Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w silniku mam turdus,w skrzyni i podnośniku agrol.Ogólnie próbuję lać takie olej są potrzebne a nie silnikowe do skrzyni cz tam podnośnika.

Ruscy to tak zaprojektowali, że do silnka i do podnośnika idzie ten sam olej. Słyszałem nawet opinie, że do hydrauliki w nowszych zachodnich ciagnikach niektórzy też zalecają lać olej silnikowy, bo ma podbne parametry, a dodatkow uszlachetniacze, choć ja osobiście tak nie robię

• Like 1
Opublikowano

@GoRAL1 tak,zalałem półsyntetykiem,silnik 400 mth po rk.Gwarantuje że mu nic się nie stanie,taki olej jest rzadszy zimą więc ma lepsze smarowanie niż

mineralny.Olej zmieniam co 100 mth,silnik czyściutki w środku.Nawet syntetyk można lać.Ten GM kupiłem po okazyjnej cenie,55zł za 5 l.

Opublikowano

Mam nowego Ft i fabrycznie był zalany skrzynia z podnośnikiem i silnik jednym gat oleju i teraz dużo innych marek też ma jeden olej w ciągniku i aby muc podpinać przyczepę władka zalałem hydraulike też tym gat oleju co Ft a jeden kolega z forum zmienia w skrzyni władka co 300 mtg to przesada w naszym z 1979 roku wymienili w skrzyni po pierwszym roku i chyba raz dolałem z liter i jest ten sam do dziś mam ok 5 tyś mtg ostatnio sprawdzałem ma kolor brązowy jak zalany byłby niedawno i czysty ,władki mają dobre skrzynie tryby nie opiłkują olej praktycznie nie zagrzewa się w naszej 60 tce po kilku latach masz olej z opiłkami czarny kolor i skoki temperatury

Opublikowano

Po ilu mtg robiłeś remont skrzyni i jakie były objawy co się działo że musiałeś u mnie lekko nie miał władek dużo robił z turem i jak sadziłem kilka ha ziemniaka to 1 bieg blokada pełen gaz i 5 radeł dociążonych aby dobrze obrobić redliny w siewniku też miał co robić jak było twardo do dawałem 5 a jak miękko to 4 bieg

Opublikowano

Mi też się wydaje, że jak na władka to te minimum 1000 mtg można robić na jednym oleju w skrzyni pewnie większość ma olej od nowości do póki nic w skrzyni nie siądzie. Ja w tym roku pozmieniałem wszystko co się tylko dało wszędzie: silnik co 100 mtg, pompa wtryskowa co 40- 50, hydraulika, kolumna kierownicza, przystawka pompy hydraulicznej, zwolnice , skrzynia biegów,

Opublikowano

Od kiedy olej silnikowy można wlewać do skrzyni przekładniowej czy hydrauliki ? :o

Od początku jak produkują Władymirce. Oryginalnie silnik i układ hydrauliczny zawsze był zalewany tym samym olejem tyle, że ruskim. Potem to już różnie u różnych właścicieli bywa. U mnie zawsze tak było i zawsze tak będzie w T-25, że bęedzie olej taki sam.

Opublikowano

Rosjanie zalecali olej silnikowy do hydrauliki dla twgo aby można było bezpiecznie używać podnośnika w bardzo niskich temperaturach ,a po rozgrzaniu nie tracił swoich właściwi

Opublikowano (edytowane)

dokładnie jak kolega wyzej pisze..

ale wymiana oleju w silniku co 250-300mtg w dodatku kiepskiego oleju falco niczym dobrym się nie skończy

pzdr

Edytowane przez hacki
Opublikowano

No 300mth to trochę za dużo, właściwie to albo raz w roku albo po max 150-200mth. Superol Falco czyli CD miałem w C-360 i powiem, że rewelacji nie ma. Chodzić chodził ale Turdus pewniejszy. Ten Falco trochę lepszy od Superolu CC ale te 5-10zł na 5l różnicy wielkiej nie robi więc lepiej Turdus.

Opublikowano

Warto zimą zwłaszcza jak co dzień albo często odpalacie mieć to minimum 10W -40 bo pierwsza liczba jak wyższa to masz nie olej a masmix przy -20 ,a latem to druga liczba 40 to dobry a jak bierze olej można jeszcze pojezdzić kilka lat na 50 a jakiej firmy jest to mniej ważne

Opublikowano

Masz racje że półsyntetyk tylko wlej sobie 15w i 10w do butelki i postaw na mrozie tu masz olej tam już jak gęsty miód i jak uda się odpalić -20 np to silnik 15w nim zacznie smarować trochę potrwa ,ja kiedyś też zwykły superol od może 5 lat Agrol 10W-40 i ok