Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

narazie to się duzo nasłuchałem o yarze, że lepsza rozpuszczalnośc, przyswajalność a w praktyce tego nie wypróbowałem jeszcze, chciałem na nadchodzący sezon nabyć nitrofoskę yara mila 20-7-10 lub 23-7-10 ale jest problme z dostępnością u nas a jak już są to drogie, bo całego auta nie wezmę, chciałem sobie ją zastosować na wiosnę aby zaopatrzyć w brakującą ilość P iK oraz dostarczyć N, bo chciałem podzielić dawkę P i K na jesień/wiosna i myślałem o nitrofoskach yary, ale nabyłem krajowy N.

Opublikowano

Nawozy zamówione do  tego już nawet doszedł RSM bo dopiero mieli dostawe na magazyn.

więc: Polifoska 6 - 1450 zł

Saletra Zaksan 940 zł

Ceny big bag brutto

RSM 26+3S - 710 zł brutto

W listopadzie dokupie  jeszcze tone Polifoski na wiosenne zasiewy Soi.

Opublikowano

Ja już RSM kupiłem drożej po 750 zł brutto ten z siarką. Lipiec i sierpien nie była go na składzie bo puławy konserwowali swoje machiny i była wstrzymana chwilowo produkcja RSMu. Ogolnie niewiele taniej mi wyszedł RSM niż saletra w przeliczeniu na czysty składnik. Raptem 0.05 zł różnicy czystego N miedzy jednym i drugim ale jest jeszcze dodatek siarki. Polifoska 6 już po 1550 zł nowy cennik a mi przywiózł po 1450 zł brutto - zamawiany w lipcu

Opublikowano

Stosował ktoś tarnogran PK 12-23 (CaMgS) pod zboże? Mam okazje kupić po 110zł/100kg. Niestety nie ma w tym nawozie żadnego azotu tak jak w Polifosce. Jest to coś warte? Myślałem jeszcze żeby może dodać trochę jakiegoś saletrzaku, choć zastanawiam się czy azot jest aż tak bardzo wskazany na jesień.

Opublikowano

Lepiej wapna podsypać weglanowego na rozkład resztek. Azot na wiosnę. Zboże nie potrzebuje na jesień za wiele azotu. Może i wigor ma większy po azocie, ale to w przypadku ostrej zimy może spowodować, że  i tak mimo lepszego samopoczucia  jest ryzyko gorszego przezimowania, a więc i mniejszych przychodów . Ja po qq często nie dawałem wapna, a nigdy azotu i zawsze pszenica na wiosnę nadrabiała względem tych co sypią polifoski na jesień. 

Opublikowano

Teraz to trochę za późno na wapno, nie zaszkodzi, ale i mało pomoże o ile gleba nie jest kwaśna. Trzeba było je rozsiać na słomę przed uprawą ścierniska, to by poprawiło rozkład słomy. W tej chwili wolałbym podać skromną dawkę mocznika w okolicy 30 kg N/ha, trochę podkarmi a nie rozhartuje roślin.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v