Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ja do belarusa 952 zapinam 3*40 kverneland obrotowy lub 4*30 zagonowy głębokość ok 23-27 cm jakim biegiem wykonujecie orkę ja polową 3 na żółwiu

Opublikowano

ludzie jak to czytam to głupieje naszą 60-3p ciągałem unię 3 razy 30 cm i na średniej klasy ziemi musiałem pilnować głębokości abym nie miał białej ziemi na górze a miałem tylko 47 koni białoruską spokojnie 4 razy 35 ,teraz niecałe 70 km ciągam 4 razy 30 cm i spokojnie jadę 7-8 km na godz wiadomo na glinie 1 skiba musi odejść ,a swoją drogą pamiętam sąsiad miał c-28 orał dwuskibowym miał to w sobie że musiał orać ponad 30 cm i tymi dwudziestoma paro konikami idealnie zaorał

Opublikowano

Nasz 952 ciąga atlasa trzy skibowego poszerzonego na ful jeżdzimy dwójką polową na zającu jakiś 7,5 km/h orka na 25 30 cm Trólką na żółwiu to ty STANK zbidu 6 km/h wyciągasz to na moje wolno

Opublikowano

my kiedyś ciągaliśmy MTZem 82 pług Unia 5*35 na klasie 3 i 4. bywało ze robiliśmy na 30 cm. jeździło się 3 polowa na zającu chyba ze było bardzo ciężko to na żółwiu i mamy sporo zieli gliniastej

Opublikowano

Na forum było zdjęcie MTZ-a 82 który orał na szerokość 2m zagonowym pługiem.

@piotrb14 co ty się tak piłujesz,wyluzuj chłopie,jak już pisałem nie mam gliny a na tym co mam orze MTZ-em 820 z pługiem 4x45.

Opublikowano

Dzisiaj orałem pod burak belarusem 920 z staltechem 4x40 na 4a. Po wjechaniu w pole i zagłębieniu pługa strasznie ciężko szło że 2 żółw nie chciał iść. Wypoziomowałem dokładnie pług i ustawiłem punkt uciągu i bez problemu 3 żółw 1600obr 6km/h szedł. Dla mnie więcej nie potrzeba pod oziminy orze 7,5km/h czasem nawet 8,5km/h obr daje 1600-1800max. Ziemie mam średnie oczywiście gdybym miał glinę ten pług byłby za duży ale nie mam i taki zestaw jak najbardziej daje rade. STANK chyba 2000 obr dajesz?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jak czytam że 95 koniami jeździsz na glinie i orzesz 30cm x pługiem 4x40 to śmiać mi się chciało... komu wy takie kity wciskacie.

W innym temacie sam pisałeś, że ciągnikiem 100 KM ciągniesz 4x40 na 35 cm ze sporą prędkością...

Opublikowano

U mnie 1025 jezdził w tym roku na jesień z piątkami (5x25) na ok 20-24cm to bywały kawałki ze ani 4x4 ani blokada nie pomogła bo uciągu brakło, ale niektorzy mają racje ten sam pług na lekkiej ziemi moge ciagnąć 10-12km/h....wiec widać różnorodność gleb...

Opublikowano

u mnie c 330 (fakt że nowe opony i konkretnie dociażony przód bo codziennie nosi bele kolcem, ale z 4x30 ogródek wyorała, zawstydziła lampka także myślę że belarus to powiniem z 10x30 ciągnąć żeby się nie zawstydził :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

do mojej 4*30 mam 5 korpus który leży pod wiatą i rdzewieje po przykręceniu mam 150 cm i tak hektara na głęboko szybciej nie zaoram 952 2 polowa na żółwiu z góry 3 a 4 latam sobie biegów nie redukuje sprzęgłem nie szarpie kołami nie obraca dymu 0 3 p żółw mówimy o ciężkiej głębokiej orce bo orka około 20 cm to 2 polowa śmiga z8 km/h alternatywom jest pług 4*35 ja takiego nie mam ostatnio przeszedłem na 3 obrotową 3*40 z początku nie miałem przekonania ale teraz nie żałuje dobrze się zagłębia a orka na tej samej głębokości idzie dużo lżej niż 4 zagonową ale też 3 p żółw zawsze zostawiam 20% mocy bo ten pług ciągnie 0koło 75km a 15 jest w zapasie a 2000 obr żeby szybciej jechać wolniejszym biegiem a jak robicie orkę 4*40 na 1600 obr to obciążacie silnik w100% i jak trafi się plac zwięzłej ziemi lub pochył to co wtedy dodajecie gazu czy redukujecie bieg

Opublikowano

Nie uważam aby wtedy silnik był obciążony na max bo jakby był max to by dymił i na większe obroty nie wszedł. Silnik ładnie pracuje przy tych obrotach i zero dymu. Daj bieg wyżej i mniej gazu a prędkość będziesz miał tą samą i krzywda silnikowi się nie stanie i mniej spalisz na tą samą robote.

Opublikowano

każdy ma inne ziemie każdy ma inne ukształtowanie terenu itp. Jeżeli jest ciężko do daje się te 2 tys obr. bo lepiej jak ma więcej obrotów niż jak ma ich za mało. w tym roku zjeżdzone strasznie buraczysko orałem 5km/h 2 tys obr z pługiem 4x40 i głębokość około 25 cm. ciężka glina ....

Opublikowano

Ja mam mtz 82 i dość ciężką ziemię i teren górzysty. Pług 4x35 i nawet nie ma problemów z orką(bez dymu), a pług idzie ramą po ziemi. Wiadomo gdzie bardzo mokro to nie idzie ale normalnie to orze się elegancko. Wcześniej gdy 3p orałem to robiło tym samym taką ,,średnia'' głęboką orkę.Myślimy o 4x40. Ale to tylko plany.

Opublikowano

Ja miałem mTZ 82 i pług 4x35-40 to różnie raz na 4 orałem a niekiedy na 3. Jak nie raz 4 wbiłem w ziemie to nic więcej nie zrobiłem na polu. Dobrze że miałem możliwość podniesienia 4 skiby i orałem na 3 kiedy chciałem. A 4 była podniesiona i dociążała. Ale na lepszej ziemi to 3 i więcej nie było mowy. Głębokość 20-25. Z turbo to powinien dać rady ale to różnie bywa. Wszystko zależy od ziemi.

Opublikowano

panowie ja mam pronara ale z tego co widzialem u znajomego to jest wszystko to samo i ja u siebie oram w ziemiach od V od III to pronar 82a tj.82KM idzie elegancko z akpilem 4x40 i silnik ma jeszcze duży zapas mocy znajomy jak zapioł muj pług do swojego belarusa to siadał no ale koła miał bardzo wąskie teraz kupił szersze to idzie bez problemu

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/281320-akpil-4-skibowy/

Opublikowano

Znajomy ma Polski taki pług. Jakoś orze ale nie ciekawie to wygląda. 1614 z 4 skibami ma co robić, a jakość względna. Jest tu taki temat i jak pokazywali zdjęcia orki to ładnie wyglądało. tyle ze to był jakiś zachodni. Był na allegro w tamtym roku 5 skib krone, za 10 tyś. Trochę się ogłaszał. Na ładnego wyglądał.