Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

agroutasz a masz ceny innych nawozów z emplexu słupca?

jescze mi podali cene na saletre 1200zł/t w workach i bb 1180zł ale czy polski to nawóz czy białoruski to nie wiem bo nie pytałem ale tak jak pisałem bb mocznika z białorusi to mają na placu po 1330 w workach już sprzedany i polski mocznik z polic worki 50kg 1410zł i mocznik 25kg puławy 1430zł z ale w grudniu odbiór , mi dowiozą gratis bo pszenice im odstawiam
Opublikowano

od kilku lat mam problem z jęczmieniem jarym.Po wschodach zaraz ginie to występuje tylko na jednym pole

Wie ktoś co należy zrobić

Problem nie w tym temacie ale najlepiej daj próbkę do stacji chemicznej to będziesz może wiedział w czym problem. Prawdopodobnie masz za kwaśną glebę w tym miejscu a jęczmień takiego odczynu nie toleruje lub brak magnezu.

Opublikowano

Problem nie w tym temacie ale najlepiej daj próbkę do stacji chemicznej to będziesz może wiedział w czym problem. Prawdopodobnie masz za kwaśną glebę w tym miejscu a jęczmień takiego odczynu nie toleruje lub brak magnezu.

To raczej nie jest wina braku Mg. Mam poziom Mg bardzo niski lub niski a pH 6,6-6,65, oczywiście muszę nawozić magnezem i plon jęczmienia jarego jest w porządku. Raczej jest to problem z zakwaszeniem.

Daj glebę do badania

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej i najtaniej to wapno w dawce podanej na wynikach badania gleby. Zrób badanie gleby (koszt niewiele ponad 10zł), a będziesz wszystko wiedział. Inne sposoby to tylko półśrodki.

Edytowane przez mtz82r96
Opublikowano

Mocznik 1480zł

saletra puławy 1250zł

saletrzak 1050zł

polidap2080zł

superfosfat granulowany756zł

polifoska6 1870zł

polifoska41670zł

sól 1500zł

ceny u nas na składzie w detalu brutto

Opublikowano

Kolego Koszos jeśli piszą, że nawóz posiada procentowo 3,5-10-20 to tyle powinien mieć. Osobiście też się waham czy brać w moim przypadku 3,5-10-15 bezchlorkowy z lubonia, czy kombinować z innymi firmami, gdzie ceny są znacznie wyższe.

Orientuje się ktoś po ile chodzi potas w formie siarczanowej ?

Opublikowano (edytowane)

co sądzicie o nawozach LUVENA, chodzi mi głównie o LUBOFOSKA 3,5-10-20 (NKP) cena to 1048zł wg producenta. Mam dylemat czy pod zboża jare (jęczmień jary) dać 500kg/ha tego nawozu po 250kg/ha polifoski 6 lub polifoski 8?? co byście poradzili i czy macie jakieś doświadczenia z nawozami LUVENA. oto link do strony producenta

http://www.luvena.pl...ik nawozów.html

500kg lubofoski =524zł (loco luboń)

100kg Polidapu+150kg soli potasowej=442zł (według cen jakie są u mnie w rejonie)

I masz to samo, i ile taniej. O lepiej przyswajalnym fosforze nie wspominając.

Edytowane przez jajonasz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v