Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.03.2018 o 08:38, Rolnik1973 napisał:

Zamówione

Salmag 990

Potafoska 850

Wapniak kornicki 420

Worki brutto

Zestaw "prawdziwego rolnika" z polskiej wsi :D Salmag ma duże straty azotu siany pogłównie ale względnie tani. Potafoska - warta składem 30% mniej niż jej cena ale sie posypie bo też tania za "metr".  Wapno po 400 i więcej za tone - "bo mi sie lejkiem lepij sieje panie" i "500kg na ha i panie tak rośnie że hoho"

Edytowane przez pawelol111
  • Like 5
  • Haha 8
Opublikowano
2 godziny temu, pawelol111 napisał:

Zestaw "prawdziwego rolnika" z polskiej wsi :D Salmag zakwaszający glebe ale względnie tani. Potafoska - warta składem 30% mniej niż jej cena ale sie posypie bo też tania za "metr".  Wapno po 400 i więcej za tone - "bo mi sie lejkiem lepij sieje panie" i "500kg na ha i panie tak rośnie że hoho"

dlaczego twierdzisz ze salmag zakwasza to ma skład taki jak yara can

http://www.yara.pl/crop-nutrition/products/yarabela/6130-yarabela-extran-27-can-Remove/

https://nawozy.eu/nawozy/azotowe/salmag.html

Opublikowano
Dnia 1.03.2018 o 18:18, Uziu92 napisał:

ja brałem koniec listopada to widzę wg tego co podał kolega to wszystko poszło praktycznie 100 zł na tonie do góry, jedynie NPK cena niewiele się zmieniła.

Ja gdybym sprzedał w żniwa rzepak to bym był 100 zł na tonie do przodu nie mówiąc o zamrożeniu kapitału dobry handlarz w tym czasie pomnożyby to pewnie razy 10 ;)

Opublikowano
13 godzin temu, Pajej napisał:

Bo zawiera także formę amonową NH4+ która podczas utleniania oddaje zakwaszający H+?

I jeszcze może wypierać z kompleksu sorpcyjnego inne zasadowe kationy. Zwłaszcza gdy zastosujemy jednorazowo dużą dawkę nawozu.

A tobie pewnie chodzi o Ca i Mg które coś tam neutralizują te ujemne w.w. skutki. Może i neutralizują ale czy zawsze w 100%, to zależy od wielu czynników.

Opublikowano
23 minuty temu, pawelol111 napisał:

Taka kreda w bigbagu bardzo dobrze odchudza portfel. Za 3 t po 400 za tone będziesz miał 12 ton kredy sypkiej luzem. Skład ten sam obyś suchą kupił.

Kreda granulat w big bagu kosztuje 250 a nie 400. 400 to za worki po 25kg, nikt darmo nie będzie workował.

Opublikowano
14 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kreda granulat w big bagu kosztuje 250 a nie 400. 400 to za worki po 25kg, nikt darmo nie będzie workował.

Płaciłem 91 zł brutto za krede luzem z dowozem, nikt za darmo nie bedzie woził.

Opublikowano
8 godzin temu, damianzbr napisał:

Bo zawiera także formę amonową NH4+ która podczas utleniania oddaje zakwaszający H+?

I jeszcze może wypierać z kompleksu sorpcyjnego inne zasadowe kationy. Zwłaszcza gdy zastosujemy jednorazowo dużą dawkę nawozu.

A tobie pewnie chodzi o Ca i Mg które coś tam neutralizują te ujemne w.w. skutki. Może i neutralizują ale czy zawsze w 100%, to zależy od wielu czynników.

ludzie ogarnijcie się wszyscy bo każdy nawóz azotowy zakwasza glebe każdy! tylko każdy w innym stopniu najbardziej siarczan amonu tuz po nim mocznik saletra i rsm bujdą jest że rsm nie zakwasza. a te wapń i mg tzn śladowe ilości w saletrach i saletrzakach to praktycznie nie dostępne dla roślin to tzw wypełniacze bo kupujesz worek 25kg a w nim 8,5kg azotu.

Opublikowano
48 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wapniak koszelowski po 230 na podwórku w tamtym roku 

Opublikowano
9 godzin temu, damianzbr napisał:

kolego ale ja porównuje oba nawozy i większych róznic nie widze oba maja forme amonową i azotanową

Opublikowano (edytowane)

ELO ! panowie i panie przedstawiciel polecił mi nawóz Luboplon Kalium zamiast Kron-Kali w dawce 200kg/ha, nie mają na składzie KK i dlatego ten polecił. Stosowaliście ten nawóz ? 

Edytowane przez Adrian955
Opublikowano

Panowie jak wygląda sprawa z nawozem ultra 8, granula nie kruszy się podczas siewu i odbiega coś w działaniu od polifoski?? A druga sprawa co powiecie o elplon 5-15-30? 

Ultra 8- 1640 z terminem

Elplon - 1650  z terminem

Opublikowano

Na forum panuje przekonanie  że mocznik zakwasza glebę, a to chyba jedyny produkowany nawóz nie zakwaszający-- za komuny była jeszcze produkowana

Woda AMONIAKALNA    która też była zasadowa tak jak mocznik.

Na potwierdzenie można wsypać  różne nawozy do słoiczków i zalać wodą, roztwór mocznika będzie  gorzki (zasadowy), a inne nawozy będą kwaśne-sam sprawdzałem.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v