Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FAO mam 270,280.

Tak jak piszesz, przy tych 400 kg to i tak bilans składnika będzie ujemny przy większym plonie. Zubozamy tym samym stanowisko. Szczęście że słoma zostaje. 

Od dłuższego czasu studiuje temat zasobności gleby. Wychodzi na to żeby podnieść trwale zasobności to trzeba ładować ogromne ilości nawozow mineralnych PK a to kosztuje. Co innego obornikiem itp taniej choć też swoje kosztuje.

Czasem pole ma kiepskie wyniki zasobności i pH a potrafi pozytywnie zaskoczyć. Takie to jest rolnictwo. Praktyka często rozmija się z teoria. Nawozic trzeba nie idealnie a wystarczająco dobrze.

Opublikowano

Jeżeli już to na sicie (ekonomicznie)na paletach przykrytych płótnem i wentylator .Jeżeli ma być bez pleśni - nawet na przyczepie ale samo leżakowanie raczej nie .Jeszcze jest opcja aby wymieszać kukurydzę do 25% wilgotności ze suchym zbożem ale do 10% kukurydzy i co jakiś czas przedeptać - to sposoby z lat 80tych

Opublikowano
Dnia 5.01.2021 o 15:40, adamson330 napisał:

Przedplonem w większości była facelia i trochę QQ ziarnowej. Zasobności K2O niskie do średnich. Myślisz że te 160 kg K2O to za dużo? Już nie pamiętam ale chyba na tonę ziarna że słoma QQ zużywa 30 kg K20. 

Jak bym miał nawozy to nawet teraz bym siłę kornkali. Mocznik  7-10 dni przed siewem.  Też uważam że właśnie mocznik jest najlepszym nawozem azotowym pod QQ. Rozkłada się powoli do formy amonowej i azotanowej. Jest dostępny przez cały okres wegetacji. A nawet jak woda go wmyje głębiej to i tak roślinę po niego sięgnie.

Stosowales już ten licznik stabilizowany? Jest sens? 

U siebie stosuje mocznik bez dodatku n lockow od dwóch lat cała ilość idzie przedsiewnie pod uprawę. Nie narzekam na plony. Osobiście idzie 350kg mocznik 300 Korn kali 150-180 fosforan amonu. Jeden wjazd z mikro i temat zamknięty

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 14.01.2021 o 19:20, grnowaczyk napisał:

suszył ktoś kukurydzę po przez leżakowanie w suchym miejscu rozsypane płytko. mówię tu o małej ilości na potrzeby własne (3-4t)

Mój sąsiad próbował, i słabo to wyszło.  

Opublikowano

Kopala ropa więc jak to po niej ziemia zbita, a boja sie płytko uprawiać zeby potem sie qq męczyła w zbyt zbitej glebie, chyba ze sie myle i az tak bardzo pulchnej gleby kukurydza nie potrzebuje. 

Opublikowano

Akurat QQ ze wszystkich roślin potrzebuje najbardziej przewietrzoną glebę -ale jak to zrobić nie przesuszając nie mam pojęcia.Na części pól idzie głębosz flow a lekkie ST 

Opublikowano

Mieć kogoś do pomocy kto zaraz za tobą będzie jeździł wałem uprawowym. Robiliśmy tak. Ziemia ruszona, nawóz wymieszany, i od razu przerwane parowanie. Po wale dopiero facet siał siewnikiem.   

Opublikowano
Dnia 5.01.2021 o 20:17, adamson330 napisał:

FAO mam 270,280.

Tak jak piszesz, przy tych 400 kg to i tak bilans składnika będzie ujemny przy większym plonie. Zubozamy tym samym stanowisko. Szczęście że słoma zostaje. 

Od dłuższego czasu studiuje temat zasobności gleby. Wychodzi na to żeby podnieść trwale zasobności to trzeba ładować ogromne ilości nawozow mineralnych PK a to kosztuje. Co innego obornikiem itp taniej choć też swoje kosztuje.

Czasem pole ma kiepskie wyniki zasobności i pH a potrafi pozytywnie zaskoczyć. Takie to jest rolnictwo. Praktyka często rozmija się z teoria. Nawozic trzeba nie idealnie a wystarczająco dobrze.

to jak to w koncu jest czy kukurydza uprawiana na ziarno gdzie słoma z kukurydzy zostaje i to spora masa , to poprawia glebe w zasobnosc prochnicy czy jednak mimo tej masy bilans prochnicy sie zmniejsza ? 

bo mi sie wydaje ze po kukurydzy na ziarno gdzie słoma zostaje to jednak bilans próchnicy w glebie sie zwieksza , siałem u jednej znajomej pszenice na polu na którym sieja od wielu lat głownie kukurydze na ziarno i słoma zostaje , to gleba taka inna jest bardzo pulchna a od lat tam jest tylko kukurydza na ziarno i nieraz zmieniana ze pszenice zasieją i tez słoma z pszenicy prawdopodobnie zostawała , wiec to jednak cos działa

Opublikowano (edytowane)

Dokładni tak. Kukurydza zostawia bardzo dużo resztek która podniosą poziom próchnicy ale sa też straty. Bilans może być różny. QQ siejemy późno i w szerokie rzedy. Idealne warunki dla erozji wietrznej i wodnej. Przy orce straty będą duże, przy siewie w mulcz mniejsze, a najmniejsze w Strip Tillu. Myślę że tak czy siak bilans materii organicznej w QQ ziarnowej jest raczej na + poza skrajnym przypadkami. 

Próchnica a składniki NPKMgCa itd to jeszcze inna sprawa. Tu trzeba nawozic bo z pola bardzo duże ilości ziarna wyjeżdżają. Bez dobrego nawożenia mineralnego "wydoimy" pole z ww składników.

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
4 minuty temu, adamson330 napisał:

Dokładni tak. Kukurydza zostawia bardzo dużo resztek która podniosą poziom próchnicy ale sa też straty. Bilans może być różny. QQ siejemy późno i w szerokie rzedy. Idealne warunki dla erozji wietrznej i wodnej. Przy orce straty będą duże, przy siewie w mulcz mniejsze, a najmniejsze w Strip Tillu. Myślę że tak czy siak bilans materii organicznej w QQ ziarnowej jest raczej na + poza skrajnym przypadkami. 

Próchnica a składniki NPKMgCa itd to jeszcze inna sprawa. Tu trzeba nawozic bo z pola bardzo duże ilości ziarna wyjeżdżają. Bez dobrego nawożenia mineralnego "wydoimy" pole z ww składników.

Jeśli rok w rok QQ będzie to nie wydoisz. Ja rok w rok mam kukurydze co roku nawożenie prawie takie samo, a zawartosc skladników poszła w góre

Opublikowano
7 minut temu, adamson330 napisał:

to jest wiadome ze pod kukurydze trzeba duzo nawozów dawac jak chce sie miec dobry plon bo kukurydza jest roslina bardzo wymagajaca nawozenia ,tylko mnie to ciekawiło jak jest z tym bilansem prochnicy bo kiedys czytałem na necie artykuł jakiegos profesora co twierdził ze i  kukurydza przyczynia sie do tego że bilans prochnicy w glebie jest ujemny 

5 minut temu, Murphys napisał:

Jeśli rok w rok QQ będzie to nie wydoisz. Ja rok w rok mam kukurydze co roku nawożenie prawie takie samo, a zawartosc skladników poszła w góre

a ja gdzie kukurydze czesto uprawiałem po sobie oraz czesto na tym polu była siana to w wynikach badan gleby  mi wyszło ze zawartosc fosforu bardzo wysoka , natomiast potasu niska i jak to wytłumaczyc gdzie niby w resztkach pozniwnych z qq to własnie potasu jest duzo , a fosforu mało 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 17.03.2021 o 22:01, warchest napisał:

to jest wiadome ze pod kukurydze trzeba duzo nawozów dawac jak chce sie miec dobry plon bo kukurydza jest roslina bardzo wymagajaca nawozenia ,tylko mnie to ciekawiło jak jest z tym bilansem prochnicy bo kiedys czytałem na necie artykuł jakiegos profesora co twierdził ze i  kukurydza przyczynia sie do tego że bilans prochnicy w glebie jest ujemny 

a ja gdzie kukurydze czesto uprawiałem po sobie oraz czesto na tym polu była siana to w wynikach badan gleby  mi wyszło ze zawartosc fosforu bardzo wysoka , natomiast potasu niska i jak to wytłumaczyc gdzie niby w resztkach pozniwnych z qq to własnie potasu jest duzo , a fosforu mało 

A jaka wygldala sytuacja zasobności przed monokultura kukurydzianą? 

Edytowane przez adamson330
Opublikowano
11 godzin temu, adamson330 napisał:

A jaka wygldala sytuacja zasobności przed monokultura kukurydzianą? 

tez cos podobnie było że fosforu duzo potasu mniej , i dawałem wtedy soli wiecej zeby podrownac ,

monokultura to raczej nie była bo ja tam 3 lata kukurydze sieje i zmieniam 

Opublikowano

Witam sieje ktoś kukurydze siewnikiem pneumatycznym kongskilde? Chodzi mi o przestawienie siewnika 6 rzędowego z buraków na kuku.. na ile rzędów 4 czy 5 da radę? Na jaką głębokość siejecie ? Gleba u mnie 4klasa glina.. żeby wysiać jednostkę 80tys/ha to jaki rozstaw w rządku? 

Czy zaprawiacie dodatkowo na wrony ?

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Stosował ktoś wsiewki roślin w uprawie kukurydzy? Jakie gatunki polecacie? 

niedawno widziałem na AF jak ktoś wsiewał chyba łubin i pokazał zdjęcia jak to wygląda