Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten projekt ma założenia jak program naszego rządu,zabrać ciężko pracującym i dać leniom patentowanym.Takie pośrednie ograniczanie produkcji i zachętą do nic nie robienia.Ciekawe co będą żreć....tzn ich stać i będą,gorzej z szarymi ludźmi, żywność mocno w górę pójdzie

• Like 2
Opublikowano

Taka Eko-logika , nie produkować żywności w unii tylko lepiej sprowadzić z Ameryki południowej bądź Azji, czy nawet sąsiedniej Ukrainy, grunt żeby w unii europejskiej nie przekraczać norm emisji CO2 i innych pierdół, reszta świata niech robi co chce, my od nich kupimy

🙃🙃

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, mlody9 napisał:

Witam mam pytanko w 2019 roku skorzystałem z restrukturyzacja małych gospodarstw rolnych ale jeszcze go nie zakończyłem mogę dopiero na początku przyszłego roku zakończyć, mogę składać teraz  papiery na modernizację  ?

12 godzin temu, robert55555 napisał:

Tak możesz skladac wniosek.

A to nie będzie jakoś kolidowało ze sobą ze jeden program jest jeszcze nie skończony, a chce sie zaczynać drugi ?

Opublikowano

A jak dostałem 60 tys zł z restrukturyzacji małych gospodarstw rolnych , a będę starał sie teraz o modernizacje sektor D Zwrot 200tys zł na maszyny to będzie pomniejszony o te 60 tys zł co dostałem wcześniej . Czy mam do wykorzystania cała kwotę 200 tys zł 

Opublikowano

Gdybym chciał skladac na mgr oszar D, to czym najlepiej zwiekszac produkcje? Bo znajoma zony mówiła ze najlepiej dzierzawą. Czy sa jakies łatwiejsze sposoby bo z polem to w okolicy ciężko?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Radek333 napisał:

A jak dostałem 60 tys zł z restrukturyzacji małych gospodarstw rolnych , a będę starał sie teraz o modernizacje sektor D Zwrot 200tys zł na maszyny to będzie pomniejszony o te 60 tys zł co dostałem wcześniej . Czy mam do wykorzystania cała kwotę 200 tys zł 

Nic się nie pomniejsza? Jaką masz wyjsciową wielkość SO gospodarstwa ?

Powiedzcie mi jeszcze kiedy mogę kupić maszyny, czy po otrzymaniu decyzji mogę już robić inwestycje z biznesplanu?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Jest tu ktoś kto robi zawodowo wnioski, a przynajmnij mógłby się przyjrzeć mojemu przypadkowi, bo jestem w tym kompletnie zielony ? .

Byłem w OODR swoim, ale tam widzę grono zamknięte na nowych beneficjentów...

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

Ja mam swojej ziemi 3 ha tylko ze uprawiam wczesne warzywa pietruszka seler marchew i por i esu teraz mi wychodzi koło 20 tys , myślałem złożyć teraz wniosek na modernizacje bo doszło mi miesiąc temu 5 ha ziemi w dzierżawę mam  podpisaną umowę notarialną na 12 lat  . Chciałem wziąć pare maszyn i jakiś ciągnik , tylko ciekawe jak z tymi hektarami teraz czy będą liczyły sie tylko te moje 3 ha czy te nowe 5 ha i łącznie w tedy było by 8 ha .  

Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

Jest tu ktoś kto robi zawodowo wnioski, a przynajmnij mógłby się przyjrzeć mojemu przypadkowi, bo jestem w tym kompletnie zielony ? .

Byłem w OODR swoim, ale tam widzę grono zamknięte na nowych beneficjentów...

A w czym masz problem?

Opublikowano

Myśle nad zakupem rozsiewacza do nawozu, mam 37ha ale za 3 lata konczy się dzierżawa na 4ha, kilka ha mam na brata i sąsiada póki co bez papieru. 39 lat, skalany ZUSem :P. Wykształcenia rolniczego jako takiego nie mam, acz gospodarstwo prowadzę już z 15lat.  Wiem, że trzeba mieć ileś tam wymaganych punktów, pytanie czy z tego się coś uciuła. W ODR gośc powiedział, że będę musiał tez dokupić 10% pola i pewnie punktów nie zdobędę.

Opublikowano
9 godzin temu, Radek333 napisał:

Ja mam swojej ziemi 3 ha tylko ze uprawiam wczesne warzywa pietruszka seler marchew i por i esu teraz mi wychodzi koło 20 tys , myślałem złożyć teraz wniosek na modernizacje bo doszło mi miesiąc temu 5 ha ziemi w dzierżawę mam  podpisaną umowę notarialną na 12 lat  . Chciałem wziąć pare maszyn i jakiś ciągnik , tylko ciekawe jak z tymi hektarami teraz czy będą liczyły sie tylko te moje 3 ha czy te nowe 5 ha i łącznie w tedy było by 8 ha .  

W Twoim przypadku liczy się całe 8ha

8 godzin temu, Dastan napisał:

Myśle nad zakupem rozsiewacza do nawozu, mam 37ha ale za 3 lata konczy się dzierżawa na 4ha, kilka ha mam na brata i sąsiada póki co bez papieru. 39 lat, skalany ZUSem :P. Wykształcenia rolniczego jako takiego nie mam, acz gospodarstwo prowadzę już z 15lat.  Wiem, że trzeba mieć ileś tam wymaganych punktów, pytanie czy z tego się coś uciuła. W ODR gośc powiedział, że będę musiał tez dokupić 10% pola i pewnie punktów nie zdobędę.

wiek nie więcej niż 40 lat w dniu składania wniosku plus punktowane wyposażenie do rozsiewacza i powinieneś mieć minimum albo i lepiej a w tym rozdaniu raczej minimum wystarczy aby dostać. wzrost o 10 % nie musisz robić kupnem pola są różne sposoby, w tych ODR-ach to chyba żałują tej dotacji ja też mam takie podejście w najbliższym ODR. 

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Gdybym chciał skladac na mgr oszar D, to czym najlepiej zwiekszac produkcje? Bo znajoma zony mówiła ze najlepiej dzierzawą. Czy sa jakies łatwiejsze sposoby bo z polem to w okolicy ciężko?

Są różne sposoby zależy od wniosku, można wielkością gosp. można wprowadzić nowe uprawy itp. Zależy też jakie są planowane inwestycje.

Opublikowano

Witam, nowa maszyna kosz przyjeciowy zrobiony przez firmę. Dostałem sama fv. Czy ona starczy do agencji we wniosku o płatność czy trzeba jakaś tabliczkę znamionowa? 

Opublikowano

Mam pytanko złożyłem wniosek na modernizacje na samym początku naboru , czy jest jakaś kolejność rozpatrywania wniosków i jak to w ramach czasowych wygląda ? zwłaszcza że przedłużyli nabór to pewnie nawet nie będą myśleć przeglądać ich przed zakończeniem naboru . 

Analogicznie pytanie mam o Młodego rolnika złożyłem na początku maja  kiedy się można spodziewać jakichś informacji ?> 

PS : nie jestem w gorącej wodzie kompany po prostu chciałbym wiedzieć jakieś mniej/więcej ramy czasowe jak to wygląda . Pozdrawiam 

Opublikowano
Palmiszon napisał:

Mam pytanko złożyłem wniosek na modernizacje na samym początku naboru , czy jest jakaś kolejność rozpatrywania wniosków i jak to w ramach czasowych wygląda ? zwłaszcza że przedłużyli nabór to pewnie nawet nie będą myśleć przeglądać ich przed zakończeniem naboru . 

Analogicznie pytanie mam o Młodego rolnika złożyłem na początku maja  kiedy się można spodziewać jakichś informacji ?> 

PS : nie jestem w gorącej wodzie kompany po prostu chciałbym wiedzieć jakieś mniej/więcej ramy czasowe jak to wygląda . Pozdrawiam 

Dla mnie w poprzednim naborze to po roku zaczęli rozpatrywać.Prawie już zapomniałem,że złożyłem....

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

ile placiliscie za wnioski? i czy później przy pozytywnej decyzji dopłatę bierze znowu jakąś ten co robił wniosek? tzn znowu zaplata doradcy za wniosek o platnosc

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
1 godzinę temu, szymonidas9 napisał:

Łącznie ponad 3k myślę że wyjdzie

Czy ponad 5pkt daje mi pewność że załapie się na obszar D? 

jak pula nie zostanie wykorzystana w całości to wystarczy poprawny wniosek i 1,5 pkt. a jak przedłużali nabór parę dni temu to coś koło 10% kwoty było wykorzystane więc jest szansa że 1,5 pkt wystarczy

Opublikowano

Z tego co się orientowałem to bardzo małe zainteresowanie I MR i Modernizacja - kto miał wykorzystać to to zrobił 

Opublikowano
15 godzin temu, Palmiszon napisał:

Ja swój wniosek złożyłem 21 lipca i już tydzień temu dostałem telefon z agencji z prośbą o uzupełnienie dokumentacji  w postaci dosłania planu sprzedaży płodów rolnych i rejestru środków trwałych więc chyba już zajmują się wstępnie tymi złożonymi w tym roku wnioskami 

Opublikowano
41 minut temu, Palmiszon napisał:

Z tego co się orientowałem to bardzo małe zainteresowanie I MR i Modernizacja - kto miał wykorzystać to to zrobił 

Jeszcze przy takich cenach co teraz są to nie ma się  co dziwić że ludzie ograniczają inwestucje🤔