Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Soltys85 napisał:

Ja kupiłem na jesieni jałówki zamiast nawozów i nie narzekam, wiecej mleka, na nawozy mam a jałówki zostana....

No ja tez na jesieni zwiekszylem liczbe krow o 20 sztuk i nie kupilem ani jednej jalowki tylko poprostu nie sprzedalem swoich. A 60 zl na 24t to juz calkiem niezle. Lepiej miec 1440zl niz nie miec. Na handlu na gieldzie sie nie znam. Wiec lepiej zarabiac na tym co sie czlowiek zna. Bo mozna stracic a nie zarobic. 

Opublikowano
3 godziny temu, Jurek321 napisał:

To jest  saletrzak węgierski, równa twarda granula, u nas na każdym składzie tego opór.

U nas czyli gdzie mniej więcej?? Stosujesz inne rodzaje, jak wrażenia ??

Czytałem już nieco i mnie zaciekawiły a w lubelskim się jeszcze nie spotkałem.

Opublikowano

No a ja zawsze myślałem iż saletrzak to to samo co saletra tylko że zawiera 27% azotu plus wapń i magnez  no cóż człowiek całe życie może być w błędzie ale to forum jest jednal niezastąpione w swych radach

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Saletrzak to saletra w otoczce dolomitowej

Co po niektórzy uważają, że to dwa różne nawozy :)

No i tu pojawia się pytanie czy zastosowanie tańszego rozwiązania przynosi na pewno oszczędności. 

Znajomy kupił pierwszy raz przekonany, że to dobra i tańsza alternatywa dla naszych nawozow.( Nie mówię, że nie) 

Dlatego pytam czy ktoś miał z tym styczność i czy uważa, że niema różnicy.

Opublikowano
5 godzin temu, Shaun napisał:

U nas czyli gdzie mniej więcej?? Stosujesz inne rodzaje, jak wrażenia ??

Czytałem już nieco i mnie zaciekawiły a w lubelskim się jeszcze nie spotkałem.

Północne opolskie, śląskie.Azotu w granuli nie stosuję kilka lat, ale przed rsm go siałem. Granula wielkości tarnowskiego, tyle że twardsza i nie pylił.

Opublikowano
4 godziny temu, Bugii napisał:

A nie boicie sie tych rumunskich litewskich czy ukrainskich specyfikow?  Sprowadzane jest to luzem i u nas pakowane. A grom wie co oni sprowadza.

Polska konkurencja dba o to by tam się wszystko zgadzało:D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie są na pewno lepsze gdyby było inaczej to Grupa Azoty nawet by dotarła na ambony kościelne.Ja już od kilku lat stosuję nawozu wyłącznie z importy a nie kupuję od polskich cwaniaków którzy na zachodzie Europy sprzedają  po dużo niższych cenach niż w rodzinnym kraju dla rodaków i jakby ich okradali

Edytowane przez AleksanderX
  • Like 2
Opublikowano
17 godzin temu, soltys48 napisał:

Polska konkurencja dba o to by tam się wszystko zgadzało:D

Dokładnie ;) gdyby coś z tymi nawozami było nie tak to afera byłaby na całą Polskę. 
A poza tym to nasze to co od razu w worku produkują? Wiadomo, że najpierw jest luzem a potem pakują. 

Opublikowano

Ciekawi mnie ilu z Was robiło próby na zawartość % poszczególnych składników NPK w okręgowej stacji chemicznej. Fosfor bada się dwukrotnie: rozpuszczalność w wodzie i w kwasach. Koszt NPK kilka lat temu to około 500zł. Teraz chyba trochę drożej.  Wyniki badań inne od oferty handlowej!!!! Duże firmy tłumaczą się, że zbadały pierwszą partię towaru i mają na to dokumenty. Handlarze, nie są świadomi czym handlują i tutaj mówię o dużych firmach. 

Koledzy namawiam was do badania składu  % nawozów. Po dwukrotnym przejechaniu się na NPK stosuje tylko sól potasową i fosforan amonu który poddaje badaniom na zawartość tylko fosoru. I tak co roku. Nawozów azotowych i siarkowych nie badam.

Opublikowano

I tu się z tobą zgadzam jak kupujesz polskie to jest wskazane badać skład % na swój koszt  ale nawozy z importu są wielokrotnie kontrolowane przez polskie monopole nawozowe i tu nie ma najmniejszego ryzyka o skład procentowy skladników

Opublikowano
4 godziny temu, AleksanderX napisał:

I tu się z tobą zgadzam jak kupujesz polskie to jest wskazane badać skład % na swój koszt  ale nawozy z importu są wielokrotnie kontrolowane przez polskie monopole nawozowe i tu nie ma najmniejszego ryzyka o skład procentowy skladników

ja akurat przejechałem się na nawozach importowanych. O jakich monopolach mówisz podaj nazwy 

Opublikowano

w zeszły wtorek kupione saletra amonowa 1000zł, kreda nawozowa( polcalc) 460 zł mocznik 1295zł siarczan magnezu 1160 zł  cenny brutto z dowozem

Opublikowano

Ten siarczan to rozumiem że do oprysku, nie posypowy?

Ja w zeszłym tygodniu dobrałem paletę mocznika w workach po 1320, kilka BB superfosfatu 40% po 1350

Opublikowano

tak do oprysku siarczan i mącznik  w workach 25 kg , saletra w workach 50 kg bo w bigach to nigdzie teraz nie uzyskałem cenny ponizej 1100 zł  a wory były ze starych zakupów których nikt nie chciał bo kazdy woli bigi wiec skoro jest 100 zł upustu na tonie no to zdecydowałem sie te 10 ton przerzucić recznie  w końcu tysiak piechotą nie chodzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v