Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Saletra 34% - 1050 zł/t brutto BB

Saletrosan 26 - 920 zł/t bruto BB 

u mnie na składnicy mówią że saletra i mocznik około 150-200 zł ma do góry skoczyć , bo i tak w ciagu tygodnia podnieśli o 60 zł saletre

CHCĄ  napędzić sprzedaż to mówią jak by miały być obniżki to by Cicho siedzieli ;)

Opublikowano (edytowane)

RSM32 ma przyjść na początku grudnia cysterna po 782 zł/t brutto ale zamawiane na początku listopada. Zamówione Stampol Opole Lubelskie. 

Polski po 755 brutto oferowali Nam tydzień temu, podobno już poszło w górę. 

Zamówiony Litewski po 720,- 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

a z lubelskiego ktoś handluje litewskim RSM?

dzis miałem pierwszy sygnał,że RSM S 26 ok 680 netto  od grudnia ale to jeszcze nie potwierdzone

Edytowane przez ksys
Opublikowano

@andrzej1988

Nieźle się zrobiłeś w ... z tym fosforem ...

kg czystego fosforu rozpuszczalnego w wodzie 4,9zł/kg polidap(przy założeniu ze masz z polic) import jeszcze taniej

5,9 zł/kg fosdar

O jakości nie wypominając już

Tylko że Panie kolego w Polidapie jest dużo azotu i pod łubin nie bardzo jest ten nawóz. Superfosfat prosty wyszedł by jeszcze drożej. Pod łubiny nie stosuję w ogole azotu. Szkoda nawet płacić dodatkowe pieniądze za azot gdzie roślina go nie potrzebuje bo pobiera go z powietrza.

Opublikowano

fosdar ma 40% fosforu, z tego 23% rozpuszczalne w wodzie

superfosfat prosty ma 19% fosforu, z tego bodaj 18% jest rozpuszczalne w wodzie.

może chociaż troszkę mikroelementy uzupełnię superfosfatem prostym, o ile to co piszą na worku i w internecie jest prawdą, zawsze coś, a jak nie to kiedyś się rozłoży :)

Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Wydaje mi się że w wodzie szybciej się rozpuszcza :)

Opublikowano

jak kupiłem go pod łubin. Łubin nie wymaga dużego nawożenia. Co pobierze to pobierze a reszte co niepobierze to zostanie pod roslinę następczą. Wiadomo że w Polifoskach i polidapie fosfor jest lepiej i szybciej przyswiajany ale mi nie opłaca stosowac polifoski pod łubin ze wzgędu na azot. Gdybym siał Groch to dawka startowe max do 20kg N jest uzasadnione bo groch jest troche bardziej wymagający to wtedy bym zastosował jakis lepszy nawzó typu Polifoska chociaż niektórzy tez nie stosują N w grochu.

Opublikowano

Gdy siałem łubin wąskolistny to też stosowałem tylko fosdar i sól potasową. Czytałem gdzieś że łubin i gorczyca potrafią pobrać fosfor trudno dostępny dla innych roślin. Często na poplon sieje gorczyce

Teraz sieje groch i też bez azotu. W zeszłym roku wyszedł plon 4t na fosdarze, soli potasowej i siarczanie magnezu granulowanym, azotu miał tyle co zostawił po sobie jęczmień jary i słoma. Działka o niskiej zawartości fosforu, średniej potasu i bardzo niskiej magnezu, pH 6,5 ale co rok daje PKMg. Rośliny ładnie plonują ale od 5lat nie zmienia się zawartość składników

15 września polifoska 6 była po 1620zł a teraz jest 1342zł w workach

saletra pulan          1000zł a teraz        935zł                    w Zakrzewie

Opublikowano

Te azoty to rzeczywiście podrożały, W tamtym tygodniu mogłem zamówić CAN z yara po 883 brutto/tona  a dziś z ciekawości zadzwoniłem i cena była 934 brutto/tona 

Zamówiłem 15 ton i cena zrobiła sią na 914 brutto/tona także prawie 500 się jest do tyłu

Płatność na 2 tygodnie i mają przywieźć w ciągu 2 tygodni 

Opublikowano

Agrolok i Ampol Merol twierdzą, że od grudnia wieloskładniki mają podrożeć o 30-45 złotych. Na dodatek wygląda, że już trochę podrożały. 18 listopada mogłem kupić Ultra 8 po 1337 zł brutto/ tona a dziś wszyscy twierdzą, że nie mogą zejść poniżej 1363 zł.

Ampol Merol:

Polifoska 6 - 1479 zł/t

MacroSpeed Optima PK - 1468 zł/t

Ceny brutto przy ilości 5 ton.

Opublikowano

Zamuwiony dwa tygodnie temu dziś przyjechał mocznik Puławy 1130zl brutto. ale nowe dostawy juz o 100 do góry i podobno problem z dostępnością , jak mówił sprzedawca w chinach stanęła fabryka i azoty pchają na export

Opublikowano

ja dostałem taki cennik:

saletra ZAKSAN 1050zł BB

saletra PULAN 1050zł BB

saletra litewska 1020zł worki/BB

Polifoska 8 1540zł BB

Dominator NPK 1450zł

Opublikowano

I co może oni ten azot do Chin eksportują? Śmieszne. Wszystkiemu winien jest umacniając się dolar nic innego jak kurs dolara

Opublikowano

I co może oni ten azot do Chin eksportują? Śmieszne. Wszystkiemu winien jest umacniając się dolar nic innego jak kurs dolara

Ta! do chin. Jak faktycznie ta fabryka stanęla w Chinach to się porobiły luki na całym rynku. Fakt że i kurs walut wpływa na opłacalnośc eksportu. Fakt taki że nawozy szybko drożeją. 

Opublikowano

Mam propozycje siarczan magnezu krystaliczny MgSO4*7H2O 16% 770zł/t netto z Chin. Stosował ktoś??

Mocznik litewski i węgierski zdrożał nawet ten który leżał od miesięcy kilka worków, bo wszystko drożeje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v