Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, jacek1296 napisał:

Wrażliwy na fluroksypyr. 3x0,1l co 5-6dni dawałem w próbach ograniczenia skrzypu, cebuli nic nie było.

A jak skrzyp wyglądał? Dostał coś?

Opublikowano

Zależy który i w którym roku. Ten jak choinka w jednym roku bez efektów, w drugim zbrązowiał i odbił. Ten bardziej płożący ( inny podgatunek ?)w jednym roku poległ, w drugim zbrązowiał i odbił. W tym roku choinka bez efektów, leżący padł po pierwszej dawce. Dziwne, ale takie mam doświadczenia.

Opublikowano
12 godzin temu, jan88 napisał:

a przytulię da się zwalczyć fluroksyprem w cebuli w tej dawce 0,1 ? 

basagran nie bezpieczniejszy?
to pytanie też do innych bo ja fluroksypyru w cebuli..no nigdy

Opublikowano

Panowie udało się komuś herbicydem wyplenić skrzyp z cebuli do zera ? U mnie po fluroksyprze i pyrydacie stosowanym po 2 razy zamiennie zaczął padać ale po deszczu pięknie odbił .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.06.2023 o 00:21, yooo napisał:

Jaki odstęp między nawożeniem azotem , a herbicydem na jednoliścienne?

nieistotny jeśli nawóz posypowo a dolistnie pewnie też choć ta na wszelki wypadek nie mieszać w jednym oprysku ale tylko na wszelki wypadek.
W innych uprawach mieszałem herbicydy z dolistnym mocznikiem nie raz ale w cebuli jeszcze nie, stąd powyższe

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Taka cebulka, ostatnio poszedł stomp 0.5 i bandur 0.15, wcześniej to samo w mniejszej dawce i lentagran po drodze. Chciałem zapytać czy to wytrzyma w takiej czystości do zbioru czy jeszcze coś aplikować np. stomp+ bandur ?

IMG_20230622_185342.jpg

• Like 1
Opublikowano

Jaką odmianę cebuli jarej z siewu żółtą lub czerwoną byście polecili? Z conajmniej 140 dniowym okresem wegetacji ? Typu hiszpańskiego / amerykańskiego z przechowaniem do max marca ?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.06.2023 o 19:31, kellyq napisał:

Taka cebulka, ostatnio poszedł stomp 0.5 i bandur 0.15, wcześniej to samo w mniejszej dawce i lentagran po drodze. Chciałem zapytać czy to wytrzyma w takiej czystości do zbioru czy jeszcze coś aplikować np. stomp+ bandur ?

IMG_20230622_185342.jpg

jak to mówią - "sądzę że wątpię" - aby coś tam jeszcze nie powyłaziło a jak dużo to już zależy jaki zasób nasion w glebie masz z lat poprzednich na tym polu.
(lajk  bo fajnych zdjęć nigdy za dużo bo w końcu "Agro" - "Foto" :)

pamiętacie moje opisy cebuli sianej na przypał trzyletnimi nasionami? już dziś nie chce mi się szukać po link tych wpisów
jakieś tydzień temu poszedł sam Boxer (bo akurat ten tylko został z wiosennych oprysków wszelakich) tak do 3l/ha a zabieg tuż przed deszczem takim moze ze dwa mm ale po kilku upalnych dniach i choć wosk miała dobry to lekko ją podgięło bo  czas zabiegu było może ze 25 stopni. deszcz se przyciął w .. chmurzysko szło szkaradne i tylko co nieco porosiło na pewno nie zmywając ze szczypioru tego Boxera no i nieco szczypior przygięło ale od czasu zdjęcia tzn od przedwczoraj już nic więcej złego się w tej cebuli nie dzieje.

coś tam już poszło na grzyba, bodaj czy nie Cabrio duo no a że za gęsta to trzeba ostro jej  ochronę ustawić aby nazbyt szybko jakie mączniaki czy inne stemphylia zasychania nie przyspieszyły bo będzie drobna. czy się uda? zobaczymy
a na razie wygląda tak
AJFCJaVw00PHoqY1Zd8rJ-ALWjyyBBq_JRgrQGsd

no i wykopaliśmy zimówkę i niebawem upały to zaschnie w trymiga czyli koniec (na ten rok) wysokich cen cebuli w państwie polskim ;)
znaczy na razie nikt poniżej tych 5zł/kilo w detalu nie zamierza schodzić bo zanim suchej się nie obrobi maszynowo to na razie ręczne iskanie no ale już duży hurt trójkę łapie a jakieś cwaniaczóry naściągali jeszcze tańszej z dzikich posowieckich "stanów" ale chociaż uczciwie podają kraj pochodzenia co choć tyle dobrze

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

U mnie trochę mniejszą ale siew 21.04 poszło 2.5 ridomir + 0.5 scorpion. teraz myślę dać Signum, a w szafie jeszcze czeka scorpion. u nas problem ze stenphylium od 2 lat. I w tym roku lecę wuecej zapobiegawczo niż interwencyjnie 

Opublikowano (edytowane)

a na stemphylium da cokolwiek interwencja? w zimowej pięciokrotny zabieg a chyba przeazotowana byla i za mało siarki bo stemphylum zaczęło a mącznia dokończył że "na baczność" zaschła na jednym polu. na innym niczym nie pryskana wiosną bo szła na pęczki, znaczy ja krew z nosa szła bo nie ma z kim tego naszykować dużo i w sumie i tak większość poszła na kopaczkę i w tej co nic chemii ani od chwastu ani żadnej innej to ta naturalnie załamała szczypior i plon o co najmniej 30% wyższy a może i więcej bo jeszcze po wykopaniu podrośnie wszak ma zdrowy szczypior i ściągnie w cebulę z niego co tam da radę a że teraz popaduje i chłodno to dużo da radę choć i tak już za duża na detal.
Tak jak by chemia grzybobojcza grzybom tylko pomogła na tej niby chronionej a nie chroniona może teraz tuż przed kopaniem ze 20% szczypioru pierwszy mączniak... no będziesz mądry?

nie mam fotek z kopania bo była parnota, duchota, zero wiatru i ani mi w głowie było... tylko szybko w cień pod wentylator i chłodne napoje a jeszcze cały czas na stojąco w traktorze bo kopaczkę trzeba było cały czas na podnośniku bo pole nierówne i nie szło ustawić głębokości. Od przedwczoraj jeszcze dzisiaj mnie nogi i kark bolą a i to miejscami się nieco przysypało cebuli ziemią bo nie szło upilnować.
no nic, najwyżej jeszcze raz się kopaczką te zakopane przesieje w razie było by źle zbierać

próbował ktoś już takiej improwizacji? oczywiście o ile musiał

Edytowane przez dysydent