Ja na dniach będę i tak pewnie jeszcze aneks robil bo.mialem wpisane powiększenie o 3ha pszenicy a ja w ogóle pszenicy nie mam nawet 😁 teraz 5 lat pojade 15-20ha fasoli i będzie git bo pewnie z buraka się całkiem wyjdzie

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Czyli aż tak bardzo tą struktura upraw nie ma się co przejmować najwyżej zrobi się aneks.

37 minut temu, skywalker89 napisał(a):

bo po 2latach odeszlo mi 3ha z 5ha deklarowanych i nie bylo pozniej zadnych problemow 

To miałeś zadeklarowane zwiększenie o 5 ha i finalnie zwiększyłes tylko o 2 i było ok??

Opublikowano

ok teraz pytanie o dowód rejestracyjny ciągnika kupionego na dofinasowanie czy musi być dołączony do wniosku o płatność ? 

i czy wystarczy pozwolenie czasowe czyli miękki dowód czy musi być już ten stały ?

Opublikowano
17 godzin temu, jan88 napisał(a):

ciekawe czy wydadzą mi go w ciągu dwóch tygodni ?

Można też do wniosku o płatność dołączyć miękki dowód, a później w ramach uzupełnień dosłać twardy

• Thanks 2
Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 18:54, thomek napisał(a):
W dniu 7.05.2025 o 17:56, jan88 napisał(a):

A jak jest z tym wzrostem gva?  jeżeli zadeklarowało się wzrost powierzchni gospodarstwa to czy już przy wniosku o płatność musze wykazać zwiększenie powierzchni gospodarstwa i w tym roku już mieć złożone dopłaty na te nowe grunty ? ?

Musisz już mieć większą powierzchnię przy wniosku o płatność 

Zgodnie z § 24 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia krajowego dla ww. instrumentu wsparcia, umowa może zawierać w szczególności zobowiązania beneficjenta dotyczące osiągnięcia wzrostu wartości dodanej brutto w gospodarstwie (GVA), co najmniej o 10% w odniesieniu do roku, w którym przypada dzień rozpoczęcia terminu składania wniosków o przyznanie pomocy, i utrzymania tego wzrostu przez 5 lat od dnia przyznania pomocy. Zatem, biorąc pod uwagę warunek przyznania pomocy oraz ww. zobowiązanie, osiągnięcie wzrostu GVA w gospodarstwie powinno nastąpić przed upływem okresu 5 lat liczonego od dnia przyznania pomocy, czyli może nastąpić np. w 3 czy np. w 4 roku od dnia przyznania pomocy. Ponadto, wzrost GVA ma być utrzymany do upływu 5 lat od dnia przyznania pomocy.

Link do źródła poniżej:

https://wir.org.pl/asp/odpowiedz-ministerstwa-dotyczaca-wsparcia-dla-producentow-swin!,1,artykul,1,2062

• Thanks 1
Opublikowano

ok wiec jak można osiągnąć gva w 4 roku od przyznania pomocy to czemu już przy składaniu wniosku o płatność wymagają umowy dzierżawy na grunty które powiększyły gospodarstwo ?

czy nie jest to konieczne przy składaniu wniosku o płatność ?

Opublikowano
7 godzin temu, jan88 napisał(a):

ok wiec jak można osiągnąć gva w 4 roku od przyznania pomocy to czemu już przy składaniu wniosku o płatność wymagają umowy dzierżawy na grunty które powiększyły gospodarstwo ?

czy nie jest to konieczne przy składaniu wniosku o płatność ?

Ja nie wiem, w 15r było srania z tymi umowami, teraz nic nie robiłem i nikt nic nie chciał żebym jakieś notarialnie podawał, to co mam podałem ze mam ustne. Dlatego jak odejdzie pola wzrost gva można osiągnąć uprawami, walnąć np hektar pietruszki, pomidora albo koperku jakiego. Posiać coś na sztukę tylko pod to.

Opublikowano

Ostatnio rozmawialem o tym ze swoim typem z agencji, to on twierdzi, że przez 5 lat najlepiej utrzymać areał. Najlepiej i najbezpieczniej. Bo niby później od płatności kontrolują. Myślę że w roku składania o płatność aby było ok, a później jak będzie utrzymane gva to nikt na ha mocno nie będzie patrzyl. Ja na ile będę mógł będę się starał zastąpić to co odejdzie, dogadać się z kimś z rodziny na coś typu Ja składam ty zbierasz. 

Opublikowano

Skandalem wniosek o płatność w 2023 roku. biznesplan zakładał powiększenie gospodarstwa o ok 4ha, lecz fizycznie powiększyłem o ok 1 ha, osoba rozpatrująca wniosek o płatność potrzebowała umowy dzierżawy na brakujące grunty i na te grunty musiałem złożyć wniosek o dopłaty 

• Thanks 1