Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, porosdawid000 napisał:

waść sadzi 6 rzędów w rozstawie 140cm? 😂😂😂 pierwsze słyszę że tak gęsto się dymkę sadzi, tak z ciekawości ile ton na ha sądzisz tej dymki po 8zl za kg jak to teraz kosztuje mniej więcej 😂😂😂

Sadzę dymkę na obieranie i mrożenie.  6 rzędów w rozstawie 150 cm. Dlatego pytam jak poradzić sobie z tym przy 3 rzędowej sadzarce. Pytanie było ściśle techniczne, ponieważ interesuje mnie temat maszyn tej firmy. Cena dymki to sprawa wtórna, ponieważ muszę ją kupić tak samo jak pozostałe nasiona. Ważne by nie kupić zawirusowanych po 3PLN.😂

Opublikowano
Dnia 13.02.2023 o 07:23, Mateusz1q napisał:

Prawda to że z cebuli 100 tys z hektara? Jakie są koszty? Ktoś mógłby powiedzieć na co uważać, usługę siewu bym miał 

Nie patrz i nie słuchaj historii ile było w tym roku z ha cebuli, bo to już jest historia. Przyszły sezon będzie pewnie zupełnie inny. 

A na co uważać, według mnie uprawa cebuli jest jedną z trudniejszych upraw, szczególnie z siewu wiosennego. Bez możliwości nawadniania szkoda w ogóle zabierać się za te uprawę. Zostawić pole i zasiac to jest najmniejszy problem. Ale jak już masz nasiona to próbuj. 

Opublikowano

jak przechowujecie cebule?  jakich parametrach polecacie wentylatory (może dmuchawa) ja mam adaptowany garaż 8 na 11 metrów i robię jeden kanał wentylacyjny z desek (najtaniej mi wyszło) w przyszłości zamierzam zrobić izolacje z pianki politylowej a na razie słoma 

Opublikowano (edytowane)

Pytanie do praktyków

Czy zastosowanie glifosatu przed ruszeniem gleby, przykładowo jakieś 1,5-2 tyg. przed siewem moze wpłynać negatywnie na pozniejsze wschody cebuli?

Obecnie aż zielono od jednoliściennych, uprawa przedsiewna co prawda część zniszczy ale chciałbym sie tego co juz skiełkowało pozbyc

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano
Dnia 27.02.2023 o 20:18, jackowski11 napisał:

Pytanie do praktyków

Czy zastosowanie glifosatu przed ruszeniem gleby, przykładowo jakieś 1,5-2 tyg. przed siewem moze wpłynać negatywnie na pozniejsze wschody cebuli?

Obecnie aż zielono od jednoliściennych, uprawa przedsiewna co prawda część zniszczy ale chciałbym sie tego co juz skiełkowało pozbyc

Nic się nie będzie dziać , u nas jest praktykowane że pryska się  zaraz przed wschodami jakieś 2 dni , czy to w uprawie cebuli , pietruszki , czy marchwi  , i nic się nie dzieje 

Opublikowano
Dnia 5.03.2023 o 14:02, mysza103 napisał:

Nic się nie będzie dziać , u nas jest praktykowane że pryska się  zaraz przed wschodami jakieś 2 dni , czy to w uprawie cebuli , pietruszki , czy marchwi  , i nic się nie dzieje 

A dodajesz cos jeszcze do glifosatu z doglebowych?

Opublikowano

Glifosatu wystarczy mała dawka bo chwasty małe. Z tym opryski em trzeba uważać, bo glifosat jest dość wredny. Były już plantacje gdzie spalone były siewki, plantacja praktycznie zniszczona, a w momencie oprysku rosliny nie były na wierzchu. 

Opublikowano
9 godzin temu, driver24 napisał:

Glifosatu wystarczy mała dawka bo chwasty małe. Z tym opryski em trzeba uważać, bo glifosat jest dość wredny. Były już plantacje gdzie spalone były siewki, plantacja praktycznie zniszczona, a w momencie oprysku rosliny nie były na wierzchu. 

Zastanawiam sie ponieważ Glifosat jet środkiem nalistnym, zastosowanie go na gołą ziemie, następnie uprawa przedsiewna i siew np 1,5 tyg po glifo nie powinien wpłynąć na przyszłe siewki cebuli?