Skocz do zawartości

Czy talerzówką da się zastapic orkę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Andrzej ponawiam pytanie - jakie zalety ma sianie zboża jarego jesienią (listopad/grudzień)? Przecież w przypadku normalnej zimy zboże by wymarzło.

Wszystkiego dobrego na Święta, Dużo ciepła i spokoju.

Edytowane przez Rolex3
Opublikowano

U nas to narma u niektórych siew jęczmienia jarego na koniec listopada, początek grudnia. Znajomy tak sieją już z 15 lat, i tylko raz mu wymarzł.

Jaki sens? DUŻO lepsze plonu jęczmienia.

Opublikowano

U nas to narma u niektórych siew jęczmienia jarego na koniec listopada, początek grudnia. Znajomy tak sieją już z 15 lat, i tylko raz mu wymarzł.

Jaki sens? DUŻO lepsze plonu jęczmienia.

i kiedy wschodzi ten jęczmień? jakaś konkretna odmiana czy obojętnie?

Opublikowano

i kiedy wschodzi ten jęczmień? jakaś konkretna odmiana czy obojętnie?

Nie wiem szczegółów, dwa lata tumu jechaliśmy na jakąś wycieczkę i  tak mówił, ale nie raz  widziałem i słyszałem  że tak tam sieją. Nie wiem czy to nie czasami na browar.

Raz znajomy zrobił podorywkę po jęczmieniu i tak zostawił, niestety zmarło mu się, i podorywka  z poplonem została  do żniw. To co powschodziło to takiego jęczmienia nigdy w życiu nie widziałem, kłosy były z 15-20 cm długie, jakby to ktoś spryskał to podejrzewam że byłby plon  poteżny.

Opublikowano (edytowane)

ja mam podobną sytuację w tym roku bowiem miałem owies z wsiewką tymotki. przyszedł grad w połowie lipca i wytłukło go sporo. na pou nie robiłem żadnych uporaw czy zabiegów bo chciałem żeby tymotka odbiła po suszy.  teraz pole wygląda jakby było zasiane owsem. mi generalnie zależy na tej tymotce ale nie wiem czy ten owies nie przetrwa do wiosny jak będzie taka łagodna zima. i tak się zastanawiam czy jak nawet by przetrwał to czy pózniej nie będzie to jeden wielki grzyb?  mam tego 10 hektarów i nie chciałbym robić eksperymentu na tak dużej powierzchni

Edytowane przez filantrop
Opublikowano

Raczej będzie bo tonie siew tylko to co wyleciało z kłosa, a było tego pewnie z  2-3 tony, a nie 200-300 kg. Może jak byś pumą spryskał teraz to tymonka by została, a owies spaliło.

Opublikowano

Jak zboże po zbożu to przed przewódką zasiać jakiś poplon 

Zależy jakie zborze po jakim zbożu , czy słoma zastała na polu czy była zebrana i czy był lub czy nie był dawany obornik. Poplon pewnie by nie zaszkodził bo późną jesienią wilgoć zawsze się w ziemi jakaś znajdzie.

Opublikowano

Witam.

andrzej3560 mam do ciebie pytanie mianowicie uprawiam topinambur może wiesz co. Uprawia się to jak ziemniaki i tu sedno mojego pytania jak ty uprawiasz ziemniaki w technice bezorkowej bo przy tej roślinie o uprawie płużnej nie mam mowy.

Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Opublikowano

z ta talerzowka to zalezy jak szybko jeździsz i jakie nierówności po niej pozostają. Ja bym dal wlokę przed walkami jeszcze i zastanowił sie czy talerzowka nie wysuszy gleby bardziej niz zwykly agregat z redliczkami.

Opublikowano

Strona 88 był siew gorczycy 2  potem wschody gorczycy zdjęcie  a 7 września miała około 35 cm wysokości Około 15 września oprysk i za 2 tygodnie siew pszenicy w stojącą gorczyce bez żadnej uprawki Siew tym samym zestawem i siewnikiem co siew gorczycy na stronie 88 

Opublikowano

Pszenica ozima, bez nawożenia potasowego, fosforowego oraz azotowego, bez oprysku na chwasty w uprawie bezorkowej ponad 25 lat (co, chwastów jest więcej niż w uprawie orkowej?) Na wiosnę oczywiście opryskam na chwasty, zasile azotem i opryskam na choroby grzybowe.
Ps. Siew z nasion własnych.post-5049-0-95628700-1457275130_thumb.jpgpost-5049-0-79139300-1457275147_thumb.jpg

Opublikowano

W obecnych warunkach panujących w Polsce, dużym atutem jest posiadanie talerzówki :) w tamtym roku ciężko było orać, ziemia twarda jak kamień, pługi dostały ostro po..sprzęt miał co robić w polu. Te kawałki, które talerzowaliśmy (3x pole objeżdżane) i sialiśmy to pszenica wychodzi idealnie, natomiast te, które oraliśmy i sialiśmy..pszenice są słabe.. miejscami ledwie wychodzi.

Opublikowano

i co sądzicie da rade z ta talerzówka zamiast agregatu

ja mam taką talerzówkę i tak uprawiałem w zeszłym sezonie po orce. wychodzi super. tylko moja jest dosyć ciężka i ma solidne wały. 

Opublikowano (edytowane)

Około 35000

Po wymarzniętym rzepaku trzeba przeorać pole żeby zasiać pszenicę, jak w uprawie bezorkowej sobie z tym radzicie?

Edytowane przez majes