Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, master20002 napisał:

W Markowej gosciu miał, brałem pod rzepak, ale jak przywiózł mi kilka ton nie mając HDS-a to więcej nie brałem. Szkoda pleców, a żaden z pod sklepu nie chciał przyjsc.

Naprawdę? Wiele razy rozladowywałem  sam 10-15 ton ręcznie i jakoś dalej mam kręgosłup i nigdy mi nie przyszło do głowy żeby do takiej ilości kogoś wołać do pomocy

Opublikowano

Dajcie spokój,  ja zużywam około 15 ton rocznie nawozów i nie wyobrażam innego rozwiązania niż big bag. Jakiś maszt od widlaka do ciągnika za 1500 zł i po jednym sezonie się zwraca a plecy zdrowe. Problemem jest siewka, ale ja nie kupowałem przyczepy i pluga tylko w pierwszej kolejności siewka na 600 litrów i inna robota. Pomijając precyzję wysiewu w stosunku do lejka. A tyle żeby podnieść big bag i metr przeciągnąć to trzydziestki da rade.

Opublikowano

no to NPK w dół. Ja za ultre 8 placilem 1350 chyba brutto, za polifoske 8 1530 albo 1540 brutto w BB. Frajera się ucieło bo azot był tanszy jak teraz, a znowu w tamtym roku najtanszy był w listopadzie, za mocznik na pewno mniej jak 1000 zł placilem.

Opublikowano

Czyli wieloskładniki tanieją. Dziwna ta polityka marketingowa, jak sami handlowcy mówią  " nie kupuj wieloskładnika bo stanieje" Człowiek  się gubi  kiedy prawdę mówi a kiedy picuje.

Co do postów wyżej odnośnie rozładunku.  Tak jak koczas pisze - maszt od wózka widłowego super sprawa. A jak ktoś więcej robót wykonuje z paletami czy BB to wózek widłowy na gaz i bajka. Kiedyś śmiałem się ze znajomego, po co Ci wózek, dopóki dwa razy nie pożyczyłem. Za trzecim razem już stał mój w garażu i szczerze polecam.

Opublikowano

Ja w tym roku zamiast Kizerytu pod rzepak dam Caldene MacroSpeed Green dzięki czemu jestem 60zł/t na plus Green (960netto Kizeryt 1020netto), Saletra ZakSan 1020netto natomiast KK 980netto. Ceny Ampol-Merol.

Opublikowano

Nie wiem jak u Ciebie z pogoda ale w moim regionie przy takiej ilości opadów można powiedzieć, że dość ryzykowny zabieg ale nie twierdzę, że źle zrobiłeś. To się dopiero okaże.

Opublikowano

Długo myslałem i doszedłem do wniosku iż skoro potas daję pod pług i ma go nie wypłukać, to ten z kk zanim trafi do strefy korzeniowej to i wegetacjia ruszy na wiosnę. A jesli chodzi o opady , pada ale rowy i studnie suche.

Opublikowano

Posiałem npk pod zboża jeszcze we wrześniu a o sianiu nie ma mowy. Rowy powylewały jak na wiosnę, wszedzie woda, rury od drenacji nie wyrabiają, a tam gdzie nie ma drenacji, to nie da się nawet przejść.  Może ktoś wie, gdzie można kupić tanio saletre w podlaskim

Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku uważam, że nie ponieważ potas mam w wiekszosci na wysokim/bardzo wysokim poziomie. W KK dodatkowo jest siarka i magnez czyli pod zboża bardziej kompleksowy nawóz. Swoją drogą pod pszenicę chciałem Dalmag SK niestety były problemy z transportem mniejszej ilości i zrezygnowałem na rzecz KK.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

My co roku dawaliśmy polifoske 21 (21N i 35S) jakieś 250kg i dwie dawki saletry po około 250kg/ha. W tym roku kupiony saletrosan. Także pójdzie większa dawka saletrosanu i jedna dawka saletry. Zobaczymy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v