Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, LUKASIU1983 napisał:

Instrumenty finansowe” mają pomóc „Modernizować” z PROW i pozwolić na zakup rzeczy używanych

Artykuły z farmera co wy na to 

Panie a czytać ze zrozumieniem umiesz? 

Jak zwykle rolnicy guzik dostaną. Całe te "instrumenty finansowe" są wsparciem dla banków a nie dla rolnika i jak ktoś słusznie stwierdził: jeżeli nie stać Cię na oborę to agencja pozwoli Ci szybciej zbankrutować"

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Np uzasadniajac zakup kosiarki pisalem ze kosze trawe 4-5 razy w roku takze minimalne wykorzystanie wychodzilo a ona ze w Polsce trawe kosi sie 3 razy. Z opryskiem na przenice to samo i tak po kolei ale finalnie wyszlo jeszcze jako tako, nie wolno im szybko opuszczać 

Jak oni Ci mówili że maszyna za duża to Ty dalej upierałeś się przy swoim czy powoli zmniejszałeś wielkość?

Z ciekawości, jaką szeroką kosiarkę wziąłeś na ile ha trawy? 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano
12 minut temu, sumek666 napisał:

Jak zwykle rolnicy guzik dostaną. Całe te "instrumenty finansowe" są wsparciem dla banków a nie dla rolnika i jak ktoś słusznie stwierdził: jeżeli nie stać Cię na oborę to agencja pozwoli Ci szybciej zbankrutować"

Dokładnie, tam nie ma mowy o kupowaniu na modernizację używanych maszyn tylko o tym że agencja będzie poświadczać gwarancyjnie przy kredycie na zakup maszyn do 5 lat

Czyli tak jak piszesz, szybciej zbankrutują ci co ich na kredyt nie było stać

Opublikowano

Damian

Cały czas przy swoim. Chciałem 2.8 i taka wziąłem ale zgrabiarka z 7.6 na 4.8 i przetrzasacz z 6.5 na 5.5. Trawy w rzeczywistosci 18 ale pod doplata 10 z czego 5ha oddalone o 50km 😊i na koniec jeszcze wpisalem ze na wszystkich ornych sieje poplon i to kosze. Przy okazji wykorzystanie pluga i brony talezowej wzroslo i w końcu zgodziła sie na 3+ obracane

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, sumek666 napisał:

To widzę że chyba z twoim wzrokiem jest coś  nie tak PRZECZYTAJ UWAZNIE CO  JEST NAPISANE PODSPODEM

Instrumenty finansowe” mają pomóc „Modernizować” z PROW i pozwolić na zakup rzeczy używanych

Opublikowano
6 godzin temu, LUKASIU1983 napisał:

Artykuły z farmera co wy na to 

Chyba nie czytales Artykulu, w nim chodzi o to ze bedzie finasowanie pozyczka pozwalajce na zakup uzywanego sprzetu a nie o tym ze bedzie to dopuszczone w modernizacji gospodarstw

Opublikowano
26 minut temu, SZKOPSSON napisał:

Chyba nie czytales Artykulu, w nim chodzi o to ze bedzie finasowanie pozyczka pozwalajce na zakup uzywanego sprzetu a nie o tym ze bedzie to dopuszczone w modernizacji gospodarstw

Ale ja nigdzie nie pisałem że to będzie z modernizacji gospodarstw rolnych

Opublikowano

Lukasiu wszystko w porządku z Tobą? 

Przeczytaj co ja napisałem a co ty mi odpowiedziałeś. 

Napisałem, że to jest korzystne dla banków ten "instrument finansowy" a Ty mi o używanych maszynach.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, sumek666 napisał:

A skąd Ci handlarze wezmą 5 letnie i młodsze maszyny? 

Słyszałem właśnie też o akcjach co wspomniał Biały. Sprzęt od wujka, syn od ojca, ojciec od szwagra. Tragedia. 

Ale druga strona medalu tego przekrętu to taka że niemieckie pieniądze zostały w Polskiej rodzinie zamiast pomnożone x 2 wrócić do niemieckiej fabryki.

4 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Trawy w rzeczywistosci 18 ale pod doplata 10 z czego 5ha oddalone o 50km

Kurde opłaci ci się jeździć na pole 50 km? To jakaś ojcowizna i sentyment czy co?

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Mimo to, nigdy niemiaszki z nami nie wygrają, za dużo cwaniaków i kombinowania w PL, mamy to we krwi :D

Opublikowano

Oczywiście że możesz. Jeszcze ładna liczbę punktów za to dostaniesz 

Opublikowano
6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Damian

Cały czas przy swoim. Chciałem 2.8 i taka wziąłem ale zgrabiarka z 7.6 na 4.8 i przetrzasacz z 6.5 na 5.5. Trawy w rzeczywistosci 18 ale pod doplata 10 z czego 5ha oddalone o 50km 😊i na koniec jeszcze wpisalem ze na wszystkich ornych sieje poplon i to kosze. Przy okazji wykorzystanie pluga i brony talezowej wzroslo i w końcu zgodziła sie na 3+ obracane

Ja uzasadnień kosiarkę w ten sposób że będę kosił łąki od kuzyna (oczywiście umową między nami ale na papierze) następnie żeby nie było że muszę się okazywać jakimiś fakturami to ja w zamian daje mu onornik. Z tego co kojarzę to się nazywała umową barterowa 

Lukasiu wszystko w porządku z Tobą? 

Przeczytaj co ja napisałem a co ty mi odpowiedziałeś. 

Napisałem, że to jest korzystne dla banków ten "instrument finansowy" a Ty mi o używanych maszynach.

Napisałeś czy potrafię czytać ze zrozumieniem więc ci odpowiedziałem nigdzie nie pisałem że to z mgr ani że to jest dotacja dla rolnika 

Sam się zastanów co tak naprawdę piszesz 

Opublikowano (edytowane)

Coś w tym jest. Bo gdyby Polak nie kombinował to byśmy językiem nazistów operowali

Sory że nie w temacie, ale chciałbym się zapytać: jaki język nazistów? Mówcie tak jak było czyli Niemców a nie nazistów. Jakoś wszędzie pisało po niemiecku, a na tramwajach pisało "Nur für Deutsche", a nie "Nur für Nazi", po co robicie Niemcom przysługę.

Edytowane przez dzikidaniel
  • Like 1
Opublikowano

Daniel

Hehe tego na początku próbowałem bo u ojca w poprzednich naborach to przechodzilo bez problemu i oczywiscie dostarczylem razem z wyjasnieniem umowe z panem xx ze będę kupował trawe na pniu z x hektarow + nr działki itd ale pani stwierdziła ze mam za mala obsade żeby kupić tyle trawy. Jak odpisalem jej ze ewentualna nadwyżkę balotow sprzedaje to dowiedziałem się ze nie przyjmuje takiego uzasadnienia bo według niej jest to dzialalnosc nie rolnicza a ,,handlowa''

Przy tych programach bardzo dużo zależy od rozpatrujacego przerabialem takiego co sam mowil co wpisac w uzasadnieniu aby dana maszyna przeszła 

Opublikowano
Dnia 28.01.2019 o 20:33, robertrolnik27 napisał:

Brona talerzowa a agregat talerzowy to dwie inne rzeczy za bronę są pkt a a agregat nie. Chciałbym agregat i nie wyciągnie się za niego pkt, komuś zaliczyli pkt za agregat?

Spróbuj to ominąć przez siewnik poplonów, w tabelce gdzieś coś 😉 jest o tym no chyba że taka opcja nie wchodzi w grę

Opublikowano

Zetorr. Masz racje ja dzisiaj dzwoniłem do innego prowadzącego i moj wniosek by według niego przeszedł. Ale u mojego już nie. Żeby nie było ten sam ARiMR. Jutro jadę na miejsce osobiście dopytać sie o co chodzi..ciekawe co sie dowiem. 😉słyszłem jeszcze takie hasło ze musza tnąć na maszynach. Bo minister obiecał ze kasy wszystkim wystarczy 😀.. a tu chyba lipa z tego będzie.. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Shaun napisał:

Spróbuj to ominąć przez siewnik poplonów, w tabelce gdzieś coś 😉 jest o tym no chyba że taka opcja nie wchodzi w grę

zamiast budowy zmieniam na: włóka, głębosz, siewnik poplonów, agregat talerzowy z siewnikiem talerzowym (mam nadzieję że zaliczą mi to jako uprawa i siew bezpośredni) no i nie punktowana zgrabiarka 

Opublikowano

jeżeli zarzucisz siewnik poplonów  na agregat to będą pkty. ja coś w tym stylu kombinowałem. zależy jeszcze czy chcesz agregat talerzowy z Siewnikiem Nabudowanym Talerzowym czy z hydropakiem i "zwykły" siewnik.

Opublikowano

Skoro już jest ten temat to mam we wniosku wpisaną bronę talerzową, bez punktów, nie mam nic napisane o hydropaki i czy agencja nie bedzie robic problemu jak wezme z hydropakiem?

Opublikowano

właśnie obrona talerzowa a agregat talerzowy to dwie inne maszyny i nie wiem czy uda Ci się to poprawić bo jak byś wpisał agregat talerzowy to może i był by za to jakiś ułamek punktu bo można by było uzasadnić że to do siewu bezorkowego

Opublikowano

Po telefonie do agencji w opolu juz całkiem zgłupiełem. Dwa dni temu dowiedziałem się od Pani że dostali informacje od kierownika który wrócił z narady że są już pewne pieniądze dla wszystkich. Dzisiaj dzwoniąc do innego pracownika w sumie kierownika jakiegoś działu na pytanie jak daleko wysyłane są poprawki dowiedziałem się, że mój wniosek jest poza limitem narazie.