Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to ,,agrosulkę,, luzem sobie kupiłem po 10 zł/t +  transport patelnią :D

Więc nie powiedziałem że nie polecam gipsu, nie polecam przepłacać za niego np po 200zł/t

Opublikowano

Ja miałem ofertę po 90zł/t w bagach 1t. Tylko że to nie Agrosulca, ale skład taki sam zrezygnowałem się jak dowiedziałem się że to gips. Tanio można siarkę wrzucić pod rośliny siarkolubne?

Opublikowano

Prof. mówi tak, żeby na jego koncie się zgadzało, a nie to jakie są fakty. Podobnie myślę rzecz ma się z wapnem or cal gdzie cena powala, a gdzieś wyczytałem, ale podobny skład ma jakiś "nawóz" produkowany z odchodów komunalnych o ile się nie mylę i kosztuje kilkanaście razy mniej. Dlatego na reklamowane buble trzeba mieć uwagę. Sam kiedyś kupiłem agrosul za 90 zł/t i teraz żałuję, że to stosowałem

Opublikowano
5 godzin temu, JozB napisał:

Prof. mówi tak, żeby na jego koncie się zgadzało, a nie to jakie są fakty. Podobnie myślę rzecz ma się z wapnem or cal gdzie cena powala, a gdzieś wyczytałem, ale podobny skład ma jakiś "nawóz" produkowany z odchodów komunalnych o ile się nie mylę i kosztuje kilkanaście razy mniej. Dlatego na reklamowane buble trzeba mieć uwagę. Sam kiedyś kupiłem agrosul za 90 zł/t i teraz żałuję, że to stosowałem

Takie coś jak or cal to dają darmo na poniektórych oczyszczalniach, a nawet zdarzają się takie co za darmo ci na pole przywiozą.

@JasonWW w sumie nie ma się czym chwalić.

Opublikowano

Bzdury opowiadasz badałem temat osadu,

Przywiozą ci ale przez trzy lata nie można produkować żywności ani paszy i dwa razy badania gleby przynajmniej, i u nas tego pilnują!

Opublikowano
4 godziny temu, Zapracowany napisał:

Bzdury opowiadasz badałem temat osadu,

Przywiozą ci ale przez trzy lata nie można produkować żywności ani paszy i dwa razy badania gleby przynajmniej, i u nas tego pilnują!

Że ja bzdury opowiadam? W którym zdaniu konkretnie? Bo wyskoczyłeś jak filip z konopi i nie wiadomo o co chodzi.

Opublikowano

Chodzi o osad, nie taka prosta z tym sprawa, że przywiozą ci za darmo na pole i już masz or kal

Opublikowano (edytowane)

W którym momencie powiedziałem że zwykły osad po wirówce to or kal?

Ja powiedziałem że osad który przejdzie konkretny ciąg technologiczny podobny do technologi uzyskiwania or kal niektóre oczyszczalnie za darmo oddają. Więc nie powiedział bym że bzdury, bo ja nigdzie nie pisałem o żadnym osadzie który jest kwalifikowany jako odpad, tylko o czymś co ma certyfikat nawozowy, właśnie takie coś można za darmo dostać jak podstawisz swoją taczkę. A na pole przywiozą za darmo po za sezonem jak im się nie mieści, a w sezonie za śmieszne pieniądze przywiozą.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Czyli granulowany lub nie, ale z certyfikatem może za darmo lub pewnie niewielką opłata zastąpić or cal, który notabene kosztuje ze 700 zł? Stosował ktoś coś takiego? Skoro oczyszczalnie to udostępniają, cukrownie w formie wapna defekacyjnego, to może jeszcze jakieś zakłady, które produkują odpady mają coś podobnego.  Ktoś coś:D

Opublikowano (edytowane)

Kolego, właściwości orcal są wręcz niebiańskie, ciężko będzie go czymkolwiek zastąpić.

O to cytat ze str. producenta:

Efekty działania nawozu OrCal®:

1. pH gleby 6,5-7,1 na gospodarstwie; wysokie plony z 1ha (zboża jakościowe, 100% konsumpcyjne)
  2. Stabilne plony (mimo suszy, gradu)

czyli jak widzisz, po zastosowaniu orcal grad ci nie starszy, noooo takich przywilejów to nawet u samego św. ojca rydzyka nie jesteś w stanie żadną gotówką wykupić.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Właśnie zagłębiłem się w lekturę o takich właśnie odpadach. Z ich stosowaniem wiąże się masa problemów, ale jak będzie certyfikat, tanio lub nawet za darmo jak pisałeś, to warte jest to spróbowania zamiast tego orcala. Po zastosowaniu papki z mleczarni żaden dzik nie zbliży się do mojego pola:D. Może właśnie orcal poprzez ten zapach odstrasza dziki. A ja myślałem, że jest w nim jakaś specjalna, wymyślona przez prof.Grzebisza formuła naukowa

Opublikowano (edytowane)

Byłem dzisiaj w 2 punktach sprzedaży oddalonych od siebie o 10 km.

Centrum wlkp. Ceny brutto przy zakupie 1 tony. 

Saletra 34% 1100 zł - 1115 zł 

Saletrosan 26 % 1020 zł - 1130 zł 

K+S KK 1120 zł- 1180 zł 

K+S kizeryt 1190 zł 

Caldena kizeryt 1140 zł 

NPK 6 1450 zl 

Polidap 1806 zł - 1920 ZŁ 

Mocznik 1300 zł - 1370 ZŁ 

RSM 32% 820 zł-920 zł 

Wszystkie polskie oprócz K+S ;)

Zauważył ktoś różnice w działaniu pomiędzy Pulrea a mocznik.pl? 

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Według mnie ten z Polic minimalnie grubszy i na pewno mniej pyli. Policki lepszy do oprysku, mniej przypala w teorii(mniej biuretu). Puławski ma za to ładniejsze worki ;)

Opublikowano

Koczas  wiesz jak sąsiedzi będą przechodzić to niech widzą te ładne worki i niech im głupio będzie. 

Babeczka mówiła, że niestety jest po 15 i grupa azotu nie pracuje i więcej info niż w folderze mi nie udziali. Aktualnie ma ceny takie same ale nie zawsze tak jest. I nie zawsze ma obydwa dostepne.

Opublikowano

Co do orcal to mialem zasCzyt wysluchac handlowca po czym pokazalem my wrota nie oponowal. Cud frakcja wapnia jak kreatyna DLA sportowcow Janis tam - mian wapnia odstrasza dziki I zwierzyne bo w duzej mierze produkowany jest z produktow utylizacyjnych z rzezni a tam wsYstko laduje w wapno I ktos wymyslil sposob any to sprzedac zawartosc wapnia jak pamietam 30%?

Opublikowano

Co do Orcal miałem kiedyś okazję przetestować , szału nie ma , niby dziki miały nie wchodzić a szły jak w sosnę.

Najlepiej zastosować zamiast tego jakąś kredę typu Polcalc bądź Wapniak Jurajski i cenowo ile lepiej wychodzi.

Opublikowano

Kolego miałem OrCal i niby taki cudowny , dziki odstrasza, a szły w pole jak w sosnę.

I ta cena prawie 800 zł tona  gdzie dobrej jakości kredę mam w granicach 400 zł tona .

Co do działania mała zawartość wapnia w stosunku do kredy prawie o 50 % .

Po co przepłacać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v