Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

koledzy, kilka lat temu robilem doswiadczenie z azotem na jednej dzialce o pow 6h (pszenica ozima): saletrzak, saletra, yara extran 27. Nawozenie, przedplon, ph, klasa ziemi, ochrona - wszystko to samo. Golym okiem bylo widac roznice miedzy saletrzakiem a yara. Mniejsza roznica w wygladzie miedzy yara a saletra. Plon wygladal nastepujaco: 

- saletrzak - 6,35t/ha

- saletra - 6,95t/ha

yara - 7,48t/ha wszystko koszone jednego dnia i wazone

Dawka czystego skladnika N=175kg/ha.

Lepsza przyswajalnosc azotu z yary niz z saletrzaku, i stad wlasnie roznica w cenie. Od tamtego czasu stosuje tylko nawozy z yary i coraz wiecej znajomych zaczyna robic to samo widzac jak wygladaja moje uprawy

Opublikowano

policzylem i zeby sie  nie oplacalo to yara musialaby byc sporo drozsza od saletry a jeszcze tak nie bylo. W tym roku kupilem w pazdzierniku po 840 netto kiedy saletra kosztowala ok 880 -900 netto. Do tego w can masz jeszcze wapn i magnez

Opublikowano
Dnia 16.01.2018 o 15:16, hardkor113 napisał:

Ja już w tym momencie na tonie saletry nie straciłem 100zł na tonie więc uważam że warto było

To są grosze

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na ceny płodów rolnych, nie mówiąc już o buraku cukrowym nawozy powinny kosztować dobre 300-400 zł mniej. Ciekawe dlaczego nasze nawozy idą do Niemiec po niższych cenach niż są sprzedawane polskim chłopom.

Ja yare 27 kupowałem po  870 brutto bodajże w lipcu. Od 3 lat stosuję zasadę, że trzeba uzbierać kasę na azoty i kupować w miesiącach letnich, a pk po sezonie jesiennym, w okolicach listopada, grudnia i wtedy można coś zaoszczędzić. Ale coś za coś, ktoś wtedy moimi pieniędzmi obraca przez okres paru miesięcy. Kilkuset takich jak ja i z samego obracania można sobie dom postawić:D

Edytowane przez JozB
Opublikowano

my przeważnie tak kupujemy, azoty w okolicy sierpień wrzesień, npk różnie w maju lub też w okresie letnim. Jeszcze nigdy nie było że potaniały jeszcze więcej jak 10-20zł/t. Także mozna powiedzieć że udaje się kupić tanio więc sporo kasy zostaje przy ilościach około 50t azotu i 50 npk.

Orientujecie się jak wygląda cena na Siarczan Magnezu siedmiowodny worki 25 lub 50kg?

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎22 o 19:46, cobrap napisał:

koledzy, kilka lat temu robilem doswiadczenie z azotem na jednej dzialce o pow 6h (pszenica ozima): saletrzak, saletra, yara extran 27. Nawozenie, przedplon, ph, klasa ziemi, ochrona - wszystko to samo. Golym okiem bylo widac roznice miedzy saletrzakiem a yara. Mniejsza roznica w wygladzie miedzy yara a saletra. Plon wygladal nastepujaco: 

- saletrzak - 6,35t/ha

- saletra - 6,95t/ha

yara - 7,48t/ha wszystko koszone jednego dnia i wazone

Dawka czystego skladnika N=175kg/ha.

Lepsza przyswajalnosc azotu z yary niz z saletrzaku, i stad wlasnie roznica w cenie. Od tamtego czasu stosuje tylko nawozy z yary i coraz wiecej znajomych zaczyna robic to samo widzac jak wygladaja moje uprawy

Z całym szacunkiem ale Twoje pisanie wygląda mi na kryptoreklamę lub dałeś się mocno naciągnąć sprzedawcy na YARĄ.  Formy azotu te same co w pozostałych nawozach, granula YARY nie rozpuszcza się rewelacyjnie (gorzej od saletry) więc czemu YARA lepsza i lepszy plon? Rozumiem różnice np. w środkach - inne formulacje itp. itd., ale w nawozach szczególnie azotowych nie ma różnicy...

Opublikowano

Zaden sprzedawca mnie nie namawiał. Wziąłem wtedy yare od kolegi, ktory ja stosuje i jakos specjalnie jej nie zachwalal. Powiedzial "wez i zrob sobie doswiadczenie a wnioski wyciagniesz po zniwach". Nikogo nie namawiam do stosowania, ja sieje i jestem zadowolony.

Opublikowano
4 godziny temu, koniu napisał:

my przeważnie tak kupujemy, azoty w okolicy sierpień wrzesień, npk różnie w maju lub też w okresie letnim. Jeszcze nigdy nie było że potaniały jeszcze więcej jak 10-20zł/t. Także mozna powiedzieć że udaje się kupić tanio więc sporo kasy zostaje przy ilościach około 50t azotu i 50 npk.

Orientujecie się jak wygląda cena na Siarczan Magnezu siedmiowodny worki 25 lub 50kg?

Kupiłem w styczniu w Chemirolu po 1025netto/gotówka.

Opublikowano
Dnia 22.01.2018 o 21:38, hardkor113 napisał:

Kupilem 12 ton to jestem do przodu 1200zl to pensja nie jednego polaka.

Na drodzie nie lezy.

Co to jest 1200 a kasaz amrożona jakby nią dobrze obrócić to by mogło  tego być z 12 tysi

Opublikowano

Że też nie jesteś jeszcze multimiliarderem Staszku, to aż dziw bierze. O ile pobierasz 500+ to rozumiem, że z 6000 zł rocznie zrobiłeś już te 60 000 zł.

Opublikowano
9 godzin temu, sumek666 napisał:

Saletrosan 26 1150 zl BB dobra cena na chwilę obecna?

Za saletrosan chcą za dużo. Cena prawie taka sama jak saletry amonowej która ma 32% N a tu 26N. Kiedyś cena była dużo niższa w porównaniu do saletry. Niech się w pompke pocałują z taką ceną

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v