Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, Ulman napisał:

Taka pokretna logika mnie  fascynuje. Coś muszę robić źle bo 250 na tonie nigdy mi jeszcze nie opuscili a biore pełne auta

Prawda jest taka ze tej wiosny azoty opusciły ceny . Niektórzy mieli nakupione droższego i usredniali cenę z tańszym ale w cennikach były wysokie ceny bo może ktoś niezorientowany kupi. Można liczyć na powtórkę takiej sytuacji ale moim zdaniem prawdopodobieństwo jest równe  ok 10%

Zle pewnie jest to ze kase mamy w kieszeni a nie w kopercie . i tu tkwi sekret. teraz jak bede jechal po nawóz to tylko z koperta . i 250 na tonie mamy do przodu jak nic

• Haha 4
Opublikowano
50 minut temu, solek01 napisał:

co to jest "Mocznik NWT" ? Chodziło o pulgran? 

Jest to mocznik z jakiegoś tam przesiewu czy coś takiego. Masz tam zarówno pył jak i mniejsze i większe granule. Zawartość azotu 44 %. W tamtym roku płaciłem coś w granicach 780-800 zł/t. 

Opublikowano
4 godziny temu, tyran3 napisał:

koledzy ja bym sie tak cenami na wiosne nie przejmował. Ja zawsze kupuje wiosną bo po prostu na jesień mam kredyty i kasy nigdy na to nie miałem. i zawsze ceny są chorendalne np. w tym roku cena wyjsciowa za saletre  wiosną 1250  brutto  a kupiłem po negocjacjach za równo 1000 zł ( wiec zobacie ile oni maja swojej marży, spuscili mi 250 zł jeszcze zarobili. Tylko jest jedna zasada jade do punktu  który daje najnizsza cene z  kasa w kopercie. I mówie ze  mam np. 1050 zł propozycje od kowalskiego i sie pytam czy zejdzie, bo płace odrazu namiejscu  i cena leci w dół aż miło. gorzej jak chcesz z odroczonym terminem płatnosci wtedy mogiła. A biore jakies 12 ton saletry i 5 ton innych nawozów wieloskładnikowych niekupuje bo swój gnój jest.

Mojim zdaniem teraz ceny sa sztucznie zawyżane  i kupowanie na gwałt bo wiosna drozej bedzie to głupota. 

Teraz to Cie chyba fantazja poniosła i to ostro albo już  dziś nie pij xD No chyba że punkt tak sztucznie cenę zawyża ale to raczej mało prawdopodobne. 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy do uściślenia ja tez bym kupował nawozy w lipcu ale nigdy w lipcu kasy nie mam, wiec to nie logika ale mus. a co do cen to wiecie jak to wyglada w praktyce???? 

w moich rejonach największym dystrybutorem  nawozów jest Wesołek, ampol- merol, agrolok. I powiem jak to na przykładzie wesołka wyglada ( choć nie od niego kupiłem) on kupuje nawozy własnie w lipcu całe składy ma zawalone nawozem i węglem normalnie  jak ma transport to całe składy pociągów  wjerzdzają na bocznicze i tiry na rampe. Reszte nawozów kupuje na kontrakty termionowe. On płaci za nawóz w lipcu mimo ze wyprodukują go dopiero  w listopadzie.

Reasumując on ma cene lipcową a potem im blizej wiosny aby cenniki podnosi ze niby nawozy drozeją.  i na wiosne ma mega przebicie na nich  i jak jedziesz do niego to cena np. jest 1200  zł jak biezesz 10 ton to na dzien dobry utargujesz  100 zł na tonie a reszte zalezy od gadki. oni naprawde mają z czego spuszczać 

Ja kupiłem po 1000 zł gdzie zajzałem w komputer  to widniała cena zakupu 930 ( lipiec) tyle tylko ze były to worki 50 kg- a kupowałem we pierwszych dniach marca cennik na tablicy 1250zł

tylko małe składy maja cene zakupu w kazdym miesiacu inną Najwieksi  zawsze lipcowa dlatego zakłady z produkcją nie nadązają wiosną bo  oni muszą np. 2 tys ton dostarczyć wesołkowi a reszta składów czeka za towarem i podnosi ceny 

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Tak szczerze  to się nie rozglądałem dalej jak 15km a w tych 15km to małe składy gdzie przywożą 24t i czekają aż się sprzeda. Nie szukałem jeszcze nigdzie indziej, okoliczne składy znam i wiem jak to działa. Np obecnie u mnie brak saletry w BB, saletrosanu, wapna w granulce. Ogólnie lipa, może ktoś zna dobrze wyposażony skład nawozowy w świetokrzyskim?

Opublikowano

gustaww napisał:

Tak szczerze  to się nie rozglądałem dalej jak 15km a w tych 15km to małe składy gdzie przywożą 24t i czekają aż się sprzeda. Nie szukałem jeszcze nigdzie indziej, okoliczne składy znam i wiem jak to działa. Np obecnie u mnie brak saletry w BB, saletrosanu, wapna w granulce. Ogólnie lipa, może ktoś zna dobrze wyposażony skład nawozowy w świetokrzyskim?

takie składy jak napisałeś omijać szerokim łukiem

Opublikowano

czemu omijac, czasami kupisz tam taniej niz w duzej firmie. Przykładowo zamówili auto saletry w lipcu, coś zostało i w lipcu jest drogie wzgledem konkurencji, ale jak towar nie zejdzie to w pazdzierniku/listopadzie u duzego bedzie juz saletra po podwyzkach a u niego po cenie lipcowej. Nawet doliczajac jego marze potrafi byc taniej niz w duzej firmie

Opublikowano
2 godziny temu, garek napisał:

to ta moja średnia cena za saletrę  730  netto chyba dobra wyszła :). Brawo bogaci co kupują po 1200. I poprawiają statystyki GA

Z tą ceną w lipcu to chyba przegrzałeś. 

43 minuty temu, tyran3 napisał:

Koledzy do uściślenia ja tez bym kupował nawozy w lipcu ale nigdy w lipcu kasy nie mam, wiec to nie logika ale mus. a co do cen to wiecie jak to wyglada w praktyce???? 

w moich rejonach największym dystrybutorem  nawozów jest Wesołek, ampol- merol, agrolok. I powiem jak to na przykładzie wesołka wyglada ( choć nie od niego kupiłem) on kupuje nawozy własnie w lipcu całe składy ma zawalone nawozem i węglem normalnie  jak ma transport to całe składy pociągów  wjerzdzają na bocznicze i tiry na rampe. Reszte nawozów kupuje na kontrakty termionowe. On płaci za nawóz w lipcu mimo ze wyprodukują go dopiero  w listopadzie.

Reasumując on ma cene lipcową a potem im blizej wiosny aby cenniki podnosi ze niby nawozy drozeją.  i na wiosne ma mega przebicie na nich  i jak jedziesz do niego to cena np. jest 1200  zł jak biezesz 10 ton to na dzien dobry utargujesz  100 zł na tonie a reszte zalezy od gadki. oni naprawde mają z czego spuszczać 

Ja kupiłem po 1000 zł gdzie zajzałem w komputer  to widniała cena zakupu 930 ( lipiec) tyle tylko ze były to worki 50 kg- a kupowałem we pierwszych dniach marca cennik na tablicy 1250zł

tylko małe składy maja cene zakupu w kazdym miesiacu inną Najwieksi  zawsze lipcowa dlatego zakłady z produkcją nie nadązają wiosną bo  oni muszą np. 2 tys ton dostarczyć wesołkowi a reszta składów czeka za towarem i podnosi ceny 

Małe składy kupują od dystrybutorów azotów a nie od zakładów. Dystrybutorzy maja ustalone limity jakie maja odebrać kazdego miesiaca z produkcji po cenniku na ten okres. Za wykonanie  budzetu mają okresloną premie roczną która często jest całym zyskiem.

Jedno pytanie jest dla całej sprzwy istotne . Czy kupiłes taniej jak w agroloku czy innej firmie czy tylko sie cieszysz bo utargowałeś te 250 pln.? 

• Like 1
Opublikowano

Ja powiem jak cała transakcja wygladało, pojeżdziłem, i podwoniłem po bodajże 12 składach  ceny wyjsciowe za jedną tone od 1230-70  potem do najtańszych pojezdziłem i powiedziałem ze chce 12 ton i 5 ton różnych nawozów( siarczany, maczniki , polifoski, pol- calk)   i u wesołka cena  ostateczna była 1090 zł( tablica 1230) ampor- merol 1050 a na końcu podjachałem do lokalnego ale dużego składu z kasą w kopercie i powiedziałem prosto z mostu ze ampol merol daJe  1050 i czy zejdzie koło tysiaca  to płace tu i teraz za wszystko. Gośc poszukał w komputerze i w workach 50 kg po 1003 zł albo w bagach z nowej dostawy 1120. wiec kupiłem taniej worki.

Opublikowano

mówiłem na początku marca jakoś, teraz sie nie wypowiadam bo   nie mam kasy. u wesołka na tablicy saletra 1150 brutto  w zeszłu piatek

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz78 napisał:

też tak zacznę robić  z Ampolem kilka lat handlowałem , i chyba mnie pozbadli , a chemirol ma u ciebie punkty sprzedaży?

Tomek punktu niema ani ampor , ani agrolok, ani chemirol sami przedstawiciele. Tylko chemirol i agrolok w marcu to mieli cene wyższą jak wesołek wyjsciową i za bardzo o upustach nie było mowy. a z ampolem była taka rozmowa ze jak na przelew 21 dni to 1150 a jak gotówa to 100zł zaraz mniej było. Poprostu trzeba szukać i nieraz sie taniej trafi tylko tyle ze raczej wory 50 kg których nikt nie chce bo dzwigać trzeba.  ja tez wole bigi ale za 100 zł na tonie moge wory wrzucać recznie do rozsiewacza.)))))

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz78 napisał:

od wesołka  bierzesz ?,ja ampol ale ostatnio cos utargować nic nie mogę,jedynie transport gratis ,

W lipcu różnica między AM a wesołkiem 100 zł i wielka łaska bo transport gratis ;)

Ja brałem od wesolka po 940 zł brutto z rozladunkiem a opuścili może ze 30 zł na tonie. 

Opublikowano (edytowane)

Bo wesołek jest cwany on swoje musi zarobić  i w lipcu daje małe upusty a potem wieksze bo on i tak nawozy ma po cenie lipcowej. w kazdym razie ja wiem ze wiosną od ceny wyjsciowej minimu 100 zł urwe u wesołka który tani nie jest i wole szukać gdzie indziej

oczywiście tez chciałbym kupować w lipcu nawozy)))))

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
13 godzin temu, garek napisał:

to ta moja średnia cena za saletrę  730  netto chyba dobra wyszła :). Brawo bogaci co kupują po 1200. I poprawiają statystyki GA

To ty dealer jesteś jak po tyle kupujesz saletrę

Opublikowano (edytowane)

W listopadzie 2017 płacilam za mocznik 1200 brutto na podwórku a pszenicę przedawalam po 700 brutto a obecnie przedaję pszenice po 900 brutto to z proporc ji jak kupie mocznik  po 1540 brutto to bedzie to samo

Edytowane przez Anetka1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v